Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Středisko integrace menšin Opava Husova
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Komunitní a otevřená škola
Vzdělávací institut Středočeského kraje Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků V Kolonii 1804, Nymburk visk.cz.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Místní akční skupina Rakovnicko
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Mezinárodní spolupráce Informace o změnách v systému sociálních služeb a o zahraniční spolupráci Kraje Vysočina.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
2. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Cheb Místo: KC Svoboda Cheb Dne:
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
Koordinační skupina SENIOŘI. Koordinační skupina V současnosti 16 členů Organizace, agentury, které poskytují sociální služby Svazy, aktivity, které vyplňují.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Analytická část MAP pro SO ORP Český Brod
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Aktuální informace o stavu
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Vazba na Operační programy
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Individuální projekt OPVVV Implementace KAP I.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd. Senioři sociální problém i příležitost venkova Sociální rozvoj, senioři nejsou jednou skupinou, které by bylo dobré se věnovat (mládež – nezájem, vandalismus, drogy; a kdo další) Školská zařízení – finanční zátěž pro obce Školy a školky jako priorita obcí, školy jako místa setkávání a nabídky volnočasových aktivit, pomoc pracovníkům škol Dopravní obslužnost regionu Problém, který máme všichni, ale bojíme se ho řešit Zaměstnanost Chybí především pracovní příležitosti pro ženy Mládež Vztah k místu,kde žijí Mezilidské vztahy A zájem o věci veřejné ZMV SPOLUPRÁCESPOLUPRÁCE

Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd. Iniciace setkávání Vyhledávání lokálních lídrů a podpora „testování“ jejich aktivit Budování zázemí „Investiční“ akce Motivace a podpora lidí „v provozu“ Aby dosavadní investice do vyhledávání aktivních lídrů a budování zázemí nepřišly vniveč Grantový program STARTÉR Malá finanční, případně nefinanční podpora - vyhledávání partnerů, propagace, půjčování vybavení atd. Zapojování rodičů do aktivit ve školách Posílení komunikace a spolupráce škola – rodič, třeba i realizací projektů s finanční motivací pro rodiče (funguje to). Zapojování seniorů Je možné je zapojovat do aktivit, když k tomu budou mít dobře připravené podmínky Základní vybavenost v malých obcích Klubové (spolkové) zařízení v každé obci,kde o ně mají zájem – podpora setkávání na úrovni obcí Centra volnočasových aktivit Podpora široké nabídky volnočasových a vzdělávacích aktivit Jak podpořit spolupráci a nekonkurenční vztah mezi oběma variantami MV Logický vývoj Podpora realizace akcí - finanční podpora - sdílení infrastruktury, vybavení - poskytování informací – vytvořit síť pro sdílení informací (možnosti spolupráce, nabídka volného zázemí, možnosti půjčování vybavení, pořádané akce) Informační a dotační management pro neziskové organizace a spolky VM Z VM 1 22

Senioři sociální problém i příležitost venkova Sociální rozvoj, senioři nejsou jednou skupinou, které by bylo dobré se věnovat (mládež – nezájem, vandalismus, drogy; a kdo další) Služby osobní asistence a odlehčovací služby O terénní služby „není“ u klientů zájem Co je potřeba podporovat pro zavedení a rozšíření služeb osobní asistence a odlehčovacích služeb? Nebudeme se zabývat pobytovými zařízeními – je to jiný koncept, než který chceme podporovat. Jaká je návratnost příspěvku na péči zpět do služeb – JAK změnit uvažování lidí o nakládání s tímto příspěvkem? Jaký je v regionu vyplacený příspěvek vs. jaké jsou příjmy poskytovatelů služeb? Dopravní obslužnost Je samostatným problémem k řešení, nicméně je potřeba zdůraznit, že je problémem především seniorů, žen a mládeže Prevence duševního stavu Podpora aktivního žití v jakémkoli věku Je potřeba působit nejen přímo na skupinu 65+, ale preventivně i na nižší věkové skupiny, až školní mládež Jakými aktivitami? V Z VM Sociální rozvoj Z

Senioři sociální problém i příležitost venkova Sociální rozvoj, senioři nejsou jednou skupinou, které by bylo dobré se věnovat (mládež – nezájem, vandalismus, drogy; a kdo další) Aktivní senioři Potenciál venkova Jaké aktivity a jak je podporovat? Mládež Vztah mládeže k místu, kde žijí je horizontálním (průřezovým) tématem Byly uvedeny problémy jako vandalismus, užívání drog (s rostoucím trendem) Necháme to pouze jako horizontální téma, nebo si „mládež“ zvolme jako samostatnou problémovou oblast? V M Sociální rozvoj

Nabídnout různé formy odměňování lidí, kteří se budou podílet na aktivitách (finanční i nefinanční formy odměňování – speciální akce,) Využívat je za odměnu na lokálních akcích. Školská zařízení – finanční zátěž pro obce Školy a školky jako priorita obcí, školy jako místa setkávání a nabídky volnočasových aktivit, pomoc pracovníkům škol Vybavenost školských zařízení Stavebně-technický stav objektů škol je zpravidla dobrý, tudíž je možné se zaměřovat na další rozvoj školských zařízení, především v oblasti lepší vybavenosti pro zkvalitnění výuky. Volnočasové aktivity nejen pro děti ve školských zařízeních Školy většinou mají dobré zázemí, vybavení i kvalifikovaný personál. Řešit je potřeba motivaci pedagogů k takovým aktivitám. Nové patologické jevy ve školách, na které nejsou pracovníci školských zařízení připraveni Preventista do škol. Vhodné formy vzdělávání pedagogů přímo ve školách. Přímá spolupráce škol se specializovanými pracovišti – poradny, centra atd. M Z 233 Vhodné formy vzdělávání pedagogů přímo ve školách. Přímá spolupráce škol se specializovanými pracovišti – poradny, centra atd. M Směřovat podporu na tělocvičny, specializované učebny, technické zázemí – kuchyně, vybavení pro zkvalitnění výuky, zahrady a jejich zázemí, dopravní prostředky. M

Školská zařízení – finanční zátěž pro obce Školy a školky jako priorita obcí, školy jako místa setkávání a nabídky volnočasových aktivit, pomoc pracovníkům škol Pomoc pedagogům U pedagogů každý předpokládá, že je jeho povinností vypořádat se se všemi úkoly, povinnostmi, psychickým tlakem atd.,který je s jejich prací spojen. Mnoho se nemluví o jejich motivaci k práci o potřebě pomoci. Zatím jsme se bavili o: - pomoc psychologa (psychohygiena) - odlehčovací a odpočinkové aktivity, ale také o: - zahraničních výměnách pro pedagogy, - vzdělávání pedagogů - manažerském vzdělávání vedoucích pracovníků 3 Dotační management pro školská zařízení Školy nezvládají sledovat dotační možnosti. Poradenské firmy neakcentují lokální specifika a nepodporují územní spolupráci. 2 M Dotační management pro školská zařízení v území: - podpora spolupráce škol (navzájem, spolupráce SŠ – ZŠ - MŠ - společné projekty - sdílení expertů M

Dopravní obslužnost regionu Problém, který máme všichni, ale bojíme se ho řešit Vymyslet systém, který by mohl fungovat ??? Může to být důležité pro poskytování služeb pro seniory, v podpoře aktivit školských zařízení, v podpoře volnočasových aktivit atd. M ZV