Východiska pro Kohezní politiku pro období 2007 až 2013 a 2014 až 2020 Petr Zahradník, EU Office České spořitelny a New York University in Prague Člen.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Budoucnost Rozpočtu EU a Kohezní politiky EU a pozice České republiky: shrnutí aktuálního stavu diskuse a akcent problémových oblastí Petr Zahradník, EU.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Regionální politika (Politika hospodářské a sociální soudržnosti - PHSS) Jana Frková Vzdělávací projekt financovaný z EU programu „Jean.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Regionální politika RP ČR.
ministryně pro místní rozvoj
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Hospodářská krize a možnosti kohezní politiky EU Petr Zahradník, EU Office České spořitelny.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 6 základních etap RP: 1958 – – – – –
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Strukturální politika
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Hospodářská krize a možnosti kohezní politiky EU
Výzvy pro kohezní politiku v budoucím období
Strategie a změny přístupu EU k podpoře rozvoje dopravní infrastruktury po roce 2020 Petr Zahradník Připraveno pro vystoupení na konferenci Střední Morava.
Transkript prezentace:

Východiska pro Kohezní politiku pro období 2007 až 2013 a 2014 až 2020 Petr Zahradník, EU Office České spořitelny a New York University in Prague Člen EuroTeam při Evropské komisi Člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR

Úvod a struktura Identifikace hlavních parametrů diskuse o budoucí Kohezní politice EU Kolik ? Jaký objem prostředků je pro nás realistický ? Na co ? Na jaké oblasti by bylo nejvhodnější je alokovat ? Jak ? Jakým způsobem a s jakými nástroji by bylo nejvhodnější je alokovat ?

Retrospektiva Významná finanční podpora rozšíření v období před vstupem (předvstupní nástroje) i poté (standardní nástroje kohezní politiky, společné zemědělské politiky i přímé komunitární granty) Období 2004 – 2006 – nástroje Kohezní politiky v průměru asi 2,3% HDP nových členských zemí ročně; 2007 – 2013 – přibližně 3% Viditelný transfer prostředků ve prospěch nových členských zemí

Retrospektiva – shrnutí efektů Všechny nové členské země se výrazně přizpůsobily požadavkům a posunuly průměrnou úspěšnost čerpání výše Hlavní kritéria: Absorpční schopnost: všechny nové členské země do konce roku 2008 – 87% využití stanovených alokací; Česká republika v červenci 2009 za období 2004 – 2006 – téměř 100%; Příspěvek k HDP: zatím předčasné hodnocení; v roce 2007 – odhad za všechny nové členské země 1 procentní bod ročně; Česká republika 1,2 p.b.

Pozice jednotlivých regionů 2007: 271 regionů NUTS 2 se vůči průměru EU pohybuje v širokém rozpětí 26% - 334% - zjevný důvod pro to, že Kohezní politika EU bude mít i nadále smysl; 41 regionů se pohybuje nad úrovní 125% unijního průměru; 66 regionů pod úrovní 75% unijního průměru; 151 regionů do úrovně 100% průměru EU (pouze Lucembursko, Nizozemsko a Švédsko nejsou v této kategorii zastoupeny)

Pozice jednotlivých regionů 55,7% regionů NUTS 2 se nachází pod unijním průměrem (nejvíce ve Francii, následovanou V. Británií, Polskem, Německem, Řeckem a Španělskem); I jejich ekonomická úroveň se liší: z pohledu ekonomického přizpůsobování jsou nejpotřebnější regiony bulharské, rumunské, maďarské a polské; Podrozvinuté regiony v České republice (všechny kromě Prahy) se svojí ekonomickou úrovní řadí na úroveň asi 4 procentní body pod průměrnou úroveň podrozvinutých regionů EU – tedy nikoliv do skupiny nejchudších a nejpotřebnějších regionů

