NOVÁ NÁBOŽENSKÁ HNUTÍ MGR. MICHAL OBLOUK. SEKTA/NNH -menšinová skupina vydělená z náboženského, politického nebo ideologického směru -skupina lidí, která.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
 Adventní probuzení v první polovině 19. století v USA  Již v roce 1844 existují skupiny křesťanů z různých církví, které spojovala hluboká.
Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.
V současném světě – 2 názory na svět
Křesťanství vznik a podstata.
Osvícenství.
Křesťanství.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
NÁBOŽENSKÉ SEKTY A KULTY Sekta je náboženská nebo politická skupina, která se odpojila od větší, již zavedené skupiny. Sekty mohou mít s původní skupinou.
NÁBOŽENSKÉ SEKTY Mgr. Michal oblouk.
Světová náboženství.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
VY_32_INOVACE_02_SVP_091_Bel
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Sociální patologie SCPT SCPA
Rastafariánství.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Vypracoval: Jakub Moravec
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Téma hodiny: Jamajka Předmět: Zeměpis Ročník: 2. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
SEKTÁŘSTVÍ.
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.
Svědkové Jehovovi Vypracovali: Kalibánová Martina Konopásková Kristýna Kovářová Nikola Přibylová Michaela Schröder Jakub Urbanová Andrea.
Výchova k občanství – Náboženské sekty
SEKTY ÚOOZ SKPV PČR PRAHA ODBOR METODIKY, PREVENCE A MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Náboženská společnost svědků Jehovových v ČR Zýmová, Melicharová, Šrámková.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Připravila:Kristýna Němcová  Satanismus své jméno odvozuje od satana zlého démona jenž se vzbouřil samotnému bohu a stal se protivníkem jeho synem Ježíše.
NOVÁ NÁBOŽENSKÁ HNUTÍ Mgr. Michal oblouk.
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
CÍRKEV JEŽÍŠE KRISTA SVATÝCH POSLEDNÍCH DNŮ
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
náboženství staré Číny a Japonska
Ježíš.
SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy.
DUM - Digitální Učební Materiál
Náboženství a fanatismus
Reggae Patrik Šípek, kvarta.
Digitální učební materiál
Určeno pro:  žáky 3.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Presbytariánská církev
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

NOVÁ NÁBOŽENSKÁ HNUTÍ MGR. MICHAL OBLOUK

SEKTA/NNH -menšinová skupina vydělená z náboženského, politického nebo ideologického směru -skupina lidí, která zneužívá poselství Bible nebo jiné nauky či norem daných člověku k ovládnutí lidské psychiky a duševnímu zotročení -náboženská skupina, která se oddělila od mateřské skupiny ve snaze zreformovat původní učení nebo praxi -relativně malá a nová náboženská skupina, která se vymyká pojetí křesťanství -termín používaný pro různé novodobé skupiny spojené s náboženstvím -většinou odpovídají na potřeby společnosti -vznikají často z nespokojenosti s převládajícím společenským kodexem -do povědomí veřejnosti se často dostávají s nějakou „negativní“ událostí -vztah společnosti a NNH je často vypjatý a má různou intenzitu a charakter

ZNAKY SEKT 1)autoritářství – panovačné vedení, charismatický vůdce, který vyžaduje naprostou věrnost a oddanost 2)opozičnost – sekty jsou většinou v protikladu k hodnotové orientaci a životní praxi převládající kultury 3)výlučnost – považují se za „jediné“, které mají pravdu 4)uzavřenost vůči světu - fungují jako přísně strukturované autokratické skupiny, řídí duchovní záležitosti i drobnosti každodenního života svých členů 5)subjektivnost – kladou důraz na emocionální prožitky a zkušenosti svých členů, snižují hodnotu vzdělání, mají tendenci k fanatismu 6)pocit pronásledování – vyvolávají ho u svých členů, tendence k semknutosti 7)důraz na sankce – vyžadují přizpůsobení se zavedeným praktikám, manipulují se strachem a obviňováním 8)esoteričnost – tajnůstkářství a utajování 9)systematické lhaní, selekce informací 10)ukazuje navenek svou vřelost, nově příchozím slibuje různé výhody 11)stává se novou rodinou, organizuje sňatky, děti patří celé skupině, ženy jsou podřízené, zvláštní vztah k sexualitě 12)často projevují radikální tendence

