Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Eliška Krmelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bible – Písmo svaté Bible – z řečtiny; znamená kniha. Město Biblos bylo ve středověku známé výrobou papyru. Tak dalo vznik novému slovu, které se pak stalo.
Advertisements

Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato.
Náboženská literatura
Bible 6. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Identifikátor materiálu: EU –
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Literatura hebrejská BIBLE.
Syropalestina.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
LOGOPEDICKÉ KVARTETO Kvarteto obsahuje sadu karet s orofaciálním cvičením. Soubor karet představuje 32 cvičení rozdělených na cvičení jazyka a úst.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
ÚVOD DO STUDIA PŘEHLEDU BIBLE
1.Paralipomenon.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých bankovek a s ochrannými znaky bankovek Autor Čekalová Sylva ( Autor ) Jazyk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
Soustava lineárních nerovnic
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
České bankovky a kdo je na nich vyobrazen
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
BIBLE a člověk 21. století Obrázek 1. - MAGNUSEK, Tomáš.  Grafický template presentace Bible. Nepublikováno. designKam  Frýdlant nad Ostravicí Použito.
Písmo v Adobe Photoshop
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
Porozumění řeči – MÁ x NEMÁ interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
České mince a co je na nich
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
SKLÁDÁME SLOVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
LOGOPEDICKÉ KVARTETO Kvarteto obsahuje sadu karet s orofaciálním cvičením. Soubor karet představuje 32 cvičení rozdělených na cvičení jazyka a úst.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Téma: Jaro v CHKO České středohoří Tobiášův vrch
Prvouka – Sídliště Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Nový dokument v Adobe Photoshop
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Eliška Krmelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Obsahuje praktické rady do života – jak vybírat partnera, o rodině, o manželství, práci, odpočinku, vzdělávání… BIBLE Ale především Bible mluví o vztahu mezi Bohem a člověkem. Obr. 2

Začátek Bible možná znáte… … je o stvoření světa a člověka. BIBLE

Obr. 3

Existuje přece mnoho náboženství! NÁMITKA!

Život a různé události jsou v Bibli popsány očima normálních lidí. Bohatých i chudých, slavných i neznámých, zdravých i nemocných, šťastných i zoufalých... JEDINEČNOST BIBLE

Absolvent univerzity – Mojžíš1 300 př. Kr.poušť Vrchní velitel armády – Jozue1 200 př. Kr.Palestina Ministerský předseda – Daniel 550 př. Kr.Babylón, Persie Číšník– Nehemjáš 530 př. Kr.Babylón Král – David1 000 př. Kr.Izrael Pastýř – Ámos 760 př. Kr.severní Izrael Rybář – Petr1. stol.Řím Celník – Matouš1. stol.Izrael Lékař – Lukáš1. stol.Izrael Výrobce stanů – Pavel1. stol.Malá Asie Pozadí několika autorů: JEDINEČNOST BIBLE

Neidealizuje hlavní hrdiny. …Ježíš pláče, bojí se před smrtí, …Petr zapírá Ježíše, …slavný král David zosnuje vraždu svého přítele, jehož manželka s ním otěhotněla… JEDINEČNOST BIBLE

Psala se asi 1600 let (1500 př. n. l. – 100 n. l.), psalo ji 40 autorů. Přesto se Biblí táhne jako červená nit jediné hlavní téma: navázání vztahu mezi Bohem a člověkem skrze Ježíše Krista. JEDINEČNOST BIBLE

Ovlivnila literaturu jako žádná jiná kniha. Existují tisíce biblických slovníků, encyklopedií, románů, zpěvníků, učebnic – snadno bychom z nich sestavili celou Bibli. JEDINEČNOST BIBLE

Obr. 4 Ovlivnila umění jako žádná jiná kniha. JEDINEČNOST BIBLE

Vliv Bible je nesrovnatelný! JEDINEČNOST BIBLE

Jako jediná náboženská kniha ukazuje Bible úsilí Boha dosáhnout k člověku shora dolů.

