Význam zeleniny ve výživě Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského organismu Zeleninu řadíme mezi ochranné potraviny – obsahuje velké množství minerálních látek, vlákniny a vitaminů
Rozdělení zeleniny: A. podle použité části rostliny: 1. Zelenina kořenová 2. Zelenina košťálová 3. Zelenina cibulová 4. Zelenina plodová 5. Zelenina lahůdková (stonková) B. podle způsobu výroby – polní a rychlená C. podle délky vegetační doby – ranná, poloranná, pozdní
Kořenová zelenina Využívají se kořeny, oddenky, bulvy a hlízy Mezi kořenovou zeleninu řadíme: Mrkev (stolní, karotka, baby) Petržel Celer Křen červenou řepu ředkvičky a ředkve vodnici, tuřín, pastiňák
Obr. 1 tuřín Obr. 2 vodnice Obr. 3 pastiňák
Košťálová zelenina Vysoký obsah vitaminu C, vápníku, železa Mezi košťálovou zeleninu řadíme: Hlávkové zelí – rané, letní, pozdní - červená, bílá barva Čínské zelí Květák – nerozvinuté bílé květenství, dietní zelenina Brokolice – příbuzná květáku, vytváří menší růžice
Kedlubny – problém s dřevnatěním a praskáním - barva – od bílé až po fialovou - raná i pozdní zelenina Kapusta a. Hlávková – tmavě zelené zkroucené listy b. Kadeřavá – vytváří velkou volnou růžici, zimní zelenina, má mírně nahořklou chuť c. Růžičková – drobné kapustičky velikosti ořechu na dřevnatém stonku, bohatý zdroj minerálních látek – draslík, železo, zimní zelenina
obr. 4 obr. 5 obr. 6
Cibulová zelenina Typická je ostrá, štiplavá chuť, vysoký obsah éterických olejů, fytoncidů (ničí bakterie) Mezi cibulovou zeleninu řadíme: Česnek Pór Cibuli – kuchyňská, šalotka, perlotka, jarní cibule - červená, bílá, žlutá Pažitku
Listová zelenina Konzumuje se syrová nebo vařená (jako příloha) Jedná se o křehké listy, řapíky nebo stonky Rozdělení listové zeleniny: Listová zelenina salátová – salát hlávkový, ledový, římský, čekankové puky, řeřicha zahradní Listová zelenina špenátová – špenát, šťovík Listová zelenina řapíková – rebarbora, sladký fenykl, řapíkatý celer
Plodová zelenina Využívají se plody Plodová zelenina se dělí na: Zelenina tykvovitá Zelenina lilkovitá Zelenina plodová ostatní
Zelenina tykvovitá Řadíme zde: 1. Tykev – velkoplodá (dýně) - obecná (cukety, patizony) 2. Meloun – vodní (červená dužnina) - cukrový (žlutá, nazelenalá dužnina) 3. Okurky – nakladačky - salátové Problémem u okurek – hořkost (nedostatek vláhy při zrání), okurky mají nízkou energetickou hodnotu a vysokou biologickou hodnotu
Zelenina lilkovitá Řadíme zde: 1. Rajče obsahuje vysoké množství provitaminu zelená rajčata jsou jedovatá – obsahují hodně solaninu 2. Paprika Zeleninová – nedozrálé bobule Kořeninová – dozrálé bobule Paprika obsahuje kapsaicin – látka s konzervačními účinky
Zelenina stonková Řadíme zde: 1. Chřest Jemná jarní zelenina Používají se oddenky nebo hlízy 2. Artyčok Podobný bodláku Konzumují se nerozvinutá květenství Obsahuje inulin
Obr. 7 Chřest Obr. 8 Artyčok
Konzervování zeleniny Sterilovaná zelenina Nakládaná zelenina Zeleninové protlaky Sušená zelenina Nasolovaná zelenina Mražená zelenina
Seznam obrázků a jejich zdroje: Obr. 1 Obr Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7 Obr. 8
D ě kuji za pozornost