Aktuální stav diskuse a vyhodnocení klíčových dokumentů o budoucnosti Kohezní politiky EU po roce Diskuse započala v září 2007 a od té doby je rámována několika zásadními dokumenty, ovlivňujícími její obraz: -Europe 2020 Strategy; -Agenda pro reformovanou Kohezní politiku (prof. Fabrizio Barca); -Orientation Paper (Pawel Samecki); -Reforma rozpočtu EU; -Konvergenční program; -European Economic Governance a koncept kondicionalit

Europe 2020 Strategy Základní stále diskutovaný dlouhodobý strategický ekonomický rámec EU v horizontu roku 2020; Reflexe zásadních změn v charakteru ekonomik EU, zejména vyvolaných krizí, a identifikace „nových témat“ inspirativních pro využití v budoucí Kohezní politice EU; „New approach“ – překonávání ekonomické krize vnímáno jako příležitost k naplnění nových výzev (využití znalostního potenciálu, silněji se opírající o akcent na životní prostředí); Identifikace limitů a omezení: veřejné finance → jakýkoliv zdravý rozvojový koncept musí být založen na stabilních a dlouhodobě zdravých veřejných financích pod kontrolou; demografie; sociální problémy; Tři prioritní oblasti: Determinace ekonomického růstu prostřednictvím znalostních a inovačních faktorů; Vstřícnost vůči občanskému začleňování a averze vůči jakýmkoliv formám diskriminace a bariérám tomuto procesu; Konkurenceschopnější, propojenější a ekologičtější ekonomický systém a aktivity

Agenda pro reformovanou Kohezní politiku (prof. Fabrizio Barca) EU dozrála do situace, kdy potřebuje významně modernizovat svůj rozpočet, aby lépe odpovídal předpokládaným rozvojovým výzvám EU a oprostil se od některých neužitečných stereotypů; Existují silné argumenty ve prospěch alokace významného objemu rozpočtu EU vůči veřejným statkům poskytovaných na unijní úrovni → determinant: rozvojová strategie zacílená na konkrétní místo a zaměřená na prioritní ekonomické a sociální cíle; Kohezní politika je vhodným (nikoliv však jediným) nástrojem pro implementaci této strategie, musí projít zásadní reformou; Obsah této reformy se týká všech konstrukčních pilířů Kohezní politiky; Naléhavost zesílena krizí; Klíčový bod: orientace na konkrétní místo

Agenda pro reformovanou Kohezní politiku (prof. Fabrizio Barca) Deset pilířů (zaměření na 3 – 4 klíčové priority; nový strategický rámec pro Kohezní politiku EU; nový smluvní vztah – důraz na výsledky; adekvátní institucionální a manažerské zázemí a systémy; podpora nových, doplňkových a flexibilně uvolňovaných finančních prostředků; prostředí stimulace a motivace místních aktérů; kompetentní přístup k hodnocení dopadů; Evropská komise – centrum kompetence; efektivnější finanční řízení a kontrola; efektivnější zapojení dalších institucí Unie

Orientation Paper (Pawel Samecki) Potřeba reflexe rychlých změn; Nový rozměr plynoucí z územní (teritoriální) koheze; Odůvodnění a smysl Kohezní politiky EU; Identifikace věcných priorit: Zesílení konkurenceschopnosti a zaměstnanosti na regionální úrovni (akcent na regionálně specifické přednosti); Usnadnění růstu v zaostávajících oblastech Unie; Pokrytí integrace napříč hranicemi (sdílené implementační mechanismy; funkční makroregiony – Balt, Dunaj)

Orientation Paper (Pawel Samecki) Posílená efektivnost Kohezní politiky EU: Koncentrace na omezený počet priorit (explicitní soulad se Strategií EU 2020); Silnější vazba mezi výsledky a podmínkami, za nichž jsou poskytovány finanční prostředky; Zesílení strategické dimenze Kohezní politiky EU (včetně debaty na vysoké unijní úrovni); Zvýšená propojenost se sektorovými politikami na národní i unijní úrovni; Jednodušší, efektivnější a transparentnější management a kontrolní systém

