EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/02.0094 VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Životní úroveň (II. část)
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Domácnosti na úvěrovém trhu Monika Němečková Oddělení vnějších vztahů.
12/17/20141 Dopady předlužení občanů na trh práce Ing. Marie BÍLKOVÁ, vrchní ředitelka sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce.
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Ing. Lucie Kratochvílová
Rozumíme penězům Buštěhrad Projekt Rodina Splátkova  Sociální postavení  Ekonomická situace  Příjmy  Výdaje  Finanční produkty / stavební.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Státní rozpočet II. Petr Machala.
Krizová spirála – „černý pátek“ – pokles ceny akcií -chudnou bohatí akcionáři – příčina – nadvýroba – řešení? omezit výrobu – důsledek – propouštění.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Nedostatek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
Marketingové prostředí
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Národní účty - aplikace
1 Role finančních frikcí v MP rozhodování Jiří Polanský, Jaromír Tonner Tato prezentace nezachycuje oficiální stanoviska ČNB.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Stát a národní hospodářství
Sociální zabezpečení Sociální služby
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
EFEKTIVITA INSOLVENČNÍCH ŘÍZENÍ PODNIKATELSKÉ SFÉRY MIMOŘÁDNĚ SLABÁ KDE JSOU PŘÍČINY?
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Hospodaření obcí v roce 2016
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Rozpočet obce Černovice
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
Úvod do finanční vědy a financí
Název projektu: Moderní škola
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Úvod do finanční vědy a financí
S P O T Ř E B A a Ú S P O R Y.
Domácnosti na úvěrovém trhu
Transkript prezentace:

EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM: EKONOMICKÉ ASPEKTY INSOLVENCE PRO LEKTORY ÚVOD DO EKONOMIKY OBČANA 27. srpna 2013 JUDr. JARMILA VESELÁ

Úvod  Vysvětlení pojmu ekonomika občana  Proč je součástí vzdělávacího programu?  Seznámení se systémem studia a práce se zdroji  Znáte ekonomiku své domácnosti?  Kde byste hledali údaje o příjmech a výdajích

VÝDAJOVÁ STRÁNKA HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ  Jaká je struktura vydání domácností?  Jaké jsou trendy?  Jak je to v Evropě?  Jak složení domácností ovlivňuje výdaje?  personální, osoba v čele, výše příjmu, nezaměstnanost

VÝDAJE NA BYDLENÍ  Kde hledat zdroje dat?  Byty  Domy  Vlastnické poměry

PŘÍJMOVÁ STRÁNKA HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI  Kde lze získat údaje?  Jaká je struktura příjmů?  Jakou roli hrají důchody?  Kolik prostředků hradí stát?

NEZAMĚSTNANOST  Kde lze získat údaje?  Kolik lidí bylo nezaměstnaných v lednu 2013 – počet?  Jaká byla míra nezaměstnanosti v ČR v lednu 2013?  Metodika  Co lze vyčíst ze zdrojů ČSÚ?

ZADLUŽENOST DOMÁCNOSTÍ  Kde lze získat údaje?  Vývoj zadluženosti po 2. světové válce  Kolik dluží domácnosti celkem v ČR?  Druhy úvěrů  bankovní úvěry na bydlení  bankovní úvěry spotřební  nebankovní úvěry spotřební povahy  Jak je to v Evropě?

VÝBĚROVÁ TÉMATA Jak to ekonomicky dopadne, když je podnikatel či firma v insolvenčním řízení? Porovnání počtu exekucí a insolvencí Klamavé hry, pasti na spotřebitele, jak se bránit „šmejdům“? Vztah ekonomiky občana a životního prostředí - okamžitý a dlouhodobý dopad Státní rozpočet – co státu platíme a za co stát utrácí? Práce na černo a šedá ekonomika Sociální vyloučení dlužníků – vliv krize na počty sebevražd

VÝBĚROVÁ TÉMATA Kolik stojí dítě? Penzijní systém Daně Sociální systém Etika jednání občana versus etika jednání státních úředníků a politiků, sebevědomý informovaný občan versus vstřícná státní správa Další návrhy účastníků

Závěr Výběr témat Jak budeme spolupracovat v rámci programu? Vyhodnocení testu Diskuse