Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Skořápkoviny. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:7. Tematický okruh: Životní prostředí.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníduben 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 28) Rozmanitost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování učiva Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Ovoce Vypracoval: Lukáš Karlík.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DATLE_FIKY_KIWANO_CHERIMOA_KA RAMBOLA_OPUNCIE__PREZENTACE_17 Název školyStřední.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Jitka Hrdličková Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_21_Prvouka_Ovoce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Elektronické učební materiály – I. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Romana Martináková HLEDEJ TÉMA!!! VYLUŠTI ČTYŘSMĚRKU A ZJIŠTÍŠ „OČ TU JDE“! X O.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Potravinářské zbožíznalství
Energetická hodnota potravin (EH)
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
OVOCE a jeho plody.
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_10_PRVOUKA_OVOCE
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Věnováno Kateřině Slámové 
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
VY_32_INOVACE_04-52 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 10 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Sady a ovocné zahrady.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Člověk a jeho svět, 2. ročník
Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_16_Jídlo 1..
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_07_ Ovoce
registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Šablona III/2 Druhy dužnatých plodů Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_79_Druhy dužnatých plodů.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_103_ Plody dužnaté
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_TRIDENI_OVOCE Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
OVOCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Černý Petr slovní zásoba ovoce − rusky
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Bc. Anna Hana Kučeráková
Potravinářské zbožíznalství
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
PEXESO – OVOCE ruský jazyk
Tuzemské ovoce Méně známé druhy Petr Hrubý Jan Kostlán
Petr Hrubý Jan Kostlán Kateřina Váchalová Tereza Vedrová
Růžovité 2 - čeleď pojmenovaná po královně květin - růži 1.
Transkript prezentace:

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/

Ovoce – význam ve výživě, rozdělení, zpracování Marie Hradilová

Význam ovoce ve výživě  Ovoce je významným zdrojem vitamínů rozpustných ve vodě i v tucích (skořápkové ovoce)  Je bohatým zdrojem vody, minerálních látek, vlákniny a jednoduchých sacharidů  Nejvyšší biologickou hodnotu má ovoce syrové

Definice ovoce: Ovoce jsou jedlé plody keřů a stromů Rozdělení ovoce: 1.Ovoce domácí 2.Ovoce importované – ovoce subtropické a tropické

Domácí ovoce – rozdělení 1. Bobulové - rybíz, angrešt, hroznové víno, borůvky, brusinky, zahradní a lesní jahody, maliny, ostružiny, šípky 2. Jádrové - jablka, hrušky 3. Peckové – třešně, višně, švestky, meruňky, broskve, ryngle, nektarinky 4. Skořápkové - vlašské a lískové ořechy

Bobulové ovoce Bobulové ovoce se dělí na:  Bobule pravé – hroznové víno, rybíz, angrešt, šípky, brusinky, moruše  Bobule pravé složené (souplodí) – maliny, ostružiny  Bobule nepravé – vznikají zdužnatěním květních lístků - jahody

Peckové ovoce Peckové ovoce se dělí podle druhu slupky na:  Se slupkou plstěnou – broskve, meruňky  Se slupkou ojíněnou – švestky, ryngle, mirabelky, slídy  Se slupkou neojíněnou – třešeň, višeň

Importované ovoce – rozdělení Citrusové -pomeranče, mandarinky, citrony, limetky, pomelo, grapefruity Skořápkové – ořechy kokosové, para, kešu, mandle ořechy pekanové, piniové, jedlé kaštany Ostatní dovážené druhy – ananas, banány, kiwi, datle fíky, mango, avokádo, liči, granátové jablko, karambola…

Importované ovoce – příklady Datle – vysoký obsah vlákniny, draslíku a cukru, jedná se o plod palmy datlové Kiwi – čínský angrešt, vysoký obsah vitaminu C Kiwano – africká rohatá okurka, žlutá barva, zelená dužnina, velmi sladká, šťavnatá chuť Liči – peckovice, chuť podobná kompotovaným mandarinkám

Mango – velmi lahodné ovoce, slupka může být zelená, narůžovělá, červená. Dužnina vždy šťavnatá, může být vláknitá nebo máslovitá. Mango může mít příchuť po mátě, citronu, banánech atd. Papája – plody jsou bobule barvy zelené, žluté, oranžové. Obsahují vysoké množství enzymu papain, který štěpí proteiny a používají se ke změkčení masa. Maracuja – plody bobule mají kulatý až oválný tvar, barva žlutá až fialová (fialová je mírně jedovatá – ve slupce se nachází jedovatý kyanogenní glykosid)

Výrobky z ovoce  Sterilované ovoce – kompoty, protlaky, klevely  Sušené ovoce  Zahuštěné ovocné výrobky - marmeláda, džem, rosol, povidla  Zmrazené ovoce  Kandované ovoce  Ovocné kaše

Zdroje: Vlastní přípravy D ě kuji za pozornost