Reforma rozpočtu EU Problém pociťovaný již v před-krizovém období; Konformnější s budoucími rozvojovými výzvami, s potřebou přizpůsobení se zásadním, kvalitativním strukturálním změnám; V jakém poměru má být rozpočet EU vůči rozpočtům národním (při platnosti principů subsidiarity a proporcionality) ?; Politická a manažersko-procedurální úroveň: zajištění všech politických priorit EU

Konvergenční program, resp. součást European Economic Governance Potřeba jeho plnění z důvodu vyhnutí se všem možným sankcím v podobě pozastavení procesu čerpání fondů EU; Nástroj vedoucí k vytváření ekonomického prostředí příznivého pro zavedení euro: souvislost s Kohezní politikou (viz počátek 90. let); Náročný, avšak reálně proveditelný (potřeba mít plnohodnotnou politickou vládu); Záležitost kondicionalit

Další parametry diskuse Pátá kohezní zpráva; Sdělení Evropské komise k reformě rozpočtu; Aktivity předsednictví Radě EU (maďarské a polské)

Rozvojové potřeby a priority České republiky Zaměření Kohezní politiky: Intervence, které: - nezpůsobují vytěsňování soukromého kapitálu; - řeší důsledky tržních selhání; - kde není efektivně a dostatečně zajišťováno poskytování veřejných statků; - kde je řešen problém chudoby a sociálního vyloučení

Rozvojové potřeby a priority České republiky Neprosazování revolučních změn v pravidlech Kohezní politiky po roce 2013 (využít statutu podrozvinutosti české ekonomiky) – zachování rozhodného kritéria na úrovni 75% HDP na obyvatele; Zaměření se na snižování regionálních disparit (rozdílů); Zaměření se na limitovaný počet jasně definovaných priorit; dostatečná míra flexibility pro členské státy a jejich regiony

Rozvojové potřeby a priority České republiky Základní typy priorit: konvergenční, rozvojové (EU 2020); navíc priority sociálního typu – Odpověď: Na co ? Menu: Konkurenceschopnost (podnikatelské prostředí, výzkum, vývoj, inovace, služby, SMEs, konkurenceschopnost dominantních průmyslových sektorů, zaměstnanost absolventů škol a osob v předdůchodovém věku, prvky flexicurity, vzdělávání)

Rozvojové potřeby a priority České republiky Infrastruktura (zlepšení parametrů životního prostředí, dopravní infrastruktura a mobilita, diverzifikace aktivit na venkově, technická infrastruktura a občanská vybavenost)

Analýza vyspělosti regionů Typicky rozvojový region: Praha Významné prvky rozvojových priorit: Střední Čechy, Jihozápad, Jihovýchod Vyšší váha konvergenčních priorit: Severovýchod Významná váha konvergenčních priorit: Střední Morava, Moravskoslezsko a zejména Severozápad

Alokace - odhad Na základě provedené analýzy a na základě zohlednění dalších parametrů: 570 – 600 mld. Kč Odpověď: Kolik ?

Jak ? Nástroje nahrazující dotace a posilující návratnost: JEREMIE, JESSICA Koncept makroregionů či ESÚS – rozvoj Kohezní politiky napříč hranicemi národních států Koncept rozvoje měst Míra spoluúčasti Procedurální záležitosti: evaluace, pravidla, jednoduchost systému, redukce počtu Operačních programů

K parametrům budoucí Kohezní politiky EU Klíčové parametry a národní preference: Česká republika: snaha, aby budoucí alokace nebyla výrazně redukovanější v porovnání s nynější; využití nástrojů „statistického efektu“ zřejmě nebude třeba; větší schopnost využívat projektů „náročnější“ povahy; Cíle: nynější rozložení odpovídající; otázka: jak zakomponovat územní kohezi ?;

K parametrům budoucí Kohezní politiky EU -Disponibilní prostředky: udržení nynější váhy; bezprostřední souvislost s reformou rozpočtu EU; -Konkurenceschopnost, versus koheze; -Interpretace pojmu územní koheze; -Vazba politika venkova ve vztahu k zemědělství; -Kohezní politika a budoucí rozšiřování

Děkuji za Vaši pozornost