JEDINEČNOST BIBLE Můžeme nějak otestovat pravdivost Bible? Ano, tím, že ji přečteme a budeme aplikovat v životě. A pak pozorovat výsledky…

5 KNIH MOJŽÍŠOVÝCH Genesis 2. Mojžíšova 3. Mojžíšova 4. Mojžíšova 5. Mojžíšova Jozue Soudců Rút 1 Samuelova 2 Samuelova 1 Královská 2 Královská 1 Letopisů 2 Letopisů Ezdráš Nehmjáš Ester Jób Žalmy Přísloví Kazatel Píseň písní Izajáš Jeremjáš Pláč Ezechiel Daniel Ozeáš Jóel Ámos Abdiáš Jonáš Micheáš Nahum Abakuk Sofonjáš Ageus Zacharjáš Malachiáš 1. Mojžíšova Jan Lukáš Marek Matouš Skutky Římanům 1 Korintským Koloským Galatským Efezským Filipským 2 Korintským 1 Tesalonickým 2 Tesalonickým 1 Timoteovi 2 Timoteovi Filemonovi Židům Jakubův 1 Petrův 2 Petrův 1 Janův 2 Janův 3 Janův Judův Zjevení Janovo KNIHY POUČNÉ KNIHY PROROCKÉ EVANGELIA LISTY APOŠTOLŮ 5 KNIH MOJŽÍŠOVÝCH STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON KNIHY DĚJEPISNÉ

5 KNIH MOJŽÍŠOVÝCH Genesis 2. Mojžíšova 3. Mojžíšova 4. Mojžíšova 5. Mojžíšova Jozue Soudců Rút 1 Samuelova 2 Samuelova 1 Královská 2 Královská 1 Letopisů 2 Letopisů Ezdráš Nehmjáš Ester Jób Žalmy Přísloví Kazatel Píseň písní Izajáš Jeremjáš Pláč Ezechiel Daniel Ozeáš Jóel Ámos Abdiáš Jonáš Micheáš Nahum Abakuk Sofonjáš Ageus Zacharjáš Malachiáš 1. Mojžíšova Jan Lukáš Marek Matouš Skutky Římanům 1 Korintským Koloským Galatským Efezským Filipským 2 Korintským 1 Tesalonickým 2 Tesalonickým 1 Timoteovi 2 Timoteovi Filemonovi Židům Jakubův 1 Petrův 2 Petrův 1 Janův 2 Janův 3 Janův Judův Zjevení Janovo KNIHY POUČNÉ KNIHY PROROCKÉ EVANGELIA LISTY APOŠTOLŮ 5 KNIH MOJŽÍŠOVÝCH STARÝ ZÁKON KNIHY DĚJEPISNÉ NOVÝ ZÁKON

KNIHAKAPITOLAVERŠ Lukáš2,7

Najděte co nejrychleji: Marek 2. kapitola, 1.–12. verš Obr. 6

טחזוהדגבא TetHetZayinVavHeDaletGimelBetAlef סןנםמלךכי Samekh Final Nun Nun Final Mem MemLamed Final Kaf KafYod תשרקץצףפע TavShinReshQof Final Tsadi Tsadi Final Pe PeAyin

Hebrejština Který národ mluví hebrejsky? Židé Obr. 8

INSPIRACE BIBLE „Boží slovo“ „Písmo svaté“ Obr. 9

Α αΒ βΓ γΔ δΕ εΖ ζΗ ηΘ θ alphabetagammadeltaEpsilonzetaetatheta Ι ιΚ κΛ λΜ μΝ νΞ ξΟ οΠ π iotakappalambdaMunuxiomicronpi Ρ ρΣ σςΤ τΥ υΦ φΧ χΨ ψΩ ω Rhosigmatauupsilonphichipsiomega

Řečtina Obr. 11

BIBLE Obr. 12

Přepisováním přepisů Přepisováním přepisů Povolání písaře Povolání písaře Přísný ochranný systém Přísný ochranný systém Historicky spolehlivý dokument ŠÍŘENÍ BIBLE

BIBLE Obr. 13 Obr. 14

BIBLE Obr. 15

PŘEKLADY BIBLE Bible je přeložena do Bible je přeložena do 2817 jazyků jazyků. (Guinnessova kniha rekordů) Víte, kdo přeložil poprvé Bibli u nás?

