Vánoce v Japonsku. Historie… Vánoce(křesťanský svátek) se do Japonska dostaly v 16. století spolu s křesťanskými misionáři, ale až v 19. století se staly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Mohl jsem vymyslet pro některý, z vás speciální vánoční přáníčko, ale já jsem řekl NE! Když přáni, tak pro všechny: tak vesele vánoce a šťastný novy rok.
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Průlet liturgickým rokem
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Spokojené Díly o.s. Členská schůze
Vytvořeno: Michalem Málkem
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi.
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Motivační prezentace k tvorbě novoročenky
Organizace a instituce města Čáslavi. Obsah Městský úřad Organizace a instituce pro děti a mládež Organizace a instituce pro seniory Kulturní instituce.
Oprava chybné prezentace
Ruské Vánoce.
Vánoce v Japonsku.
Příjemné prožití svátků vánočních a šťastný Nový rok A co Vám a Vašim rodinám přejeme do roku 2015?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VÁNOČNÍ SNĚNÍ Draha Soukupová DD VAL.KLOBOUKY-Smolina Prosinec 2011.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
 Vánoční dny- jsou 6. prosince, 20. prosince, 24. prosince  Před Vánocemi- děti si vyleští boty, dají je poblíž okna a očekávají příchod Mikuláše. 20.prosince.
Průlet liturgickým rokem
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Hvězdný pozdrav sněžných vloček , mnoho dárků pod stromeček, hodně štěstí, kupu lásky   a příští rok žádné vrásky.
Sněhové vločky k zemi se snáší, mráz si s okny pohrává
Autor: Mgr. Eliška Pitáková
Fotonoviny ze schůzek oddílu Pusíci a Knoflíci Nebe – Peklo připravili Pusíci pro ostatní kamarády.
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
Našel jsem spoustu krásných obrázků, které vystihují atmosféru Vánoc.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Vánoční přání pro radost
Řízek, salát, stromeček, a už je tu zvoneček
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma. Pohlednice.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Dagmar Šaflová Název:VY_32_INOVACE_M Téma:Vánoce, vánoční přání Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Vánoce VY_32_INOVACE_16 Sada 8 Rozmanitost přírody Autor: Jana Nikrmajerová ZŠ a MŠ Dešná IT ve skole 1622/21/7.1.4/2010.
VÁNOCE - RUSKO.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Tradice a zvyky na Slovácku. Hody Hody patří k tradičním svátkům snad každé moravské vesnice. Hody se na vesnici slaví jako křesťanský svátek i jako.
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?
Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.
Vánoční přání pro radost
Vánoce na Haiti Linda Teclová 8.A.
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Vánoce v Australii By Eliška Benhartová
VÁNOCE V BRAZÍLII Adéla Pertlová, 6.B.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Luďka Pavlíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Písmeno v TÉMATICKÝ.
JEDNOU ZA ROK PŘIJDOU VÁNOCE   .
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Transkript prezentace:

Vánoce v Japonsku

Historie… Vánoce(křesťanský svátek) se do Japonska dostaly v 16. století spolu s křesťanskými misionáři, ale až v 19. století se staly známějšími širší veřejnosti Začaly se rozšiřovat z měst do vesnic a z vyšších řad obyvatelstva do nižších Ve 20. letech 20. století se staly obecně uznávaným svátkem V průběhu let se Vánoce proměnily z hlučné slavení v ulicích a barech, až do dnešní, takřka americké, podoby – „rodinných Vánoc“

Stejné a originální znaky… …Stejné a originální znaky… Vánoční stromeček -smrk či borovice Jmelí Výzdoba (andělé, svíčky, Santa Claus…) Cukroví Zdobení vchodů do domů tzv. kadomacu (nejčastěji větve borovice, japonské švestky ume a bambusovými stvoly) Mají přinášet všem obyvatelům domu zdraví a sílu pro další rok Pás šimenawa – proužky skládaného bílého papíru věšeny nad hlavním vchodem do domu Ochrana proti zlým duchům Citrusy daidai – spojení s minulostí Daidai = dědičnost Santa oslovován jako Santa Kurosu no odžisan (dědeček Santa Klaus) Na Vánoce nemají Japonci volno

…Pár slov k Novému roku… Oslavy Nového roku trvají většinou tři dny Tradicí jsou časté návštěvy chrámů a svatyní Rodina se obléká do nejlepších šatů Hraje se spoustu her Soutěže v kaligrafii Novoroční „pohlednice“ jsou minimálně zdobené, většinou znaky japonského horoskopu – zdobené se posílají výhradně přátelům do zahraničí a je zvykem připsat k formálnímu sdělení ještě pár vět navíc Tyto přání se vhazují do speciálních schránek, nevadí, když jsou doručeny až v průběhu ledna (je neslušné, když pohlednice dojde ještě v prosinci) a přání jsou očíslována (následně se konají slosování o ceny jako např. u loterie)

…Mini-slovníček Šťastný nový rok – okemashite omedetou gosaimasu (okemašte omedetou gosaimas) Na zdraví! – Kampai! Dědeček Santa Claus – Santa Kurosu no oji-san (odžisan) Prosinec – džúnigatsu Ano – hai Ne - iie