El Niño (ENSO). Co je El Niño? ◆ A: skate shop na palačáku ◆ B: esp. ježíšek ◆ C: pražský pingpongový club ◆ D: klimatický jev, který se objevuje v atmosféře.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příklad 2 Vypočítej chybějící hodnoty Příklad 4 Reproduktor na koncertu rockové skupiny má akustický výkon 15 W. Jakou hladinu akustické intenzity.
Advertisements

Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_ZEMĚPIS Téma: Země jižního cípu Ročník: 7.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti METEOROLOGIE, BEZPEČNOST A ITS DOPRAVY PŘÍZEMNÍ MAPA I. Praha 2012.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_24_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Fyzika a počasí.
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Antarktida Antarktida lednice naší Země Pohled na Antarktidu z družice
Fyzikální veličiny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Tlak Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
VY_32_INOVACE_07-44 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – přírodní poměry.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Fyzikální vlastnosti vlasu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
Název školy: Základní škola T. G
ZEMĚPIS - 6. ročník Silný vítr
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Netradiční zdroje elektrické energie
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ATMOSFÉRA podnebí VY_32_INOVACE_07-10 Ročník: VI. r.
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PODNEBÍ JIŽNÍ AMERIKY.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
METEOROLOGIE Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Klimatologické indexy Zadání cvičení
Oceány a moře.
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
Atmosféra Země.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Všeobecná cirkulace atmosféry
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
HYDROSFÉRA Mgr. Jana Nováková.
Venuše Sluneční soustava Název školy
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_11
Abiotický faktor voda.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
VY_32_INOVACE_11_Z4 7. POČASÍ ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Zvukové jevy.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

El Niño (ENSO)

Co je El Niño? ◆ A: skate shop na palačáku ◆ B: esp. ježíšek ◆ C: pražský pingpongový club ◆ D: klimatický jev, který se objevuje v atmosféře a oceánu v oblasti jižního Pacifiku

Kde vzniká ENSO? V jižním Pacifiku, v rovníkové oblasti

Kdy? El Nino se opakuje v rozmezích 3-7let A jednotlivé fáze trvají 1-2 roky Nedávná El Nina byla v letech , , 1993, 1994, a

Jak probíhá ENSO

Co způsobuje El Nino? Teplý proud má velmi málo planktonu, klesá strmě rybnatost pobřežních vod, což se projevuje prudkým poklesem množství vylovených ryb. Mnohem děsivější důsledky přináší fenomén El Niňo ve výrazné změně klimatu.

Co způsobuje La Nino Podobné důsledky jako u El Nina. Pobřeží jižní a střední Ameriky je omýváno velmi chladnou vodou, což naopak způsobuje zejména ve Střední Americe období sucha a neúrody, protože východní pasáty jsou chladné a nesou jen málo vodních srážek.

Délka period, nepravidelný výskyt? Je zapříčiněno tím, že atmosférická cirkulace se rychle přizpůsobuje změnám v oceánu řádově během několika týdnů, ale oceán reaguje mnohem pomaleji v řádech několika měsíců až půl roku. A právě toto určuje opakování El Nina. A nepravidelnou délku period lze přičíst působení náhodných složek na tento systém.

Jak ovlivňuje El Nino klimatické podmínky? Zaznamenal to poprvé H.H.Hildebrandsson, když si prohlížel údaje o tlaku ze 68 stanic po celém světě ENSO je sice lokalizovaný do oblasti rovníkového Pacifiku, ale ovlivňuje atmosféru a oceán v daleko větším měřítku

Zdroje cs.wikipedia.org/wiki/El_Nino - wikipedia el-nio.navajo.cz - navajo chmi.cz/HK/OK/ELNINO/ok_nino.htm – chmi elnino.noaa.gov – oficiální stránky El Nina google.com (obrázky, mapy) – google mwm.cz – wm magazín – článek El Niňo