Historie a současnost programového financování na MF 13. 01. 2016 Ing. Michal Tóth, odbor 11 MF ČR Historie a základní principy systému programového financování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

Kontrola nakládání s dotacemi ze strany FÚ Ing. Jan Minařík prosinec 2010.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Rozpočty územně samosprávných celků v roce 2011 Leden 2011.
DOTACE MŠMT Investice 2011.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR OPERAČNÍ PROGRAM TECHNICKÁ POMOC Školení k Příručce pro žadatele a příjemce v OPTP
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozpočtové hospodaření obcí
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Pracovní setkání s obcemi ZK 2014
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
1 O programu pro Informační Systém Investičního Controllingu n Dovolujeme si Vám představit základní schémata informačního systému ISIC n Programové řešení.
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
SROP Vyplňování formuláře ISPROFIN Liberec, Helena Kubíčková Sekretariát Regionální rady NUTS II Severovýchod.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Úvod k účetnictví ÚSC.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 6. dubna 2016 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
Změna systému financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji v roce 2016 v návaznosti na aplikaci pravidel veřejné podpory Ing. Jan Tuček
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Kvalita v sociálních službách jako proces
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Seminář: Školství v regionu a jeho perspektivy – podprogram
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
odbor politiky bydlení
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Finanční účetnictví RADNICE
Mgr. Martin Pejša a kolektiv pracovníků SSW
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2019
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Historie a současnost programového financování na MF Ing. Michal Tóth, odbor 11 MF ČR Historie a základní principy systému programového financování a jeho informačního systému (EDS/SMVS), vize dalšího rozvoje

Programové financování O programovém financování můžeme hovořit ve dvou základních rovinách (významech): O programovém financování můžeme hovořit ve dvou základních rovinách (významech): V rovině obecné – odpovídá širšímu pojetí pojmu programové financování – chápáno jako systém řízení zdrojů V rovině obecné – odpovídá širšímu pojetí pojmu programové financování – chápáno jako systém řízení zdrojů V rovině méně obecné – užší pojetí pojmu programové financování – chápáno jako rozpočtová metoda V rovině méně obecné – užší pojetí pojmu programové financování – chápáno jako rozpočtová metoda

Milníky v historii programového financování V roce 1994 zřídilo MF systém RIMF – na registraci investic V roce 1994 zřídilo MF systém RIMF – na registraci investic Od roku 1996 – SYSCOM Software zabezpečuje vývoj programového financování pro MF (ISFRIM, ISPROFIN) Od roku 1996 – SYSCOM Software zabezpečuje vývoj programového financování pro MF (ISFRIM, ISPROFIN) Vyhláška č. 40/2001 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku (ISPROFIN 3) Vyhláška č. 40/2001 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku (ISPROFIN 3) Vyhláška č. 560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku(ISPROFIN 2005) Vyhláška č. 560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku (ISPROFIN 2005) Vyhláška č. 11/2010 Sb., kterou se mění vyhláška č. 560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku (EDS a SMVS) Vyhláška č. 11/2010 Sb., kterou se mění vyhláška č. 560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku (EDS a SMVS)

Programové financování v číslech Centrální DB eviduje data o čerpání SR od roku 2001 Centrální DB eviduje data o čerpání SR od roku 2001 V oblasti pořízení a reprodukce státního majetku (SMVS) systém eviduje přes – akcí (projektů) V oblasti pořízení a reprodukce státního majetku (SMVS) systém eviduje přes – akcí (projektů) V oblasti národní dotační politiky a dotací EU (EDS) systém eviduje přes – akcí (projektů) V oblasti národní dotační politiky a dotací EU (EDS) systém eviduje přes – akcí (projektů) Rozpis finančních bilancí vyjadřující potřeby a zdroje v IK SR obsahuje přes řádků Rozpis finančních bilancí vyjadřující potřeby a zdroje v IK SR obsahuje přes řádků Data zpracovává cca uživatelů na 37 kapitolách (ministerstva a instituce ze zákona) – které se dále člení na 424 organizačních složek (středisek) Data zpracovává cca uživatelů na 37 kapitolách (ministerstva a instituce ze zákona) – které se dále člení na 424 organizačních složek (středisek)

