100 dnů ministra Josefa Dobeše Tisková konference MŠMT 25.10.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Advertisements

Vlastní hodnocení školy
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Strategie OS KOVO v kolektivním vyjednávání Piešťany,
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Čerpání rozpočtu přímých výdajů za rok 2009 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
Čerpání rozpočtu přímých nákladů za rok 2012 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
Financování regionálního školství
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Aktuální informace (pro RK vedoucích pracovníků a pracovníků přímo řízených organizací) Mgr. F. Dobšík (30. duben 2013)
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
PORADA S ŘEDITELI ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociální fondem a státním rozpočtem ČR. Operační.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PORADA OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Základní vzdělávání a další …
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Bc. Magdalena Zábranská
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
100 dnů ministra Josefa Dobeše
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 21. října 2011 Liberec.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
Pedagogičtí pracovníci - VŠ
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
Rozpis rozpočtu a normativy
Transkript prezentace:

100 dnů ministra Josefa Dobeše Tisková konference MŠMT

Úsporná opatření v rozpočtu kapitoly MŠMT v roce 2010 Povinnost: vláda navrhla MŠMT vázání prostředků ve výši tis. Kč (usnesení vlády z ) Podařilo se uhájit: tis. Kč Vázání tis. Kč: Seškrtání rozpočtu v oblasti: -administrativy a byrokracie -investic -vysokých škol, vědy a výzkumu -ONIV a soukromých škol

Úsporná opatření v rozpočtu kapitoly MŠMT v roce 2010 (k )

MŠMT a povodně příjem žádostí ukončen 15. října 2010 předloženo 17 žádostí objem předložených požadavků činí tis. Kč potřebné objemy budou převedeny z rozpočtu kapitoly MŠMT rozpočtovým opatřením do: a)kapitoly VPS – programu Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství b)kapitoly MMR – programu , subtitulu 217D117 Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou

MŠMT a povodně Typ škol a školských zařízení: mateřské školy, základní školy, střední školy, domovy dětí a mládeže, dětské domovy Liberecký kraj: – obce: Bulovka, Dětřichov, Chrastava, Frýdlant, Kamenický Šenov, Lázně Libverda, Polevsko, Raspenava,Višňová, Ústecký kraj: – obce: Děčín, Velké Březno Charakter nákladů na rekonstrukce: přístupové komunikace, hřiště, zahrady, vodovodní rozvody, elektrorozvody, topení včetně kotelen, sanace zdiva, malby, vchodové a vnitřní dveře, výměny oken, podlahy, vnitřní vybavení, projektová dokumentace

Tři teze ministra Josefa Dobeše k regionálnímu školství Posílení platů pedagogů Měření kvality vzdělávací soustavy v uzlových bodech Efektivita škol

Tři teze ministra Josefa Dobeše k regionálnímu školství Posílení platů pedagogů Měření kvality vzdělávací soustavy v uzlových bodech Efektivita škol

Platy pedagogických pracovníků  Do sněmovny předložen návrh novely zákoníku práce umožňující jinou podobu platových tabulek (ruší stávající konstrukce platových tarifů)  V souladu s novelou zákoníku práce navrhlo MŠMT dvě nové (pětistupňové) platové tabulky pro pedagogické pracovníky (preferuje začínající vysokoškolsky vzdělané pedagogy)  Tabulky jsou konstruovány tak, aby žádnému pedagogickému pracovníkovi neklesl platový tarif

Pedagogičtí pracovníci - VŠ 1. TABULKA - návrh stupnice platových tarifů podle platových tříd a platových stupňů pro pedagogické pracovníky s vysokoškolským vzděláním, kteří splňují odbornou kvalifikaci podle zákona o pedagogických pracovnících (od 9. platové třídy – platový tarif nejméně Kč)

Pedagogičtí pracovníci - ostatní 2. TABULKA - návrh stupnice platových tarifů podle platových tříd a platových stupňů pro ostatní pedagogické pracovníky (kvalifikované bez vysokoškolského vzdělání + nekvalifikované)

Platy nepedagogických pracovníků Bude zachována stávající platová tabulka 16 platových tříd 12 platových stupňů stejná výše platových tarifů 10% snížení platů se týká nenárokové složky

Započaté kroky Kvalita a efektivita vzdělávání Měření kvality vzdělávání v uzlových bodech Klesající konkurenceschopnost žáků Prosazení a zavedení státní maturity Srovnávací zkoušky v 5. a 9. třídě časový harmonogram: otevření diskuse na konferenci -červen pilot generálka celoplošné měření srovnávacích zkoušek

Započaté kroky Objektivní úroveň znalosti žáků Přidaná hodnota školy Celkové klima na školách Podpora učitelů a ředitelů Snížení administrativní zátěže škol (slučování OPŘO)

