Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Majetek podniku.
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Úvěrové operace.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Aktivní obchody bank Bankovníctvo a finančníctvo
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Systém bank v ČR.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_20 NázevÚvěry Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekFinanční gramotnost.
SYSTEMATIZACE BANKOVNÍCH PRODUKTŮ. AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
Financování podniku.
Majetek Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Bankovní operace.
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Finanční účty lze rozdělit do těchto skupin: a) aktivní Pokladna Ceniny Bankovní účty Majetkové cenné papíry k obchodování.
Vkladové služby.
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Řízení zahraničních obchodů
Hospodaření s oběžným majetkem
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
DOKUMENTÁRNÍ INKASO.
Směnky (Zák. směnečný a šekový č. 191/1950 Sb.)
Aktivní úvěrové operace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
SMĚNKA 2. cvičení LS.
Úvěrové obchody Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Pasivní bankovní obchody Platebně zúčtovací bankovní produkty
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nominální a reálná úroková sazba
Petráčková Jozová Cézová
Zahraniční obchod III. Dodací a platební podmínky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-POJMY Ing. Renata Slaná
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Bankovní služby Úvěry Obchodní banky vykonávají : pasivní úvěrové operace (banka přijímá peníze) a aktivní ú.o. (banka poskytuje úvěry) Druhy úvěrů:
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Téma 7: Řízení oběžného majetku 1. Charakteristika oběžného majetku a jeho struktury 2. Celková potřeba oběžného majetku 3. Řízení oběžného majetku - řízení.
Finanční matematika 2. část
Kód vzdělávacího materiálu:
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Aktivní bankovní operace – úvěry
Krátkodobé financování podniku. Dlouhodobé financování podniku.
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Řízení pohledávek Ing. Gabriela Dlasková.
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Zúčtování s dodavateli a odběrateli
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje krátkodobého financování 5. Zajištění platebního styku

1. Financování oběžného majetku - lze volit tři základní strategie vzájemně se odlišujících mírou rizika a náklady na financování: a) neutrální strategie b) agresivní strategie c) konzervativní strategie

2. Obchodní úvěr - úvěr, který čerpá odběratel (dlužník) od dodavatele (věřitele) tím, že mu dodávky zboží platí nikoli ihned, ale až po uplynutí lhůty sjednané mezi dodavatelem a odběratelem.

Průměrná výše závazků závisí na: a) na denní výši těchto závazků za sledované období b) na průměrné době posunu mezi vznikem těchto závazků a jejich úhradou. Ovlivňováním těchto faktorů lze ovlivňovat výši obchodního úvěru a tím potřebu dalších zdrojů.

Z hlediska nákladů na získání kapitálu je obchodní úvěr považován za levný zdroj, protože se zpravidla poskytuje bezúročně. Pokud ale dodavatel nabídne odběrateli skonto, může se z obchodního úvěru (při nevyužití skonta) stát velice drahý zdroj financování.

Rozhodnutí o využití skonta vychází ze sazby skonta přepočtené na roční ekvivalentní sazbu z bankovního úvěru podle vztahu: S ú ef = z – s kde:ú ef = efektivní úrok (ekvivalentní roční úroková sazba z bankovního úvěru v %) S = sazba skonta v % z ceny z = doba splatnosti závazku (dny) s = lhůta pro poskytnutí skonta (dny)

Zálohy jsou úvěrem, který poskytuje odběratel dodavateli předem, před uskutečněním dodávky.

3. Krátkodobé bankovní úvěry - náklady krátkodobého bankovního úvěru t i ú = K kde:ú = úrok (Kč) K = úročený kapitál (Kč) t = počet dnů, za který se počítá úrok i = úroková sazba v %

Formy krátkodobých bankovních úvěrů  krátkodobá bankovní půjčka  revolvingový úvěr  lombardní úvěr  kontokorentní úvěr  eskontní úvěr  negociační úvěr  akceptační úvěr  ramboursní úvěr  avalový úvěr

4. Ostatní zdroje krátkodobého financování K ostatním zdrojům krátkodobého financování patří:  Závazky vůči zaměstnancům  Závazky vůči státu vzniklé odložením daňových povinností  Závazky z plateb pojistného  Krátkodobé výpůjčky od jiných podniků  Závazky k náhradě škod různým subjektům  Závazky z emise krátkodobých cenných papírů aj.

Financování oběžného majetku přeměnami majetku probíhá v rámci stávajících zdrojů a majetku, k formám tohoto financování lze přiřadit:  nákup spotřebovaného oběžného majetku z tržeb podniku  financování oběžného majetku z odpisů  prodeje nepeněžních složek majetku  faktoring - představuje prodej pohledávek podniků bankám nebo specializovaným finančním institucím (tzv. faktorům).

5. Zajištění platebního styku Tři základní druhy platebních prostředků: - hotovostní platební prostředky - bezhotovostní platební prostředky - modifikované platební prostředky (šeky, směnky).

Platební podmínky v zahraničním obchodě Platební styk v zahraničním obchodě lze rozdělit na: - nedokumentární: vyplacení částky není vázáno na splnění zvláštních podmínek (předložení dokumentů) - dokumentární: vyplacení částky je vázáno na předložení dokumentů.

Dokumentární inkaso Při této formě platebního styku vzniká exportérovi nárok na platbu po předání v kontraktu stanovených dokumentů. Jak proces platebního styku, tak oběh dokumentů mezi exportérem a importérem obstarávají banky. Dokumentární akreditiv Banka vystupuje jako subjekt se závazkem k zaplacení. Tato banka otevírá akreditiv na žádost dovozce. Otevřením akreditivu se banka zavazuje svým jménem (avšak na účet dovozce), že poskytne vývozci úhradu, pokud budou splněny podmínky akreditivu.