AKTUÁLNÍ VÝVOJ V ROP SČ 05/10/2010 Mnichovo Hradiště JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Advertisements

Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ministryně pro místní rozvoj
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Zhodnocení ROP Střední Morava Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Ú řad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Regionální operační program pro NUTS 2 Střední Čechy 2007 – /11/2008 Mladá Boleslav Ing. Jan Přikryl.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
ROP Moravskoslezsko v roce 2009 Ing. David Sventek, MBA Úřad Regionální rady Moravskoslezsko.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
ROP JV – informace o novém programovém období
Integrovaný regionální operační program
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad 2007 – 2013
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

AKTUÁLNÍ VÝVOJ V ROP SČ 05/10/2010 Mnichovo Hradiště JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.

Stav čerpání ROP SČ (stav k ) 2 REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŽNOSTI STŘEDNÍ ČECHY Prioritní osa / Oblast podpory Alokace podpory za období (CZK) Prostředky kryté Smlouvou (CZK) Proplacené prostředky příjemcům (CZK) 1.1 Regionální dopravní infrastruktura Udržitelné formy veřejné dopravy Doprava Podnikatelská infrastruktura a služby cestovního ruchu Veřejná infrastruktura a služby cestovního ruchu Propagace a řízení turistických destinací Středočeského kraje Cestovní ruch Rozvoj regionálních center Rozvoj měst Rozvoj venkova Integrovaný rozvoj území Technická pomoc ROP NUTS II Střední Čechy celkem

Pokrok v realizaci ROP SČ Prioritní osa Počet výzev alokace EU (Kč) alokace RR (Kč) počet schválených projektů celková výše dotace z rozpočtu RR příspěvek EU (Kč) příspěvek RR (Kč) Celkem PO1 až R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 3 přehled vypsaných výzev od 09/2009 do 09/2010 (v CZK)

Aktuální situace VRR schválil 29 projektů v celkové výši 1,446 mld. Kč z výzev č. 44, 46, 48, 50, 51, 52, 91, Udržitelné formy veřejné dopravy (celkem 3 projekty): výzva 44: ,- Kč a výzva 46: ,- Kč, 2.3 Propagace a řízení turistických destinací (výzva 48): 4 projekty: ,77 Kč 3.2 Rozvoj měst a 3.3 Rozvoj venkova: celkem 13 projektů (výzvy č. 50, 51, 52): ,22 Kč 3.1 Rozvoj regionálních center (kontinuální výzva č. 91): celkem 5 projektů: ,70 Kč 1.1 Regionální dopravní infrastruktura (kontinuální výzva č. 92): 4 projekty: ,44 Kč Výbor Regionální rady schválil také nové metodické pokyny č. 31, 32, 33 R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 4

Pokrok v realizaci ROP SČ Proplacené prostředky od 9/2009 do 9/2010 (v CZK) R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 5 Oblast podporyDotace RRz toho EU PO PO PO Celkem PO1 až PO

Revize ROP SČ Aktivity ÚRR s cílem změny ROP SČ oficiální žádost na změnu ROP SČ předložena EK v lednu 2010 předpokládaný podpis říjen – listopad 2010, návazně vypsání výzev listopad – prosinec 2010 realokace prostředků do prioritní osy 3 (viz. dále) rozšíření aktivity týkající se výstavby, rekonstrukcí a modernizací místních komunikací, které zajišťují nebo vylepšují přístup k existujícím nebo potenciálním lokalitám hospodářského rozvoje vazba na dokument Agenda 2020 R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 6