Postupuje dle vyhlášky č. 11/2010 Sb., kterou se mění vyhláška č.560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů pořízení a reprodukce majetku: Žadatel vyplní žádost o dotaci a zašle ji do EDS – E0 Žadatel vyplní žádost o dotaci a zašle ji do EDS – E0 Správce dotačního titulu posuzuje žádost (akci) v EDS – E1 Správce dotačního titulu posuzuje žádost (akci) v EDS – E1 Správce dotačního titulu akci zařadil do SR v EDS – E2 Správce dotačního titulu akci zařadil do SR v EDS – E2 Procesní tok dat v EDS/SMVS Životní cyklus akce (projektu)

Procesní tok dat v EDS/ SMVS Správce dotačního titulu zaregistroval akci v EDS – EP1, EA1 Správce dotačního titulu zaregistroval akci v EDS – EP1, EA1 Bylo vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace na akci v EDS – EA4, EP4 Bylo vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace na akci v EDS – EA4, EP4 Životní cyklus akce (projektu) - II

Procesní tok dat v EDS/SMVS

Životní cyklus akce (projektu) - III Bylo změněno RoD na akci v EDS – EA5, EP6 Bylo změněno RoD na akci v EDS – EA5, EP6 Bylo vydáno závěrečné vyhodnocení akce v EDS – EA8 Bylo vydáno závěrečné vyhodnocení akce v EDS – EA8 Obě části informačního systému tak činí dle §12 a §13, zákona č. 218/2000 Sb.: – přičemž se na tuto činnost vztahují i ostatní relevantní ustanovení tohoto zákona, zejména §18a (Poskytování a zveřejňování informací o dotacích a návratných finančních výpomocích), – a v neposlední řadě i §3 písmeno o); ( definice Rozpočtového systému spravovaného Ministerstvem financí tj. IISSP). A dle vyhlášky č. 416/2004 Sb. (kterou se provádí zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole…).

Procesní tok dat pro SR

IISSP - RIS a EDS/SMVS V Rozpočtovém IS Státní pokladny je sledována výhradně finanční stránka rozpočtu (RISPR a RISRE) V Rozpočtovém IS Státní pokladny je sledována výhradně finanční stránka rozpočtu (RISPR a RISRE) IS EDS/SMVS sledují věcnou, časovou a finanční stránku jednotlivých projektů (akcí), dle §12 a §13, zákona č. 218/2000 Sb. ( rozpočtová pravidla): IS EDS/SMVS sledují věcnou, časovou a finanční stránku jednotlivých projektů (akcí), dle §12 a §13, zákona č. 218/2000 Sb. ( rozpočtová pravidla): – Cíle /Indikátory – co má daný projekt (akce) zajistit. – Parametry – věcné vyjádření investice. – Termíny – hlavní časové milníky zahájení, realizace a dokončení. – Finanční bilance zdrojů (a to nejen Státního Rozpočtu, ale i zdrojů mimo SR) a finanční bilanci potřeb (tj. vyjádření, kolik bude stát která část realizace projektu). – Účastník – identifikace účastníka prostředků SR. – Poskytovatel – identifikace organizace a osoby rozhodující o poskytnutí finančních prostředků SR.

