NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_04_Rozvoj síly TÉMA SADY:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Advertisements

Florbal Ročník: Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: S portovní hry Téma: Florbal – základní pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Hry s míči Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 5. září 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Andrea Kunovjánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_18.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Protahovací cvičení pro zádové svaly a páteř Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_68_protahovací cvičení – záda a páteř Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Technické prostředky v požární ochraně
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
BRZDY Mgr. Martin Tichý. BRZDY Mgr. Martin Tichý.
„Řemesla s techniky začneme od píky“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rozšiřující testy kondičních schopností
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Strečink Je možné provádět denně po tréninku, nejméně však 4x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Elektromotor a jeho využití
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rovnací cviky - trpaslíci
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Změkčování vousů, vypínání pokožky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Útočné činnosti jednotlivce vztahového typu
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
Lýtkové svaly Mírný stoj rozkročný, chodidla rovnoběžně, předpažit, provést dřep na plných chodidlech (kolena nad špičkami), výdrž.
Množství, symbol Základní matematické, početní a číselné pojmy a operace Řešení problémů, učení Jemná motorika, koordinace ruky a oka.
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Otáčivý účinek síly. Páka.
Kondiční PŘÍPRAVA LAKROS.
Uvolnění na velkém míči Uvolnění s overbalem
S nádechem rovná záda, ruce v týl,
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_04_Rozvoj síly TÉMA SADY: Vybraná témata teorie tělesné výchovy ROČNÍK: 3.A, 3.B DATUM VZNIKU: listopad 2013 AUTOR: Mgr. Jiří Willner

 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.  Některé materiály mohou být využity také v druhém ročníku osmiletých gymnázií a sedmých třídách základních škol.  Časová náročnost teoretické části je minut  Interaktivní studijní materiál je zaměřen na téma rozvoj síly.  V prezentaci je rozváděno téma pohybové schopnosti.  Odborné texty jsou doplňovány hodícími se obrázky.  V závěrečné části je uvedeno procvičování teoretických poznatků s následným řešením.  Hlavní nabídka je členěna tematicky do jednotlivých políček.  Při kliknutí na dané políčko je text hypertextově odkázán na příslušné téma.  Text je rolován po odstavcích, případně po jednotlivých odrážkách (dle potřeby k výuce).  Jednotlivé obrázky jsou číslovány s odkazem na patřičnou část textu.  Procvičování je realizováno formou data-projektoru.  Případná praktická část výuky je realizována v tělocvičně.  Text je rolován po odstavcích, případně po jednotlivých odrážkách (dle potřeby k výuce).  Jednotlivé obrázky jsou číslovány s odkazem na patřičnou část textu.  Procvičování je realizováno formou data-projektoru.  Praktická část výuky je realizována v tělocvičně.

ÚVOD ČLENĚNÍ SÍLYROZVOJ SÍLY OTÁZKY K PŘEZKOUŠENÍ

 Ve fyzice lze sílu jednoduše definovat vzorcem F=a. m  Síla je schopnost vynaložit úsilí směřované proti odporu svalovou kontrakcí Zpět

 Maximální síla – jedná se o schopnost vynaložit úsilí proti maximálnímu odporu. Činnost svalů je statická nebo dynamická.  Ve sportu např. vzpírání, silový trojboj atp.

 Rychlá a explozivní síla – schopnost opakovaně překonávat odpor vysokou až maximální rychlostí.  Ve sportu např. bojové sporty, hody a vrhy v atletice, atp.

 Vytrvalostní síla – zde se nemaximální odpor opakovaně překonává dlouhodobě prováděným pohybem. Činnost svalů může být statická a dynamická.  Ve sportu např. běžecké lyžování, plavání atp. Zpět

Silový trénink dětí a dospělých je diametrálně odlišný, sílu u dětí rozvíjíme níže uvedenými způsoby:  Posilovací cvičení bez náčiní  Úpolová cvičení  Cvičení s plnými míči  Cvičení s malými činkami  Silově rovnovážná cvičení  Kruhový trénink

Posilovací cviky s vlastní vahou těla - Vysoké výskoky se zdviháním kolen - Žabáky – skoky odrazem obounož z hlubokého dřepu, ve výskoku vzpažit - Kliky a jejich varianty – na dlaních, na pěstích, s lokty u těla, s odrazem, s odrazem současně z rukou a nohou, s tlesknutím - Leh sed – pokrčené nohy jsou opřené o lavičku nebo žebřiny, úhel v kolenou je 90° - Sklapovačky – s pokrčenými koleny, lokty se dotýkají kolen - Vis na žebřinách – skrčit nohy do přednožení