KLASIFIKACE NNH 1) hnutí vycházející z křesťanství Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů Svědkové Jehovovi Církev sjednocení 2) hnutí vycházející z judaismu – Rastafariánství 3) hnutí vycházející z hinduismu - Hare Krišna 4) hnutí vycházejí z okultismu Satanismus, čarodějnictví, woodoo Hnutí grálu Kulty UFO 4) nábožensko-psychoterapeutická hnutí Scientologická církev

MORMONI -Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů -zakladatel: Joseph Smith, USA, centrum: Salt Lake City, Utah -přes 15 miliónů členů -považuje se za obnovenou původní církev založenou Kristem a za jedinou církev na světě, která má v současnosti kněžskou pravomoc od Boha - náboženské obřady všech ostatních tradic považuje za neúčinné a falešné -odvozuje svou víru ze 4 knih - Bible, Kniha Mormonova, kterou podle božského zjevení přeložil ze zlatých desek předaných andělem Moronim prorok Joseph Smith, Nauka a smlouvy a Drahocenná perla -církev povzbuzuje mladé muže ve věku od 19 let, aby sloužili dvouletou misii na plný úvazek -nejdůležitější je rodina (každý pondělní večer rodiny pořádají ve svém domově tzv. rodinný domácí večer) -nepijí alkohol, kávu, černý a zelený čaj, nekouří a nepoužívají ani žádné jiné drogy, zákaz tetování, zákon cudnosti, křest je možné přijmout, když je člověku alespoň osm let -v minulosti praktikovali mnohoženství -církev není v žádné zemi placena z veřejných rozpočtů, každý člen daruje 10 % ze svého příjmu

SVĚDKOVÉ JEHOVOVI -celosvětová náboženská společnost, která vznikla v USA v 70. letech 19. století -celkový počet svědků Jehovových byl v roce 2014 na světě cca 20 milionů -jsou si jistí, že všechna proroctví z Bible se dosud splnila a že čekáme na splnění těch posledních a můžeme tomu důvěřovat -nepovažují Ježíše Krista za Boha, ale za Božího Syna, neslaví Vánoce a jiné svátky, nepoužívají žádné symboly, ani kříž a jiné předměty k uctívání, věří, že křesťanství by mělo být způsobem života -jsou známí misijní a publikační činností, duchovními a morálními zásadami, vylučováním členů nežijících dle zásad organizace – s lidmi, kteří byli vyloučeni nebo z organizace odešli, je zakázáno se stýkat a mluvit s nimi, dovolen není ani pozdrav -odmítají transfuze krve, neúčastní se politického života ani válečných konfliktů -zdarma šíří časopisy Probuďte se! a Strážná věž

CÍRKEV SJEDNOCENÍ -Společenství Ducha Svatého pro sjednocení světového křesťanství -zakladatel: Son-mjong Mun, 1954, Jižní Korea -působí celosvětově - nejvíce se rozšířila v Jižní Koreji a Japonsku, počet členů je odhadován na zhruba 3 milióny -hlásí se k odkazu křesťanství, vychází z učení reverenda Muna obsaženém v knize Boží Princip, který je chápán jako „nové vyjádření pravdy“ -Mun tvrdí, že se o Velikonocích roku 1936 usilovně modlil na stráni jedné hory a zjevil se mu Ježíš, ten mu řekl, že byl vyvolen, aby se stal jeho nástupcem a dokončil dílo, které Ježíš započal, tedy vytvoření Božího království na zemi -zisk - vlastnictví podílů v obchodních společnostech -provozuje celosvětovou evangelizační činnost, zejména v USA a Jižní Koreji -je obviňována z totalitních praktik a ekonomického využívání členů, objevily se zprávy o možném užití psychické manipulace nebo vymývání mozků členů -hromadné svatby - mezirasové, mezinárodní a mezikulturní manželství je podle stoupenců nejlepší cestou ke světovému míru

