Vytvořil: David Mašata a Michal Hlaváček. Popis jaderného reaktoru  Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie, která.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_13 Název materiáluLaser AutorMgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_ PředmětCHEMIE.
DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Zeměpis, průmysl Ročník: 9.
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Druhy Česko má 4 základní obnovitelné zdroje energie voda vítr slunce biopaliva.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_03 Název materiáluSložení.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_38_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná syntéza.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_52_INOVACE_0702_Ukrajina Téma: Ukrajina Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. ? Co všechno může sloužit jako zdroj energie?
Struktura látek a stavba hmoty
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výroba elektrické energie
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ELEKTRÁRNY.
Výroba elektrické energie - obecná část
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Elektroenergetika úvod do předmětu.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Energetický průmysl ČR
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Fyzika – Tepelná elektrárna
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Netradiční zdroje elektrické energie
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Energetický průmysl ČR 2.
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Název materiálu: Nerostné suroviny
Netradiční zdroje elektrické energie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Měření elektrického proudu
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 2.část
Název projektu: Moderní škola
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Závislost elektrického odporu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Neživá příroda - vzduch
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Struktura látek a stavba hmoty
Model atomu Atom Obal Jádro obal jádro Proton - kladný
JADERNÉ ŠTĚPEnÍ JADERNÁ BOMBA
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Vytvořil: David Mašata a Michal Hlaváček

Popis jaderného reaktoru  Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie, která je následně využívána pro výrobu elektrické energie, výzkum, vzdělávání atd. V principu lze jadernou energii uvolnit 2 rozdílnými způsoby a podle nich lze reaktory rozdělit:  Štěpný jaderný reaktor – v tomto reaktoru je jaderná energie získávána pomocí štěpení těžkých jader jako Uran (92 protonů)  Fúzní jaderný reaktor – v tomto reaktoru je jaderná energie získávána pomocí slučování lehkých jader jako Tritium

Popis funkce jaderného reaktoru  Jaderné reaktory pracující na principu štěpení těžkých jader se uplatnily zejména v energetice. Jaderné elektrárny v celosvětovém měřítku vyrábí 20% elektrické energie. Ale využití reaktorů je širší a lze je shrnout následovně:  Jaderné elektrárny - vznikající teplo je využíváno pro výrobu elektrické energie  Jaderné pohony – slouží pro pohon velkých dopravních prostředků (ponorky, letadlové lodě, křižníky, ledoborce, civilní nákladní lodě)  Výzkumné reaktory – využívají se pro jaderný i nejaderný výzkum  Odsolování mořské vody – velice energeticky náročná aplikace, doposud byl v provozu pouze 1 reaktor  Výroba materiálu polovodičů - vhodným ozářením lze dosáhnout rovnoměrného rozmístění atomů prvků

Jaderná elektrárna  Jaderná elektrárna je výrobna elektrické energie resp. technologické zařízení, sloužící k přeměně vazebné energie jader těžkých prvků na elektrickou energii.  Začátek jaderné energetiky spadá do roku 1954

Jaderná elektrárna U nás, ve světě  U nás:  Jaderná elektrárna Dukovany – 4 reaktory, od roku 2012 se celkový instalovaný elektrický výkon zvýšil z původních 1760 MW na 2040 MW  Jaderná elektrárna Temelín – 2 reaktory, od roku 2012 se celkový instalovaný elektrický výkon zvýšil z původních 2000 MW na 2110 MW

Jaderná elektrárna U nás, ve světě  Ve světě:  Nejvíc energie z jaderných elektráren se vyrábí v Litvě Francii, Německu, USA, Japonsku a Rusku.

Zajímavosti  Jaderný reaktor není pouze lidskou vymožeností, protože na Zemi existovaly i "přírodní reaktory" již před 2 miliardami let. Tyto reaktory byly objeveny v Gabonu v Africe. K závěru, že zde byl nalezen přírodní reaktor, vedly 2 důležité fakty, které by jinak nebylo možné vysvětlit 1. okolních horninách byly nalezeny izotopy prvků, které se jinde v přírodě nevyskytují a lze je získat pouze štěpením 2. koncentrace uranu byla v uranové rudě nižší, než je přírodní. Muselo tudíž dojít k jeho úbytku vlivem štěpení.

Děkujeme za pozornost!!