Vysoké školství Doplnění a jmenování členů Akreditační komise Hodnocení doktorských programů -Ministr požádal Akreditační komisi o hodnocení všech doktorských programů -Cílem je prověřit a porovnat kvalitu doktorského studia (kvalitní doktorské studium = předpoklad konkurenceschopného výzkumu a vysokého školství) -Termín dokončení: počátek roku Ministr bude zveřejňovat průběžné výsledky hodnocení

Vysoké školství Registr docentů a profesorů Prvotní sběr dat aktuálně probíhá 1. října – 5. listopadu Požadované údaje jsou dány zákonem v aktuálním sběru omezeny na minimum zaměření zejména na úvazky docentů a profesorů Registr je veden v aplikaci IS REDOP konzultace prostřednictvím Další vývoj systému pro následující sběr (1. března 2011) analýza dat, funkčnosti systému, dohoda dalších požadavků AK

Vysoké školství Registr docentů a profesorů Orientační hodnoty k 21. říjnu 2010  1440 záznamů osob:  510 profesorů  930 docentů  které odpracují v průměru 30 hodin za týden

Reforma terciárního vzdělávání Připravují se dva návrhy zákonů (o terciárním vzdělávání a o finanční pomoci studentům) do konce roku 2011 Východiskem je výsledek široké veřejné diskuse vedené v letech včetně doporučení zahraničních expertů Z této diskuse vycházejí pracovní verze tezí obou zákonů, postupně projednávané v poradních orgánech (R2V2) a s odbornou veřejností

Financování vysokého školství Zásady financování a pravidla stanovení rozpočtu VVŠ pro rok 2012 Ministr potvrzuje trend financování kvality na veřejných vysokých školách Nastavení: -věda a výzkum -registr docentů a profesorů -mobilita studentů

Sekce Řízení operačních programů EU Kritický stav čerpání prostředků z fondů EU pro OP VaVpI a OP VK Pro projekty VaVpI garantováno zrychlení čerpání prostředků z fondů EU - v Bruselu v procesu schvalování 4 velké projekty (ELI, CEITEC, ICRC, Udržitelná energetika Centra výzkumu ŘEŽ, v hodnotě více než 50 mil. Euro) – schváleny do další 2 nové projekty budou odeslány ke schválení do Bruselu (Superpočítačové centrum v Ostravě v hodnotě 1,8 mld. Kč, BIOCEV v hodnotě 2,33 mld. Kč) - schváleno 6 dalších projektů (ENET – Technická univerzita Ostrava za 316 mil. Kč, Unipetrol za 592 mil. Kč, Centrum excelence Telč za 238 mil. Kč, TOPTEC za 175 mil. Kč, RICE na ZČU v Plzni za 625 mil. Kč, nově schválený projekt Centrum rozvoje strojírenského výzkumu za 745 mil. Kč) Obnovení vyjednávání o projektech za 10 mld. Kč (jež pozastavilo minulé vedení)

Sekce Řízení operačních programů EU Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost EU peníze školám (pro ZŠ) – obnovení zasílání prostředků, jež pozastavilo minulé vedení -Zrychlili jsme zpracování „šablon“ v projektu EU peníze školám, bylo schváleno 916 rozhodnutí v celkové výši 960 mil. Kč. -Celkem podáno šablon v celkové výši 1,29 miliardy Kč Šablony pro střední školy (dokončeno v 1. kvartálu 2011, v celkové výši 1,5 mld. Kč) Šablony pro mateřské školy (dokončeno ve 3. kvartálu 2011, 0,5 mld. Kč) Grantová podpora pro vysoké školy Princip zjednodušených žádostí šablon pro VŠ Možnost čerpání i pro pražské univerzity (např. Univerzitu Karlovu, pracoviště v Brandýse n. Labem)

Sekce Řízení operačních programů EU Nízká hladina čerpání (0,3 %) zlepšena na současný stav čerpání (1,3 %) Nový systém řízení sekce - porady vedení sekce 1x týdně (stanovení aktuálních úkolů, hodnocení splněných úkolů), strategická porada 1x týdně (nastavování střednědobých a dlouhodobých priorit sekce) -nastavení systému hodnocení zaměstnanců (motivační systém na základě výkonnosti, splnění stanovení cílů pro určité období) -zlepšení komunikace se zaměstnanci - VŘ pravidelně informuje zaměstnance sekce o dosažených výsledcích -zlepšení komunikace s vedením MŠMT – pravidelné informování vedení ministerstva o stavu čerpání v jednotlivých operačních programech Příchod odborníků na čerpání finančních zdrojů z fondů EU (ing. Kříž, ing. Pětioký, ing. Valdman, ing. Burgetová)