P RAKTICKÉ ČINNOSTI Ovoce Vypracoval: Lukáš Karlík
O VOCE Jedlé plody a semena pěstěných i divoce rostoucích rostlin. Obsahuje vitamíny C, A. Obsahuje minerální látky: – železo (borůvky, brusinky, černý rybíz, jablka) – vápník (ořechy, banány, mák) – měď ( banány, fíky, datle, ořechy)
D RUHY OVOCE Jádrové Peckové Bobulovité Dužnaté Skořápkové a suché
J ÁDROVÉ Jablka Hrušky Jeřabiny
P ECKOVÉ Třešně Višně Švestky Broskve Meruňky Olivy
B OBULOVITÉ rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, datle, citrusy, kiwi, hrozny, banány
D UŽNATÉ maliny, ostružiny, jahody, šípky, fíky, ananas
S KOŘÁPKOVÉ A SUCHÉ ořechy (vlašské, lískové, podzemnice olejná, kokosové, para) mandle pistácie jedlé kaštany mák semena (slunečnicová, sezamová)
Ú PRAVA OVOCE Ovoce konzumujeme pokud možno čerstvé a syrové. Připravujeme z něj ovocné saláty, koktejly, poháry, zdobíme jím dezerty.