ADVENTISTÉ SEDMÉHO DNE -vznik: patří mezi nejrychleji rostoucí církve na světě, v roce 2015 počet členů církve přesáhl 19 milionů -měřítkem jejich života je Boží slovo – Bible -očekávají druhý příchod Ježíše Krista -světí sobotu na oslavu Božího stvořitelského díla -teologie navazuje na protestantské směry v USA v 19. století -významnou roli při formování církve sehrála Ellen G. Whiteová ( ) - adventisté věří, že byla prorocky inspirovaná, vnesla do adventismu důraz na harmonický životní styl a zdravou životosprávu -adventisté se angažují ve veřejném životě - založili a řídí humanitární organizaci ADRA

RASTAFARIÁNSTVÍ -náboženské hnutí -pochází z Jamajky -vzniklo ve 30. letech 20. století -kombinuje prvky židovství a křesťanství, částečně islámu -vyznavači by neměli požívat alkohol či maso -odhaduje se, že až 60 % občanů Jamajky částečně ctí rastafariánství, přičemž skuteční rastafariáni tvoří asi jen 1 % jamajské populace -vychází z předpokladu, že černošští obyvatelé Ameriky a přilehlých karibských ostrovů, kteří sem byli zavlečeni jako otroci, jsou přímí potomci krále Šalomouna a královny ze Sáby - považují se za jeden ze ztracených izraelských kmenů -etiopský císař Haile Selassie je považován za inkarnaci boha Jaha a černého mesiáše, který v soudný den vyvede všechen africký lid ze zkaženého světa hříchu Babylónu, do vysněné zaslíbené země – Etiopie -důležitou součástí hnutí a formou jeho šíření je hudební styl reggae (Bob Marley) a kouření marihuany -nabádá k všeobecnému míru, harmonii, lásce a sjednocení

HARE KRIŠNA -Mezinárodní společnost pro vědomí Krišny -její kořeny jsou ve védské tradici -vaišnavské hnutí, které v roce 1966 založil v USA A. C. Bhaktivédánta Svámí Prabhupáda -veřejnosti je známo zejména díky průvodům v ulicích měst se zpěvem mahámantry a tancem -hlavním pramenem ke studiu je Bhagavadgíta v překladu samotného Prabhupády doplněném o jeho komentáře vycházející z komentářů předchozích guruů -Krišna je Nejvyšší Pán, Nejvyšší božstvo, osobní Bůh a je všemocný, vševědoucí a věčný -všichni členové se věnují bhakti-józe -každý člen je povinen vzdát se masa, ryb, vajec, čaje, kávy, tabáku, alkoholu a ostatních drog, hazardu, sex je povolen pouze manželům a za účelem plození dětí

SATANISMUS -kult „padlého anděla“ Satana (Antikrist), který je ztělesněním zla -Satan je zlý vzbouřený démon, který je nepřítelem Boha a pokušitelem lidstva, jako protivník se objevuje ve vztahu k Ježíši Kristu -v průběhu věků se vyvíjel, první forma satanismu = lidové čarodějnictví -v současné době působí mnoho rozličných skupin - nejpočetnější skupinu tvoří přívrženci LaVeyova satanismu (Církev Satanova), jenž vznikl roku 1969, kdy Anton Szandor LaVey napsal Satanskou bibli -odmítá křesťanství, podporuje požitkářský způsob života, neuznává božstva, pouze člověka jako boha (každý je bůh sám pro sebe a sám sobě rozkazuje a ovládá svůj život), neprovádí žádné člověku či zvířeti nebezpečné rituály, jeho vyznavači neznesvěcují hřbitovy, nenabádá k žádným trestným činům -příznivci satanismu používají různé symboly, nejčastějšími jsou bafomet (obrácený pentagram s hlavou kozla), samotný pentagram, číslo 666 (číslo šelmy) a Petrův Kříž (obrácený kříž) -nejvíce ovlivňuje metalovou hudbu, satanistické motivy lze nalézt i v literatuře, postava Satana se často objevuje v hororech

