Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová V3 V4 V1 V2 V5 V6 VZOREC SOUVĚTÍ když ani ale a nebo že.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

SOUVĚTÍ PODŘADNÉ SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
45.1 Větné vzorce
OSOBNÍ ZÁJMENA A SLOVESO BÝT VE VĚTÁCH V PŘÍTOMNÉM ČASE
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_599_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Procvičovací cvičení – věta a souvětí
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Použito z webu TICK.CZ Determinanty (členy a/the/-) dávají se k podstatným jménům doplňují, “určují” jeho význam a/an, the, (-) Členy my, your, his, her,...
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_598_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Sloveso BÝT – přítomný čas
Modální slovesa a jejich opisné tvary
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.10 Anotace: Prezentace je zaměřena na grafické znázorňování souvětí. Vysvětluje rozdíly mezi větou hlavní a vedlejší a uvádí postup.
BÝT (kladný a záporný oznamovací způsob)
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Linking Words and phrases
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Věta jednoduchá a souvětí
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Interrogative pronouns Tázací zájmena Who, What, Where, Why, When?
Hrátky s češtinou.
Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Věta jednoduchá a souvětí.
Skladba souvětí.
Přítomný čas prostý Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
PŘÍMÁ ŘEČ Mgr. Michal Oblouk.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
Řešíme logický problém (všeobecný jazykový rozbor) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Křížovka 2. Nejchytřejší savec 4. Co potřebujeme ze vzduchu 1. Pravé.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov AUTOR: Marcela Schmiedhamerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Vyjmen. slova a stavba slova TEMA: Souvětí. ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová SKLOŇOVÁNÍ ČÍSLOVEK.
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ My family.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová SLOVNÍ DRUHY.
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
S L O V E S A Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
VY_32_INOVACE_ 14_ Souvětí a jeho stavba
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Zdeňka.
VY_22_INOVACE_23.AJ.7 GRAMATICKÉ ČLENY I. (Articles I.) Ročník: 7.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VY_32_Inovace_ To be – zápor Project 1
Autor: Mgr. Renata Václavíčková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_SOUVĚTÍ
Time prepositions Anotace: Materiál je určen pro žáky
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_32_INOVACE_16_ Skladba – věta jednoduchá a souvětí
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová V3 V4 V1 V2 V5 V6 VZOREC SOUVĚTÍ když ani ale a nebo že

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk CO UŽ UMÍME PŘIŘAĎ SPRÁVNÝ VZOREC KE VĚTĚ V1, protože V2. V1, ale V2. V1 a V2. V1 nebo V2. V1 ani V2. Když V1, tak V2. Venku svítí slunce, ale já jsem doma. Maminka odpoledne hraje volejbal nebo čte knihu. Těším se na duben, protože mám narozeniny. Jitka kreslí a Petr se na ni dívá. Když jsou prázdniny, tak je nejraději trávím u babičky a dědečka. Spolužákům neubližuji ani se jim nevysmívám.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk NOVÁ LÁTKA VĚTA V SOUVĚTÍ SPOJUJEME:  SPOJKAMIa, i, nebo, když, že, ale, avšak, …  JINÝMI SPOJOVACÍMI VÝRAZY  VZTAŽNÝMI ZÁJMENY  VZTAŽNÝMI PŘÍSLOVCI kdo, co, jaký, který, … kde, kdy, kam, odkud, … PAMATUJ SI! UVOZOVACÍ VĚTA A PŘÍMÁ ŘEČ NETVOŘÍ SOUVĚTÍ. JDE POUZE O VOLNÉ SPOJENÍ VĚT.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROCVIČUJEME SPOJ VĚTY JEDNODUCHÉ DO SOUVĚTÍ POMOCÍ VHODNÝCH SPOJOVACÍCH VÝRAZŮ – napiš jeho vzorec Pavel nepřišel do školy. Byl nemocen. _______________________________________________________ Tělo máme udržovat v dobré kondici. Měli bychom sportovat. _______________________________________________________ Celé Slunce je tvořeno plyny. Je žhavé. _______________________________________________________ Lidé na úpatí sopky nejsou klidní. Sopka často kouří. _______________________________________________________ V Egyptě leží území. Bylo donedávna zahaleno tajemstvím. _______________________________________________________

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROCVIČUJEME DOMYSLI SOUVĚTÍ PODLE SMYSLU A SPOJOVACÍCH VÝRAZŮ Dostal jsem knihu, která ______________________________. Byl to on, kdo _______________________________________. Hledal jsem informaci, kde ____________________________. Kde _____________________, který ____________________. Kdy _____________________, když _____________________. _________________________, avšak ____________________. _________________________, co _______________________.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROCVIČUJEME DOPLŇTE NEÚPLNÁ SLOVA, VYHLEDEJTE SOUVĚTÍ A ZAPIŠTE JEJICH VZOREC Dinosauři před 65 m _ liony lety náhle _ mizel _. Možná ta nejzajímavější věc na dinosaurech není _ působ jejich života, ale _ působ jejich smrti. _ mizel _ _ cela náhle, v období, které mohlo trvat maximálně sto tisíc let, ale také jediný v _ kend. V současné chvíl _ nejsme schopni tu dobu určit přesněji, to je jeden z důvodů, proč se o v _ hynutí dinosaurů tak ohnivě debatuje. Když před 65 m _ liony let zm _ zel _ dinosauři, zm _ zel _ s nimi i dvě třetiny ostatních živočišných druhů na zem _. Pro některé organism _ byl stupeň v _ hynutí 98%. Když se ob _ v _ tak obrovský úhyn, dostane speciální náze _ - katastrofické v _ m _ rání.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk a - and I like April because I have a birthday. Mum plays volleyball or she reads a book in the afternoon. The sun is shining but I am alone at home. když – when nebo – or ale – but že – that protože – because

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROCVIČUJEME PRÁCE VE SKUPINĚ: VYMYSLETE SPOLEČNĚ PŘÍBĚH, KTERÝ SE BUDE SKLÁDAT JEN ZE SOUVĚTÍ PŘÍBĚH BUDE OBSAHOVAT NEJMÉNĚ DESET VĚTNÝCH CELKŮ PŘÍBĚH OPRAVDU NESMÍ OBSAHOVAT VĚTU JEDNODUCHOU PŘÍBĚH BUDE SMYSLUPLNÝ PŘÍBĚH BUDE BEZ GRAMATICKÝCH CHYB KAŽDÉ SOUVĚTÍ DOPLŇTE JEHO VZORCEM

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk POUŽITÉ ZDROJE