Kostantin a Metoděj Pozváni knížetem Rastislavem v r. 863 Obr. 16

BIBLE

Bible kralická Litery, ze kterých se skládala jednotlivá slova v lisu „poslední vydání“ v roce 1613 Obr. 17 Obr. 18

Napsána krásnou libozvučnou češtinou. Umožnila Čechům návrat k českému jazyku. J. A. Komenský nazval Bibli kralickou klenotem českého národa klenotem českého národa.

„Prudce tě zakulí jako kuli do země všelijak prostranné…“ (Izajáš 22,18) „Prudce tě zakulí jako kuli do země všelijak prostranné…“ (Izajáš 22,18) „Zavine tě do klubíčka jako míč, zakutálí tě do širé krajiny…“

 Nejpronásledovanější kniha;  Nejpřekládanější kniha (2817 jazyků);  Nejrozšířenější kniha (každý den se prodá výtisků Biblí);  První kniha tištěná mechanicky (roku 1456 tiskařem Gutenbergem);  Nejdražší tištěná kniha prodaná v dražbě (za více než 63 milionů Kč).

Ekumenický překlad Český studijní překlad Překlad 21. století Obr. 19

Obr. 20

I pro nevidomé – v Braillově písmu Obr. 21

Váží přes 500 kg a má 8048 stran Obr. 22

4,5 cm dlouhá, 3 cm široká a 2 cm silná Obr. 23

v hřídeli mlýnského kola Obr. 24

Celá Bible na skleněném krystalu (šperk) Obr. 25

„…kolena se mu roztřásla, že se sotva držel na nohou.“  Vybrat vhodný překlad „…královo koleno o koleno se tlouklo a jeho pásové se rozpásávali.“  Vnímat historický a kulturní kontext „Pozdravte bratry svatým políbením.“  Nepřistupovat k textu s předsudky

2. Někdo rozdává – a ještě bohatne, jiný škudlí až běda – k vlastní chudobě. Př 11,24 3. Nepatři k těm, kdo se upisují, nezaručuj se za půjčky. Proč bys měl přijít i o vlastní lůžko, až nebudeš mít čím zaplatit? Př 22,26 1. Ničema bere tajně úplatek, aby převracel stezky práva. Př 17,23 4. Plány pracovitých vedou k zisku, zbrklost přináší jenom chudobu. Př 21,5 D Tvoje štědrost bude odměněna. A Buď opatrný v zaručování se za někoho. C Nepřijímej úplatky. B Nebuď ukvapený ve finančních rozhodnutích.

Kdo se vyhýbá pokárání, neváží si svého života, moudrost však získává ten, kdo přijme výtku. Přísloví 15,32 Ovoce svých úst každý hojně sklidí, vlastní skutek se k člověku navrátí. Přísloví 12,14 Lepší je jídlo ze zeleniny a k tomu láska, než z vykrmeného býka a s tím nenávist. Přísloví 15,17

Děkuji za pozornost!

