Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

ZELENINA.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_06
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic °, °
Škola: Praktická škola dvouletá
Zelenina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Živá a neživá příroda IV
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
Živá a neživá příroda IV
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Dana Rejlová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ZELENINA - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
* Anotace : * Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
Zelinářské zahrady.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_TRIDENI_ZELENINY Název materiálu:
ZELENINA A JEJÍ DRUHY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského organismu  Zeleninu řadíme mezi ochranné potraviny – obsahuje velké množství minerálních látek, vlákniny a vitaminů

Rozdělení zeleniny: A. podle použité části rostliny: 1. Zelenina kořenová 2. Zelenina košťálová 3. Zelenina cibulová 4. Zelenina plodová 5. Zelenina lahůdková (stonková) B. podle způsobu výroby – polní a rychlená C. podle délky vegetační doby – ranná, poloranná, pozdní

Kořenová zelenina  Využívají se kořeny, oddenky, bulvy a hlízy  Mezi kořenovou zeleninu řadíme: Mrkev (stolní, karotka, baby) Petržel Celer Křen červenou řepu ředkvičky a ředkve vodnici, tuřín, pastiňák

Obr. 1 tuřín Obr. 2 vodnice Obr. 3 pastiňák

Košťálová zelenina  Vysoký obsah vitaminu C, vápníku, železa  Mezi košťálovou zeleninu řadíme: Hlávkové zelí – rané, letní, pozdní - červená, bílá barva Čínské zelí Květák – nerozvinuté bílé květenství, dietní zelenina Brokolice – příbuzná květáku, vytváří menší růžice

Kedlubny – problém s dřevnatěním a praskáním - barva – od bílé až po fialovou - raná i pozdní zelenina Kapusta a. Hlávková – tmavě zelené zkroucené listy b. Kadeřavá – vytváří velkou volnou růžici, zimní zelenina, má mírně nahořklou chuť c. Růžičková – drobné kapustičky velikosti ořechu na dřevnatém stonku, bohatý zdroj minerálních látek – draslík, železo, zimní zelenina

obr. 4 obr. 5 obr. 6

Cibulová zelenina  Typická je ostrá, štiplavá chuť, vysoký obsah éterických olejů, fytoncidů (ničí bakterie)  Mezi cibulovou zeleninu řadíme: Česnek Pór Cibuli – kuchyňská, šalotka, perlotka, jarní cibule - červená, bílá, žlutá Pažitku

Listová zelenina  Konzumuje se syrová nebo vařená (jako příloha)  Jedná se o křehké listy, řapíky nebo stonky  Rozdělení listové zeleniny: Listová zelenina salátová – salát hlávkový, ledový, římský, čekankové puky, řeřicha zahradní Listová zelenina špenátová – špenát, šťovík Listová zelenina řapíková – rebarbora, sladký fenykl, řapíkatý celer

Plodová zelenina  Využívají se plody  Plodová zelenina se dělí na: Zelenina tykvovitá Zelenina lilkovitá Zelenina plodová ostatní

Zelenina tykvovitá Řadíme zde: 1. Tykev – velkoplodá (dýně) - obecná (cukety, patizony) 2. Meloun – vodní (červená dužnina) - cukrový (žlutá, nazelenalá dužnina) 3. Okurky – nakladačky - salátové Problémem u okurek – hořkost (nedostatek vláhy při zrání), okurky mají nízkou energetickou hodnotu a vysokou biologickou hodnotu

Zelenina lilkovitá Řadíme zde: 1. Rajče obsahuje vysoké množství provitaminu zelená rajčata jsou jedovatá – obsahují hodně solaninu 2. Paprika Zeleninová – nedozrálé bobule Kořeninová – dozrálé bobule Paprika obsahuje kapsaicin – látka s konzervačními účinky

Zelenina stonková Řadíme zde: 1. Chřest Jemná jarní zelenina Používají se oddenky nebo hlízy 2. Artyčok Podobný bodláku Konzumují se nerozvinutá květenství Obsahuje inulin

Obr. 7 Chřest Obr. 8 Artyčok

Konzervování zeleniny  Sterilovaná zelenina  Nakládaná zelenina  Zeleninové protlaky  Sušená zelenina  Nasolovaná zelenina  Mražená zelenina

 Seznam obrázků a jejich zdroje: Obr. 1 Obr Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7 Obr. 8

D ě kuji za pozornost