Revize ROP SČ realokaci finančních prostředků ve výši více než 1 mld Kč do prioritní osy 3 Integrovaný rozvoj území: z prioritní osy 1 Doprava,resp. z oblasti podpory 1.1 Regionální dopravní infrastruktura v celkové výši ,- € (EU zdroje ,- € + národní zdroje ,- €) (celkově cca 520 mil Kč) z prioritní osy 2 Cestovní ruch v celkové výši ,- € (EU zdroje ,- € + národní zdroje ,- €) (celkově cca 520 mil Kč) –z oblasti podpory 2.1 Podnikatelská infrastruktura a služby cestovního ruchu ve výši ,- € (EU zdroje ,- € + národní zdroje ,- €) (celkově cca 156 mil Kč) –z oblasti podpory 2.2 Veřejná infrastruktura a služby cestovního ruchu ve výši ,- € (EU zdroje ,- € + národní zdroje ,- €) (celkově cca 321 mil Kč) –z oblasti podpory 2.3 Propagace a řízení turistických destinací Středočeského kraje ve výši ,- € (EU zdroje ,- € + národní zdroje ,- €) (celkově cca 52 mil Kč) R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 7

Vazba revize ROP na Agendu 2020 V prioritní ose 3 Integrovaný rozvoj území zejména: Vzdělávání –vazba na potřeby trhu práce –moderní technologie a inovace, informační a komunikační technologie, technické obory Zdravotnictví –nové zdravotnické technologie, neonatologie, zdravá a aktivní stárnoucí populace Sociální oblast –zlepšení péče o obyvatele regionu ohrožených a postižených sociální exkluzí, a tím jejich opětovného začlenění na trh práce R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 8

Pravidla ROP SČ Změna výběrových (hodnotících) kritérií - MV dne –posílení hlediska ekonomičnosti projektů –potřebnost a relevance projektu, snižování disparit regionu od v Pokynech pro žadatele a příjemce : garance udržitelnosti, kriteria hodnocení ZŘ - cena min. 75% váha, změny v přílohách projektu – DIŽ – doplněna část k hodnocení potřebnosti projektu nemožnost přesouvat finanční prostředky mezi hlavními položkami rozpočtu a to nehledě na výši přesouvaných prostředků (MP č. 26) Zhodnocení a zkušenosti se změnami –celkové úspory díky opatření: přes 372 milionů Kč R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 9

Novinky v pravidlech ROP SČ Kontrola zadávacích řízení na ÚRR –kontrola zadávací dokumentace na hlavní předmět projektu před zahájením zadávacího řízení –kontrola zadávací dokumentace po ukončení zadávacího řízení na hlavní předmět projektu před uzavřením smlouvy s dodavatelem –smlouva s dodavatelem se předkládá ke kontrole až v rámci žádosti o platbu –zadávací řízení na související zakázky se kontrolují v rámci předložení žádosti o platbu –ZŘ již zkontrolováno u cca 100 projektů Systém korekcí 10 R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY

Novinky v pravidlech ROP SČ Modifikované ex-post platby –Pro projekty předložené do jarních výzev 2009 (od výzvy č. 27) –Příjemce si nemusí brát kontokorentní úvěry, platba bude ze strany ŘO provedena i za vystavené, ale dosud nezaplacené faktury –Nutnost nastavení delší doby splatnosti min. 60 dnů –Týká se pouze plateb za stavební práce, dodávky či služby prováděné v průběhu realizace projektu –Řešeno Metodickým pokynem č. 22 –Dosud předloženo 11 žop v tomto režimu R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 11

Další aktuality Stanovování max. výše dotace v jednotlivých výzvách dle žadatelů a oblasti investic –Snížení míry podpory u finančně silnějších subjektů –Podpora většího počtu projektů Směřování dotací do nejméně rozvinutých oblastí regionů a do oblastí a obcí, kde se čerpání dotací nedaří –Podpora dosud neaktivních žadatelů z řad obcí (akce „Bílá místa“) –Podpora potenciálních žadatelů formou vzorových žádostí na webových stránkách ROP SČ R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 12

Zrychlení administrativního procesu Garance délky administrace Žádostí o poskytnutí dotace max. v délce 3 – 4 měsíců Zkrácení délky administrace Zjednodušených žádostí o platbu ze 60 na 30 pracovních dnů R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 13

