1 Operační programy 2007 – 2013 v rámci ČR Uplatnění principu partnerství Zdrojem informací je MSC2007 17.3.2009 a informace ŘO 26. březen 2009 Mgr. Ing.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Fondy EU: Programovací období v České republice Programovací období z pohledu podnikatele Olomouc,
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Mgr. Ing. Jana Bražinová Ing. Vladimír Zadina 12. –
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
O kolik přijdeme, pane Nečasi? Aktuální čerpání peněz z fondů EU Praha,
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Mgr. Ing. Jana Bražinová
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Představení konceptu pilotního projektu „Koordinace a zavedení Smart Administration ve veřejném sektoru“ Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Zhodnocení ROP Střední Morava Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Ú řad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Seminář pro žadatele Výzva č. 51 – Mezinárodní spolupráce Praha - Brno 2009.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
1 Operační programy 2007 – 2013 v rámci ČR Uplatnění principu partnerství Zdrojem informací je MSC2007 a informace ŘO Mgr.Ing. Jana Bražinová.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
ROP JV – informace o novém programovém období
Individuální projekt OP VVV
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
oddělení absorpční kapacity Odboru strategického rozvoje kraje
Příprava operačních programů
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Transkript prezentace:

1 Operační programy 2007 – 2013 v rámci ČR Uplatnění principu partnerství Zdrojem informací je MSC a informace ŘO 26. březen 2009 Mgr. Ing. Jana Bražinová Odbor řízení a koordinace NSRR

2 Programové dokumenty v ČR

3 Národní strategický referenční rámec ČR 2007 – 2013 Národní strategie implementace politiky hospodářské a sociální soudržnosti Základní strategický dokument pro specifikaci operačních programů Schválen EK

4 Strategické cíle NSRR Konkurenceschopná česká ekonomika Podpora podnikání Otevřená, flexibilní a soudržná společnost Podpora vzdělávání, zaměstnanosti a sociální oblasti Atraktivní prostředí Podpora rozvoje dopravní infrastruktury a ochrany a obnovy životního prostředí Vyvážený rozvoj území Podpora problémových územní v konkrétních regionech, revitalizace městských a venkovských území, cestovního ruchu, informačních technologií

5 Operační programy v ČR Tématické operační programy (sektorové programy) Regionální operační programy (ROP) Operační programy Praha Evropská územní spolupráce Celkem 24 OP

6 Národní strategický referenční rámec Cíl 1 NSRR Konkurenceschopná česká ekonomika Cíl 2 NSRR Otevřená, flexibilní a soudržná společnost Cíl 3 NSRR Atraktivní prostředí Cíl 4 NSRR Vyvážený rozvoj území OP Podnikání a inovace (MPO) OP Výzkum a vývoj pro inovace (MŠMT) OP Lidské zdroje a zaměstnanost (MPSV) OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (MŠMT) OP Praha Adaptabilita (Hl.m. Praha) OP Doprava (MD) OP Životní prostředí (MŽP) 7 x regionální OP (ROP) (Regionální rady) OP Praha Konkurenceschopnost (Hl.m. Praha) Integrovaný OP (IOP) (MMR)

7 Finanční prostředky SF a FS pro ČR na období

8 Strukturální fondy: 17,87 mld.€ Fond soudržnosti: 8,82 mld. € Celkem 26,69 mld. Euro (na celé období bez domácího spolufinancování) míra spolufinancování z fondů 85% spolufinancování z národních zdrojů 15%

9 Implementace / realizace OP

10 Kontext finanční pomoci peníze ze SF EU nejsou peníze, na které máme nárok za každých okolností a nesmí nahrazovat státní rozpočet! schválené projekty musí přispívat k naplnění cílů OP/NSRR/KP, stejně jako splňovat určité podmínky (veřejné zakázky, veřejná podpora, udržitelný rozvoj, rovné příležitosti atd.) projekty, které jsou ze SF podpořeny, by měly být realizovány i bez této pomoci (za složitějších podmínek, či později)  princip rychlejší a účinnější pomoci díky EU

11 Cílem je udržitelný hospodářský a sociální rozvoj ČR a jejich regionů „správné“ zacházení s veřejnými prostředky strategické plánování a finanční řízení princip partnerství

12 Předkládané projekty cíle KP NSRR OP prioritní osy oblasti podpory vyhlášené výzvy předkládané projekty

13 Projektový cyklus Vyhlášení výzvy Zpracování žádosti Doručení žádosti na ŘO/ZS Realizace projektu Průběžné kontroly Platby Závěrečné vypořádání Finální ukončení Podepsání smlouvy Výběr

14 NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE

15 Způsobilost NNO v rámci OP NNO jsou způsobilé jako žadatel v 19 z 22 OP (mimo OP D, VaVpI a OP TP): OP Lidské zdroje a zaměstnanost OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP Životní prostředí OP Podnikání a inovace Integrovaný operační program OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost všech sedm regionálních operačních programů všech pět OP přeshraniční spolupráce (Polsko, Rakousko, Slovensko, Bavorsko a Sasko)

16 NNO jako žadatelé Podané projektové žádosti Z celkového objemu cca 23 tis. podaných žádostí v rámci všech operačních programů, tvoří 847 (cca 4 %) projekty předkládané NNO. Ve finančním vyjádření se jedná o cca 7,2 mld. Kč (nárokované NNO). Schválené projektové žádosti Z celkového objemu schválených žádostí v rámci operačních programů tvoří 71 schválených projektů (cca 1,4 %) projekty předkládané NNO. Ve finančním vyjádření se jedná o cca 679 mil. Kč (0,3 %).