IISSP - EDS/SMVS Z těchto důvodů je v IS EDS/SMVS dobře vidět: Z těchto důvodů je v IS EDS/SMVS dobře vidět: – smysluplnost a efektivita jednotlivých projektů, – obdobné projekty (akce) a jejich přínosy a náklady lze porovnávat, – lze zřetelně sledovat kvalitu přípravy a realizace rozpočtu, – je patrná kvalita projektů (ale též celých programů). Od počátku byl tento IS vytvářen jako řídicí systém pro financování programů reprodukce majetku a dotací, nikoliv jen k jejich evidenci. Od počátku byl tento IS vytvářen jako řídicí systém pro financování programů reprodukce majetku a dotací, nikoliv jen k jejich evidenci. Proto chceme tyto řídící vlastnosti systému dále prohlubovat v rozpočtových pravidlech i v novele vyhlášky č. 560/2006 Sb. (o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku). Proto chceme tyto řídící vlastnosti systému dále prohlubovat v rozpočtových pravidlech i v novele vyhlášky č. 560/2006 Sb. (o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku).

Vize dalšího rozvoje programového financování Zajistit naplnění povinnosti zapojení všech výdajů na pořizování majetku do systému programového financování tak jak to ukládá stávající úprava § rozpočtových pravidel Zajistit naplnění povinnosti zapojení všech výdajů na pořizování majetku do systému programového financování tak jak to ukládá stávající úprava § rozpočtových pravidel Tzn. Zrušit veškeré udělené výjimky z těchto paragrafů, včetně výjimek daných zákony Tzn. Zrušit veškeré udělené výjimky z těchto paragrafů, včetně výjimek daných zákony Rozšířit povinnost evidovat v informačním systému programového financování veškeré dotace včetně neinvestičních Rozšířit povinnost evidovat v informačním systému programového financování veškeré dotace včetně neinvestičních (poznámka: MF o tuto povinnost dlouhodobě neúspěšně usilovalo)

Základním předpokladem ke splnění těchto cílů je úprava stávající legislativy Základním předpokladem ke splnění těchto cílů je úprava stávající legislativy Tzn. především novelizace zákona č.218/2000 Sb., vydání nové vyhlášky o účasti SR na financování programů (stávající vyhláška č.560/2006 Sb.) a nahrazení stávajícího metodického pokynu R Tzn. především novelizace zákona č.218/2000 Sb., vydání nové vyhlášky o účasti SR na financování programů (stávající vyhláška č.560/2006 Sb.) a nahrazení stávajícího metodického pokynu R Dále je nutno sjednotit pojmy využívající se v programech spolufinancovaných z rozpočtu EU a v tzv. programech národních Dále je nutno sjednotit pojmy využívající se v programech spolufinancovaných z rozpočtu EU a v tzv. programech národních

Oddělení 1106 připravuje k diskuzi návrh legislativních úprav zákona č. 218/2000Sb, tak aby naplnil výše uvedené požadavky Oddělení 1106 připravuje k diskuzi návrh legislativních úprav zákona č. 218/2000Sb, tak aby naplnil výše uvedené požadavky Dále uvedu některé příklady navrhovaných úprav Dále uvedu některé příklady navrhovaných úprav Hlavní úpravy je nutno provést v §12, kde je nově navrhována definice programu a projektu Hlavní úpravy je nutno provést v §12, kde je nově navrhována definice programu a projektu Citace z návrhu: Citace z návrhu:

Další úpravy jsou navrhovány v definici dokumentace programu, registrace akce, informačního systému atd. Zásadní změnou nutnou k dosažení výše uvedených cílů je úprava §14 do kterého je doplněna následující věta „V informačním systému programového financování se evidují i dotace na které se nevztahuje §12 a §13 a které jsou poskytovány podle §14.“

Tolik jen malá ukázka nutných opatření pro zajištění hlavního cíle, kterým je efektivní a transparentní nakládání s prostředky státního rozpočtu. Tolik jen malá ukázka nutných opatření pro zajištění hlavního cíle, kterým je efektivní a transparentní nakládání s prostředky státního rozpočtu. Pro naplnění těchto opatření bude nutno vést ještě odbornou diskuzi o způsobu jejich realizace, tak aby splnily požadovaný účel Pro naplnění těchto opatření bude nutno vést ještě odbornou diskuzi o způsobu jejich realizace, tak aby splnily požadovaný účel

DĚKUJ I ZA POZORNOST