Cvičení dvojic a trojic - Jeden cvičenec nese druhého na zádech a dělá výpady vpřed střídavě pravou a levou nohou - Dvojice stojí čelem proti sobě – navzájem se opřou dlaněmi, opakovaně pokrčují a napínají ruce - Trojice – dva cvičenci jsou ve vzporu ležmo, třetí zvedne jejich nohy úchopem nad kotníky (dvojtrakař) - Trojice – dva cvičenci stojí zády k sobě, zavěsí se lokty. Třetí cvičenec uchopí prostředního pevně za nohy. Běží vpřed

Družstva - Přetahovaná lanem ve čtveřicích. Lano je spojeno, 4 děti ho drží ve stejné vzdálenosti, takže tvoří čtverec. Děti se snaží přetáhnout lano na svou stranu - Ragbyový mlýn – členové dvou stejně početných družstev se vzájemně obejmou kolem ramen a předkloní se. Družstva se proti sobě zaklesnou za ramena a přetlačují se - Prorážená. Dvě řady dětí stojí proti sobě na vzdálenost 10 m. První řade se drží pevně za ruce, druhá se rozbíhá a snaží se prorazit první řadu

Cvičení jednotlivců - Stoj rozkročný – osmička s plným míčem mezi nohama - Čelné kruhy s plným míčem vlevo a vpravo - Plný míč předávat z jedné ruky do druhé kolem těla - Hluboký podřep, plný míč držet v obou rukou – vzpřim, vyhodit míč co nejvýše

Cvičení dvojic - Dvojice stojí zády k sobě a podává si míč bokem - Dvojice stojí zády k sobě a podává si míč střídavě nad hlavou a mezi nohama - Dvojice sedí proti sobě – hody různými způsoby. Při zachycení míče leh vzad, sed a odhod - Dvojice leží na břiše hlavou k sobě a přihrává si míč obouruč stranou

- Stoj – předpažit – přes upažení vzpažit - Stoj – čelné a bočné kruhy s činkami v rukou - Stoj spojný – úklon vlevo a vpravo - Ve stoji roznožném imitace boxu - Leh na zádech na lavičce – rozpažit – předpažit (střídavě) - Leh na břiše – vzpažit – přes upažení připažovat

- Dřepy na plných míčích - Stoj na plném míči levou nohou – unožit pravou - Stoj na plném míči levou nohou – mírný podřep, přednožit pravou nohu - Vzpor levým bokem ležmo na levé ruce, kotníky na plných míčích – střídavě do lehu a do vzporu ležmo

 Dvojice leží na břiše na žíněnce čelem k sobě, mezi cvičenci je nízká bedýnka nebo lavička – přehazují si plný míč  Dvojice – každý drží lavičku za jeden konec, současně jí zvedají do vzpažení  Šplh současně po dvou tyčích bez přírazu  Výstup na bedýnku a odrazem vzad vzhůru seskok  Doskočná hrazda – cvičenec vyhodí plný míč tak, že přeletí na druhou stranu hrazdy – přeběhne na druhou stranu, chytí ho a vyhodí zpět (opakovaně)  Leh na zádech, pokrčit kolena – podávání míče dokola kolem pasu Zpět

1. Definuj sílu? Definuj sílu? 2. Jak členíme sílu? Jak členíme sílu? 3. Charakterizuj maximální sílu? Charakterizuj maximální sílu? 4. Ve kterých sportech se uplatňuje vytrvalostní síla? Ve kterých sportech se uplatňuje vytrvalostní síla? 5. Uveď některé posilovací cviky bez náčiní. Uveď některé posilovací cviky bez náčiní. 6. Uveď některé posilovací cviky s plnými míči. Uveď některé posilovací cviky s plnými míči. 7. Uveď některé posilovací cviky s využitím činek. Uveď některé posilovací cviky s využitím činek. 8. Uveď některé posilovací cviky silově rovnovážné. Uveď některé posilovací cviky silově rovnovážné. Zpět

 Síla je schopnost vynaložit úsilí směřované proti odporu svalovou kontrakcí. Zpět

 Maximální, rychlá a explozivní, vytrvalostní. Zpět

1. Schopnost vynaložit úsilí proti maximálnímu odporu. Zpět

 Běžecké lyžování, plavání atp. Zpět

 Kliky, leh sed, dřepy, opakované výpady vpřed atp. Zpět

 Dřepy s planým míčem, výhozy s následným chytáním, podávání si míče ve dvojici daným způsobem atp. Zpět

 Z upažení předpažením vzpažit, úklony do stran... Zpět

 Balancování na plném míči, dřepy na plném míči… Zpět

 DOVALIL, J. a kol. Výkon a trénink ve sportu. 3. vyd. Praha: Olympia, ISBN  PERIČ, T. Sportovní příprava dětí. 2. vyd. Praha: Grada, ISBN  Obrázek č.1 - NEZNÁMÝ AUTOR. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.2 -NEZNÁMÝ AUTOR. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.3 - BLIGHT, Andrew. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č. 4 - MIAOW. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jpg  Obrázek č.5 - MADCHESTER. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.6-19 Vlastní zdroje autora