17 NNO žadatelem Věcné zaměření projektů vzdělávání a výzkum, sociální integrace a služby, zdravotnictví, životní prostředí, cestovní ruch, rozvoj měst a obcí, atd.

18 Stav implementace – NNO žadatelem NSRR Objem finančních prostředků (v mil. Kč) Předložené žádosti celkem Schválené projekty celkem Předložené žádosti NNO7 201 Schválené projekty NNO679 Poznámka Vyjma OP Přeshraniční spolupráce

19 Stav implementace – NNO žadatelem NSRR Počet projektů Předložené žádosti celkem Schválené projekty celkem Předložené žádosti NNO847 Schválené projekty NNO71 Poznámka Vyjma OP Přeshraniční spolupráce

20 Stav projektů NNO Operační program Předložené NNO projektySchválené NNO projektyVyřazené NNO projekty početv mil. Kčpočetv mil. Kčpočetv mil. Kč OP ŽP OP PI OP LZZ IOP OP VK ROP SZ ROP MS ROP JV ROP SM ROP SV ROP JZ ROP SČ OP PK OP PA Celkem

21 Nejčastější důvody vyřazení žádostí Rozpočet Nadhodnocené výdaje Nesoulad klíčových aktivit – rozpočtu – harmonogramu Chybně vyplněné údaje Partnerství Skryté dodavatelské vztahy Nesprávné zapojení partnera Cílová skupina Nejasné vymezení cílové skupiny Nedostatečně popsaná práce s cílovou skupinou Nejasné dopady projektu na cílovou skupinu Monitorovací indikátory (ukazatele) Nesoulad mezi deklarovanými výsledky – hodnotami ukazatelů Nejasný způsob naplňování ukazatelů Celková úroveň zpracování projektu

22 Vyřazené projekty NNO průměrný podíl vyřazených projektových žádostí předložených NNO převyšuje průměrný podíl všech vyřazených projektových žádostí (NNO 30% vers. obecně 43%) 22

23 Partnerství FONDY EU a NNO

24 Otázka simplifikace diskuze o zjednodušení a zefektivnění implementačního procesu probíhá jak na úrovni EU, tak na národní úrovni konkrétní návrhy: zrychlení a optimalizace administračních procesů ŘO zpřehlednění smluv o poskytnutí dotace (délka úměrná k výši poskytnuté dotace) zjednodušení formulářů / žádostí o poskytnutí dotace otázka auditů

25 Doporučení NOK – 1. část důkladně prostudovat programové a prováděcí dokumenty, příručky pro žadatele a příjemce, jakožto další metodické pokyny těch OP, u kterých se NNO hodlá ucházet o finanční podporu konzultovat v předstihu své projektové záměry s ŘO účastnit se seminářů a odborných konferencí pro žadatele, které NNO umožní dokonale pochopit cíle daného OP vyvarovat se nejčastějším chybám předložených žádostí, které jsou ŘO publikovány na webových stránkách OP

26 Doporučení NOK – 2. část nepřekládat žádost až v den ukončení výzvy, ale vždy v předstihu (přetížení informačního systému, možnost nápravy chybějících dokumentů atd.) aktivně spolupracovat s ŘO také v průběhu realizace projektu komunikace, komunikace, komunikace!!! klíč k úspěchu: kvalitní projekty odpovídající cílům OP

27 Postavení a funkce NOK koordinační funkce, sledování implementace na úrovni NSRR, identifikace rizik a problémů, vydávání metodických pokynů, správa centrálního monitorovacího systému, komunikace s EK řízení OP je plně v gesci ŘO!!! další relevantní subjekty: PCO, AO, NOK, ŘO, EK systém zálohových a průběžných plateb a finanční toky

28 Podrobné informace: Měsíční monitorovací zpráva o průběhu čerpání SF/ FS v programovém období ke 23. dni následujícího měsíce, za který je zpráva sestavována

29 Principy partnerství - fondy EU a NNO  NNO zapojeny do procesu přípravy OP  Členství NNO v Monitorovacích výborech  Členství NNO v koordinačních výborech OP  Členství NNO v pracovních skupinách (formální i neformální)  Společná témata v komunikační strategii, společné konference  Společná komunikace, provázanost aktivit, výměna informaci  Intenzivní spolupráce, vzájemná důvěra

30 Operační programy 2007 – 2013 v rámci ČR Uplatnění principu partnerství

31 Děkujeme za pozornost