WICCA -moderní náboženství, vychází ze starých pohanských kultů a z čarodějnictví -Wiccané uctívají přírodu a Matku Zemi -věřící nemají žádné posvátné texty ani dogmata, podle kterých by se měli chovat - jedinou podmínkou a povinností je konání dobra a dělání věcí s čistými úmysly a moudrostí -ústřední posvátný a tajný spis - Kniha stínů -uznává dvě božstva - Boha a Bohyni, kteří mají tajná jména, jež se předávají z učitele na žáka v rámci zasvěcení -během roku slaví 8 velkých svátků (sabaty) a dvanáct až třináct úplňků (esbaty) -tradice mystérií, není otevřená veřejnosti - za utajenou součást se považuje zejména Kniha stínů, významy symboliky, přesná podoba rituálů, způsob provedení rituálů, není dovoleno sdělovat jména členů covenu - utajení je ritualizováno přísahou v rámci iniciačního obřadu a je striktně vyžadováno

VESMÍRNÍ LIDÉ -sekta Andělé Světla -termín používaný Ivem A. Bendou pro označení údajných mimozemských bytostí, které pozemšťanům nezištně a láskyplně pomáhají -historie skupiny začala u Miloslavy Drskové, pracovnice v kravíně, která začala komunikovat s Plejáďany v roce 1995 pod vlivem učení Michaela Hesemanna - o dva roky později se setkala s Ivem A. Bendou, kterému se podařilo navázat první kontakt 1. září 1997, poté spolu začali vydávat zprávy s poselstvím od mimozemských civilizací -Ivo A. Benda sepsal 10 knih „Rozhovory s Poučením od Mých Přátel z Vesmíru“, vydal několik videonahrávek s údajnými záběry přistání mimozemské civilizace na Zemi a přelety vesmírných lodí -světelní pracovníci organizují nepravidelné přednášky po celé ČR, svoji ideu šíří mezi lidi většinou formou reklamních letáčků, výlepů na veřejných prostranstvích a pronajatých billboardů -na svých www stránkách iniciují petice odsuzující čipy RFID a protispamový zákon, bojují za zrušení peněz a strašidel

HNUTÍ GRÁLU -náboženská organizace, volné společenství lidí, kteří přijali vědění Poselství Grálu a chtějí podle něj žít -učení vychází z knihy Poselství Grálu, spisu německého autora Oskara Ernsta Bernhardta (1875 – 1941) -kniha = soubor 168 Abd-ru-shinových přednášek, autor se vyjadřuje k základním otázkám života a uspořádání světa -kniha pojednává na mnoha místech o Bohu, popisuje tři zákony, ve kterých lidé žijí, jež by měli znát (zákon tíže, přitažlivosti stejnorodého a zpětného působení) a vysvětluje, jak by se měli lidé chovat, aby žili ve shodě s Boží vůlí -centrem je rakouské město Schwaz -obsahuje prvky esoteriky, zabývá se i legendou o Svatém Grálu

SCIENTOLOGIE -náboženská církev založená na myšlenkách amerického spisovatele L. R. Hubbarda -studiem scientologie má člověk získat vlastní nesmrtelnost a přetnout koloběh zrození a smrti, filozofie tvrdí, že je možné lokalizovat neoptimální jednání člověka a s pomocí speciálních technik (dianetika) odstranit toto jednání, které komplikuje jinak skryté možnosti člověka (duše) -zakladatelem je americký spisovatel sci-fi L. Ron Hubbard, který v roce 1950 vydal základní knihu Dianetika: Moderní věda o duševním zdraví -scientologové mají asi milión členů na celém světě, mezi veřejnými představiteli je např. Tom Cruise a John Travolta -organizace je činná v oblasti kurzů managementu, komunikace, bojuje proti drogám, zaměřuje se na rehabilitaci kriminální osobnosti, šíří znalosti lidských práv, odhaluje psychiatrické zneužívání -bývá obviňována z brainwashingu – vymývání mozků

ZDROJE