Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Advertisements

Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: vepřové maso, před příprava,
KLOKANÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: klokaní, maso, charakteristika, příprava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou Eurobankovek. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
 Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb  Mgr. Dana Frimlová  Název projektu: Zlepšení podmínek výuky  Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/
AUTOBUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Tělesa –Hranol Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Správa fotografií v Adobe Lightroom I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VNITŘNÍ ORGÁNY – prezentace k pracovnímu listu Výchova ke zdraví Praktická škola jednoletá nebo dvouletá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
MYŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Předběžná příprava drůbeže
Příprava pokrmů z hovězího masa
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Prezentace fotografií v Adobe Lightroom
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
LEŽET Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Finanční gramotnost Základní pojmy
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Obrazový materiál pro pracovní list – Barvy
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
DRUHY MLÉKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
Zpracování drátu II Háček na tabuli
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Pracovní listy zaměřené na vybavení jízdního kola
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Tělesa –čtyřboký hranol
Nový dokument v Adobe Photoshop
Práce po skončení slavnostní hostiny
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
Pořadí obrázků – domeček
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Zrakové vnímání 9 Variabilní hra
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Představujeme a sestavujeme krychli
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Získávání energie pro život
Zaměřené na orofacionální cvičení
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). HOVĚZÍ MASO

Cíl: SEZNÁMENÍ S HOVĚZÍM MASEM Charakteristika masa Dělení hovězího masa Rozdělení do jakostních tříd Popis obrázku Použití jednotlivých částí masa Hovězí vnitřnosti Pracovní list Vypracování pracovního listu

Získává se z volů, jalovic, krav, býků. Má cihlovou až tmavě červenou barvu, tuk zvaný lůj. Nejlepší maso je od 2–6 letých kusů. Maso starších kusů je tuhé a má hrubou vláknitou svalovinu. Obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy, voda, nerostné látky a vitamíny. CHARAKTERISTIKA

DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA Podélným řezem v páteři na půlky Každou půlku pak mezi 8. až 9. žebrem na čtvrtě – zadní a přední čtvrť Dále dělíme na maso přední – vhodné k dušení, vaření, mletí Maso zadní – vhodné k minutové úpravě

ROZDĚLENÍ DO JAKOSTNÍCH TŘÍD I. Svíčková, nízký roštěnec, kýta II. Plec, vysoký roštěnec, žebro vysoké, holé, péro III. Žebro nízké, pupek, hrudí, veverka, oponka, oháňka IV. Krk, kližky, podkrčí, líčko V. Vnitřnosti

POPIS OBRÁZKU 1. svíčková, 2. nízký roštěnec, 3. vysoký roštěnec, 4. kýta – květová špička, 5. kýta – malý ořech, 6. kýta – ořech, 7. kýta – vrchní šál, 8. kýta – spodní šál, 9. plec – kulatá, 10. plec – vysoká, 11. plec – spodní, 12. plec – spodní, 13. žebro vysoké, 14. žebro holé, 15. žebro nízké, 16. bok, 17. pupek, 18. veverka, 18. špička hrudí, 19. oháňka, 20. krk, 21. kližky, 22. podkrčí, 23. líčko, 24. péro Autorem obrázku je Marholdová Lada

POUŽITÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ MASA SVÍČKOVÁ – nejjakostnější maso, minutky (bifteky) NÍZKÝ ROŠTĚNĚC – minutky, dušení VYSOKÝ ROŠTĚNĚC – dušení PLEC, KÝTA – dušení v celku, rolády, závitky, pečení v troubě ŽEBRA – vaření, grilování, pečení HRUDÍ – vaření, grilování KLIŽKY – guláše (dušení) KRK – guláše, mletí

HOVĚZÍ VNITŘNOSTI Jazyk Játra Ledvinky Srdce Mozek Žaludek – dršťky Slezina Plíce Vemínko Býčí žlázy

PRACOVNÍ LIST CO PATŘI DO I. JAKOSTNÍ TŘÍDY? JAKÉ ZNÁTE HOVĚZÍ VNITŘNOSTI? Z ČEHO SE ZÍSKÁVÁ HOVĚZÍ MASO? JAKÉ ZNÁTE POKRMY Z HOVĚZÍHO MASA?

PRACOVNÍ LIST Autorem obrázku je Marholdová Lada

VYPRACOVÁNÍ PRACOVNÍHO LISTU 1 jak. třída – svíčková, nízký roštěnec, kýta Jazyk, játra, ledvinky, srdce, mozek, žaludek, slezina, plíce, vemínko, býčí žlázy Získává se z volů, jalovic, krav, býků Svíčková na smetaně, roštěná na houbách…

1. svíčková, 2. nízký roštěnec, 3. vysoký roštěnec, 4. kýta – květová špička, 5. kýta – malý ořech, 6. kýta – ořech, 7. kýta – vrchní šál, 8. kýta – spodní šál, 9. plec – kulatá, 10. plec – vysoká, 11. plec – spodní, 12. plec – spodní, 13. žebro vysoké, 14. žebro holé, 15. žebro nízké, 16. bok, 17. pupek, 18. veverka, 18. špička hrudí, 19. oháňka, 20. krk, 21. kližky, 22. podkrčí, 23. líčko, 24. péro Autorem obrázku je Marholdová Lada VYPRACOVÁNÍ PRACOVNÍHO LISTU