Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výchova k občanství – Náboženské sekty

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výchova k občanství – Náboženské sekty"— Transkript prezentace:

1 Výchova k občanství – Náboženské sekty
Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál na téma náboženské sekty. Obecně popisuje znaky sekt a jejich nebezpečí. Dále se soustřeďuje na 3 nejrozšířenější sekty v ČR – Svědky Jehovovi, hnutí Hare Kršna a Satanismus. Na konci prezentace je návrh výpisků do sešitu. Na tuto prezentaci navazuje pracovní list s názvem Náboženské sekty od téhož autora. Autor:Mgr. Irena Čiháková Jazyk:Čeština Očekávaný výstup: Poskytnutí informací o náboženských sektách a jejich znacích. Zdůraznění jejich velkého nebezpečí. Procvičení čtenářské gramotnosti. Speciální vzdělávací potřeby: PC Klíčová slova: sekty – Svědkové Jehovovi – Hare Kršna (Krišna) - Satanismus Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity:Aktivita Cílová skupina:Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání speciální – druhý stupeň Typická věková skupina: let Celková velikost: 1,9 MB

2 Výchova k občanství Náboženské sekty
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy.
Stát jí neuznává jako náboženství.

4 Znaky sekty: Nesvoboda členů Silná autorita (= osobnost)
Poslušnost autoritě Uzavřenost – zákaz styku s rodinou a přáteli Zákaz sledování TV, novin, internetu Zjednodušená pravda (vymývání mozků) Členové mají pocit výjimečnosti Citová závislost členů na sektě Postupně musí členové pracovat a snažit se více Často vyžaduje majetek svých členů Je velmi obtížné ze sekty odejít

5 SEKTY V ČR: 1. SVĚDKOVÉ JEHOVOVI 2. HNUTÍ HARE KRŠNA (též HARE KRIŠNA)
3. SATANISMUS

6 1. SVĚDKOVÉ JEHOVOVI Sekta, která vychází z textu Bible, ale pozměnila si ji. Věří, že bude konec světa a Ježíš se vrátí znovu na zem. Již několikrát vypočítali konec světa, ale nikdy nepřišel.

7 Velmi silná je postava vůdce sekty, kterého musí všichni poslouchat.
Vydávají svůj časopis Strážná věž, ve kterém píší často lživé informace, pro členy sekty jsou však pravdivé.

8 Mají velmi přísná pravidla:
Zákaz krevní transfuze. Neslaví narozeniny. Neslaví Vánoce. Nesmí se moc stýkat s lidmi, kteří nejsou v sektě. Vydělávají si prodejem knih a příspěvky členů sekty. Nebezpečí: rizikem je absolutní poslušnost vůdci a odmítání transfuzí. Psychický vývoj dítěte může též ohrozit neslavení Vánoc a narozenin.

9 2. HNUTÍ HARE KRŠNA Je odvozeno z hinduismu. Uznává Kršnu.
Členové sekty žijí v chrámech či farmách. Jsou vegetariáni.

10 Mají velmi přísný režim (vstávají v 5 hodin ráno, pracují těžce na poli, kromě svátků jedí pouze jednoduchá jídla).

11 Za den musí říci 1728 x mantru (=modlitbu):
Hare Kršna, hare Kršna, Kršna, Kršna, hare hare. Hare ráma, hare ráma, Rama, ráma, Hare, hare.

12 Mají typický vzhled:

13 Peníze získávají z provozování vegetariánských restaurací, prodejem sušenek, knih.
Nebezpečí: izolovaný přísný život může ohrozit psychický vývoj člověka. Velké nebezpečí je hlavně pro děti, které nechodí do školy.

14 3. SATANISMUS Uctívá Satana jako protiklad Boha.
Nemá rád křesťanství a jeho základní pravidla. Existuje mnoho různých satanistických skupin. Kniha – Satanistická bible Hlavní zákon satanistů: „Dělej co chceš, to je celý zákon.“

15 Satanistické symboly:

16 Satanismus je spojený s obřady (často s obětováním zvířat, výjimečně skupinovou vraždou lidí).
Též je spojován s metalovou hudbou a čarodějnictvím. Nebezpečí: velké riziko přechodu od satanismu ke kriminalitě.

17 SEKTY Výpisky do sešitu: SEKTA = NÁBOŽENSKÁ SKUPINA, KTERÁ
OMEZUJE SVÉ ČLENY HLAVNÍ ZNAKY SEKT: SILNÁ AUTORITA POSLUŠNOST IZOLACE NESMYSLNÁ PRAVIDLA VYMÝVÁNÍ MOZKŮ VELMI OBTÍŽNÝ ODCHOD ZE SEKTY

18 SEKTY V ČR: 1.SVĚDKOVÉ JEHOVOVI
VĚŘÍ, ŽE PŘIJDE KONEC SVĚTA A JEŽÍŠ SE VRÁTÍ ZNOVU NA ZEM. MUSÍ VE VŠEM POSLOUCHAT VŮDCE. NESMÍ DAROVAT ANI PŘIJÍMAT KREV, NESLAVÍ NAROZENINY, VÁNOCE, NESMÍ SE MOC STÝKAT S LIDMI MIMO SEKTU.

19 2. HARE KRŠNA UCTÍVAJÍ KRŠNU. ŽIJÍ V CHRÁMECH ČI NA FARMÁCH. ODŘÍKÁVAJÍ 1 MODLIDBU 1728x ZA DEN. JSOU VEGETARIÁNI. PŘÍSNÝ DENNÍ REŽIM. SVÉ DĚTI NEPOSÍLÁJÍ DO ŠKOLY.

20 3. SATANISTÉ UCTÍVAJÍ SATANA A NEUZNÁVAJÍ HODNOTY KŘESŤANSTVÍ. MAJÍ SVÉ ZNAKY (OBRÁCENNÝ KŘÍŽ, PENTAGRAM), RITUÁLY A HUDBU ZÁKLADNÍ PRAVIDLO: „DĚLEJ SI CO CHCEŠ.“ NEBEZPEČÍ KRIMINÁLNÍHO CHOVÁNÍ (TÝRÁNÍ ZVÍŘAT, VYKRÁDÁNÍ HROBŮ, SKUPINOVÉ VRAŽDY).

21 ZDROJE:


Stáhnout ppt "Výchova k občanství – Náboženské sekty"

Podobné prezentace


Reklamy Google