1. MAGNUSEK, Tomáš. Grafický template presentace Bible. Nepublikováno. designKam Frýdlant nad Ostravicí Použito se svolením Snímek 1 2. TORMS, Andris. Red cube with question marks 3d [online]. Shutterstock, Inc. © , [cit ]. Dostupný z: WWW HbW_FnkVdLXGoJA HbW_FnkVdLXGoJA HbW_FnkVdLXGoJA-1-7 Snímek 7,8 3. TIM22. materiál xxx, použito se svolením Snímek PPL. David (Michelangelo) [online]. Shutterstock, Inc. © , [cit ]. Dostupný z WWW: Snímek KOFLEROVÁ, Šárka, Eva Muroňová. Škola a křesťanství - Metodická příručka pro učitele: Bible – jeden z kořenů evropské kultury. Snímek 5 a 6 [CD-ROM].Katechetické a pedagogické centrum Ostrava, Vydalo Kartuziánské vydavatelství a nakladatelství Brno [cit ]. Adresář:/PREZENTACE 23 Bible – jeden z kořenů evropské kultury.pptx. Použito se svolením. Snímek GINO, R. Santa Maria. Portrait of young girl holding Bible isolated over white background [online]. Shutterstock, Inc. © , [cit ]. Dostupný z:WW: Snímek ECOASIS. Pirate Treasure Map [online]. Shutterstock, Inc. © , [cit ]. Dostupný z WWW: Snímek Bereishit – Genesis Screenshot [online]. Judaica Press. [cit ]. Dostupný z WWW: Snímek MEDIN, Lorelyn. Man using typewriter – Vector [online]. Shutterstock, Inc. © , [cit ]. Dostupný z WWW: Snímek ECOASIS. Pirate Treasure Map [online]. Shutterstock, Inc. © , [cit ]. Dostupný z WWW: Snímek Kata Biblon Greek New Testament Screenshot [online]. [cit ]. Dostupný z WWW: en.katabiblon.com/us/index.php?text=GNT&book=Jn&ch=1 en.katabiblon.com/us/index.php?text=GNT&book=Jn&ch=1 Snímek BUREŠ Roman, autor ilustrace BDS1.jpg, nepublikováno, použito se svolením Snímek Archiv autorky Snímek 38 POUŽITÉ OBRÁZKY:

14. GILESKI,Dejan. The caves of Qumran from Israel [online]. Shutterstock, Inc. © , [cit ]. Dostupný z WWW: Snímek Dead Sea Scroll - part of Isaiah Scroll (Isa 57: :9), 1QIsa [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: en.wikipedia.org/wiki/File:1QIsa_b.jpg en.wikipedia.org/wiki/File:1QIsa_b.jpg Snímek Josef Zelený - Svatý Cyril a Metoděj.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: commons.wikimedia.org/wiki/File:Josef_Zelen%C3%BD_-_Svat%C3%BD_Cyril_a_Metod%C4%9Bj.jpg commons.wikimedia.org/wiki/File:Josef_Zelen%C3%BD_-_Svat%C3%BD_Cyril_a_Metod%C4%9Bj.jpg Snímek Bible kralická, Jednota bratrská a její tiskárna: Khih_tisk.jpg [online].Archiv Moravského zemského muzea [cit ]. Dostupný z WWW: Použito se svolením Snímek Bible kralická, Jednota bratrská a její tiskárna: litera.jpg [online]. Archiv Moravského zemského muzea [cit ]. Dostupný z WWW: Použito se svolením Snímek BIBLE - Bible.jpg [online]. Dům Bible České biblické společnosti [cit ]. Dostupný z WWW: dumbible.vltava2012.cz/store/department-51-bible.html. Použito se svolením dumbible.vltava2012.cz/store/department-51-bible.html Snímek Screenshot AUDIO Bible. [online]. Bible21 [cit ]. Dostupný z WWW: Snímek DUCU59US. Braille alphabet, punctuation and numbers, vector [online]. Shutterstock, Inc. © , [cit ]. Dostupný z WWW: Snímek World's Largest Bible In: Youtube [online]. Zveřejněno [cit ]. Dostupný z WWW: Snímek SEMAN, Ron. 60 Second Bible - The World's Smallest Bible? In: Youtube [online]. Zveřejněno [cit ]. Dostupný z: WWW Snímek Fotografie z archivu autorky Snímek Crystal Bible, the Nano Bible from "Genesis" to "Revelation" on a tiny crystal. In: Youtube [online]. Zveřejněno [cit ]. Dostupný z WWW: Snímek 54