Budoucnost ROP SČ R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 14 Spolufinancování ROPů rozhodnutí vlády zrušit spolufinancování ROPů ve výši 7,5 procenta ze státního rozpočtu - dopis předsedů VRR vládě Výzvy v ROP SČ výzvy do konce období, resp. do 2015 – kontinuální s maximálním limitem 120 – 150% alokace, ukončení výzvy bude oznámeno 2 měsíce před skončením příjmu žádostí

Podzimní výzvy R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 15 Schváleny VRR Vypsány jako kontinuální Příjem žádostí bude zastaven při 120% alokace

Podzimní výzvy – 54 a 55 Přehled alokovaných prostředků na podzimní výzvy 2010 R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 16 Výzva č.Oblast podpory a zaměření výzvyAlokace Min. přípustná výše CZV na 1 projekt Max. celková výše dotace z ROP SČ Max. výše podpory z rozpočtu RR - % CZV Příjemci podpory Udržitelné formy veřejné dopravy - (podporován typ projektů: 1.P+R, B+R, cyklodoprava - cyklostezky) ,- Kč ,- Kč ,- Kč (P+R, B+R), není stanovena 60% - P+R 80% B+R 80% cyklo Středočeský kraj, Obce, podle zákona č.128/2000 Sb., Organizace zřizované nebo zakládané Středočeským krajem, Organizace zřizované nebo zakládané obcemi, podle §23 a dalších zákona č. 250/2000 Sb., Dobrovolné svazky obcí, podle §46 a dalších zákona č. 128/2000 Sb Podnikatelská infrastruktura CR (všechny podporované aktivity, ubytování (ubytovací kapacity) bude podporováno dle Oficiální jednotné klasifikace ubytovacích zařízení ČR, do třídy Standard ***) ,- Kč ,- Kč ,- Kč Podnikatelé, podle § 2 odst. 2 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, kteří splňují definici malého a středního podniku, vykonávají podnikatelskou činnost min. 2 roky a podnikají v oblasti CR, Podnikatelé, podle § 2 odst. 2 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, kteří splňují definici malého a středního podniku, podnikají v oblasti CR a mají podnikatelskou historii kratší než 2 roky (pouze u projektů realizovaných v obcích nad obyv.)

Podzimní výzvy – 56 a 57 Výzva č. Oblast podpory a zaměření výzvy Alokace Min. přípustná výše CZV na 1 projekt Max. celková výše dotace z ROP SČ Max. výše podpory z rozpočtu RR - % CZV Příjemci podpory Propagace a řízení turistických destinací Středočeského kraje ,- Kč ,- KčNení stanovena80 Středočeský kraj a organizace jím zřízené a založené Propagace a řízení turistických destinací Středočeského kraje ,- Kč ,- Kč ,- Kč80 Obce, podle zákona č.128/2000 Sb. o obcích, Organizace zřizované nebo zakládané obcemi, podle §23 a dalších zákona č. 250/2000 Sb., Dobrovolné svazky obcí, podle §46 a dalších zákona č. 128/2000 Sb. o obcích, Zájmová sdružení právnických osob, podle §20 až § 20i občanského zákoníku, Hospodářská komora ČR a její sloužky, podle §3 zákona č. 301/1992Sb., Veřejné výzkumné instituce podle zákona č. 341/2005 Sb. R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 17

Fondy EU po roce 2013 Střední Čechy v období 2014 – 2021: Cíl 1 nebo cíl 2? Centrální nebo regionální úroveň programu? –zkušenosti v ČR –zkušenosti v Itálii, Španělsku Priority čerpání evropských fondů –inovace –boj se nezaměstnaností –změna klimatu R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E CHY 18

Děkuji za pozornost JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. Ředitel Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy tel.: /10/2010 Mnichovo Hradiště