RWE Transgas 9/28/2016PAGE 1 Pavel Dočekal Head of Regulatory Affairs RWE Transgas, a.s. Návrh Státní energetické koncepce a její dopad na plynárenství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství II. Miroslav Krejčů.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Nový zákon o ochraně ovzduší
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Přehled současných a budoucích problémů teplárenství
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

RWE Transgas 9/28/2016PAGE 1 Pavel Dočekal Head of Regulatory Affairs RWE Transgas, a.s. Návrh Státní energetické koncepce a její dopad na plynárenství

PAGE 2 ? Otazníky dosažení cílů SEK Rychlé a intenzivní změny podnikatelského prostředí v ČR i v celé EU Zdlouhavé povolovací procesy Ztráta konkurenceschopnosti paroplynových elektráren v souvislosti s nárůstem OZE Plnění bezpečnostních standardů Daňové zatížení zemního plynu ! Návrh Státní energetické koncepce ČR počítá s významným využíváním zemního plynu, ale … Návrh SEK - Nárůst podílu zemního plynu v diverzifikovaném mixu primárních zdrojů na 20 – 25 % do roku Podpora stabilního legislativního a regulatorního prostředí - Rozvoj paroplynových elektráren využití plynu v dopravě - Důraz na bezpečnost dodávek

PAGE 3 Podnikatelský sektor v EU i v ČR je dlouhodobě zatěžován neustálými změnami legislativy, které přinášejí nejistotu pro podnikatele a mohou bránit realizaci potřebných investic. To je zvláště nebezpečné v oblasti strategické infrastruktury, která je potřebná pro celou ekonomiku a je plánována na desetiletí dopředu. Příklad z praxe: RWE investovala v posledních 10 letech v ČR kolem 40 miliard Kč a současně musela za toto období reagovat na 85 legislativních změn v oblasti energetiky. Změny podnikatelského prostředí v ČR i v celé EU negativně ovlivňují rozsah budoucích investic v energetice 1.

PAGE 4 Neefektivní povolovací procesy pro výstavbu energetické infrastruktury ohrožují realizaci investic Chybí zvláštní režim povolování tzv. liniových staveb, který by reflektoval specifika těchto řízení (tj. velký počet účastníků, utajení informací v projektové dokumentaci, lhůty pro vyřízení žádosti, příslušnost pro vedení řízení v prvním stupni atd.). Problematická interpretace ustanovení jednotlivých právních předpisů správními úřady v řízení v prvním stupni (nedostatek metodické podpory ze strany ústředních orgánů státní správy). Investor se v souvislosti se získáváním oprávnění k cizím nemovitostem stává obětí spekulantů s pozemky Výše uvedené problémy budou částečně odstraněny novelizací stavebního a vyvlastňovacího zákona.

PAGE 5 Gersteinwerk blok F (427 MW) červen 2011 červenec 2011 MW Využití zemního plynu při výrobě elektřiny je v současné době bez dalších regulací trhu problematické Gersteinwerk blok F (427 MW) červen 2009 červenec 2009 MW Využití paroplynové elektrárny v Německu v období červen – červenec 2009 a V současné době probíhají diskuze o způsobech podpory konvenčních zdrojů el. energie na regionální popř. evropské úrovni (např. „capacity remuneration mechanism“). Případné zavedení nových regulačních opatření však vytváří riziko další deformace trhu.

PAGE 6 Plnění bezpečnostních standardů dodávek plynu ze strany obchodníků a jejich kontrola by měly přispět k dalšímu zvýšení bezpečnosti zásobování zemním plynem Dne 1. listopadu 2012 nabyla účinnosti vyhláška o stavech nouze v plynárenství a o způsobu zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu: Implementace nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 994/2010, které si klade za cíl zajistit kontinuitu dodávek v případě náročných klimatických podmínek, a dojde-li k narušení jeho dodávek. V období od 30. září do 1. dubna se bezpečnostní standard minimálně z 20 % zajišťuje uskladněním plynu v zásobnících plynu na území Evropské unie (přesný rozsah bezpečnostního standardu je definován ve vyhlášce). Bezpečnostní standard se vztahuje pouze na tzv. chráněné zákazníky (tj. domácnosti, malé a střední podniky, vybrané subjekty státního sektoru). 4.4.

PAGE 7 Zdanění zemního plynu povede ke snížení jeho využití ve prospěch levnějších alternativ  Osvobození domácností od daně ze zemního plynu  Neexistence uhlíkové daně Daňová reforma Zavedení daně ze zemního plynu pro domácnosti – zvýšení ceny pro domácnosti o 30,60 Kč/MWh + DPH Zavedení uhlíkové daně – zvýšení ceny plynu o cca 69,31 Kč/MWh Navrhované zvýšení zdanění energ. zdrojů (Kč /GJ spal. teplo) Kč

PAGE 8 ČR má dobře vybudovanou infrastrukturu, jejíž potenciál není stále dostatečně využit Plynárenská infrastruktura ČR byla významně rozšířena v 90. letech za účelem zvýšení kvality životního prostředí. Růst zdanění povede k dalšímu nárůstu nevyužívaných přípojek a tím k nárůstu emisí CO 2 při spalování v lokálních topeništích. „Mrtvá přípojka“ = každý HUP, na který není navázané aktivní plynové zařízení. 5.5.

PAGE 9 Využití stávajícího potenciálu zemního plynu by mělo pozitivní dopad na životní prostředí Není brána v úvahu skutečnost, že zemní plyn je z dostupných fosilních paliv zdaleka nejekologičtějším zdrojem energie. Emise z plynových zdrojů jsou až 57x nižší než z uhelných zdrojů. Při hypotetické náhradě uhlí plynem v teplárnách a elektrárnách by klesly emise tuhých látek (prach) o cca 95%, emise SO 2 o cca 85%, emise CO 2 pak o cca 33%. Zdroj: Posouzení výhodnosti a rizik využívání uhlí a perspektiva plynu pro teplárenství v ČR, ENA,

RWE Transgas, a.s. Děkuji Vám za pozornost!