Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Advertisements

Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zima - Advent Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Advent v ZŠ Litultovice Koledování u vánočního stromu Letos jsme zahájili advent v neděli 28.listopadu v hod. zpíváním u vánočního stromu před.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_PRV_31.
ROČNÍ OBDOBÍ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie.
VÁNOCE. …NA VÁNOCE DLOUHÝ NOCE  Vánoční světlo  Svíčky – plamínek připomíná Ježíše Krista, který jako světlo ozařuje každého člověka  Pohanský svátek.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VELIKONOCE Jan Kendík Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová POJĎTE, HONEM, PŘICHÁZEJÍ, UŽ NASTÁVÁ ČAS. KLUCI, HOLKY - KAŽDÝ TO VÍ,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. IVANA BANASINSKÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČAS3 TEMA: VÁNOCE Září 2012.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
VY_52_INOVACE_45_KLADRUBŠTÍ KONĚ Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Vánoce Zpracoval: Marcel Doman. Vánoce Vánoce se slaví na celém světě a my víme, kdo kde nosí dárky, co servírují na vánoční stůl, i jaké dodržují zvyky.
Vánoce. Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava na narození Ježíše.
Anna Kvasničková. DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
A School Year Calendar ZŠ Třebíč, Horka-Domky, Václavské nám. 44/12, Česká republika Gymnázium v Kunowie, Polsko.
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Velikonoce Mgr. Blanka Andrýsková.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Madagaskar Stehlíková Lucie 6.B.
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
VY_32_INOVACE_EV_8A_15M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Využívání informačních a komunikačních technologií, etická.
VY_32_INOVACE_43A_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Od Adventu ke Třem králům
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Domov, rodina VY_32_INOVACE_14
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
Technické prostředky v požární ochraně
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY VY_32_INOVACE_1C_09 Číslo projektu: CZ. 1
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_67_PRV1
KOŘEN ROSTLINY - založen již v zárodku semene, při klíčení vyrůstá
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Podstatná jména pomnožná hromadná a látková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vánoce
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_20_VÁNOCE Mgr. Petra Kukuczková
A d v e n t n í č a s :30.
STÁTNÍ SYMBOLY 1) 2) 3).
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Práva a povinnosti členů rodiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VÁNOCE Název : VY_32_inovace_10 - PR – Vánoce Autor: Denisa Štelzigová
4. b I Hraniční dny 21. března: jarní rovnodennost
VY_32_INOVACE_17_SLABIKÁŘ_ČTENÍ SLABIK DI, TI, NI
A d v e n t n í č a s :24.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali datum narození Krista mnohem dříve. Datum 25. prosince coby den narození Krista má zřejmě svůj původ v oslavě Velikonoc.

KŘESŤANSKÉ SLAVENÍ VÁNOC Křesťané berou celé svátky, jako 2. nejdůležitější svátek, hned po Velikonocích a Vánoce slaví pro Ježíše Krista.

VÁNOCE V ČESKU Vánoce jsou považovány za nejdůležitější svátek i pro nekřesťany, kteří ho spojují se zakončením roku a s trávením času s v rodinném kruhu. Vánoce jsou slaveny 24., 25. a 26. prosince, ale předchází jim v křesťanském pojetí čtyřtýdenní období zvané advent. Všechny tři dny jsou oficiálním státním svátkem. 24. prosince bývá tradicí, že se schází celá rodina na slavnostní večeři.

OBRÁZKY:

Váno č ní zvyky o Vánoční stomeček o Jmelí o Kapr o Zlaté prasátko(viz.raklama na Kofolu) o Štědrovečerní magie o Krájení jablek o Lití olova o Skořápkové lodičky o Házení střevíce o Třesení stromkem

o Rozkvetlé Barborka o Štěstíčka o Koleda o A samozřejmě Ježíšek