Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_08_Velká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krize francouzské monarchie a počátek revoluce
Advertisements

ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Francouzská revoluce – od republiky k císařství
Téma: Velká francouzská
Pád monarchie II ZZ. Osnova válka proti Francii uvěznění a sesazení krále vznik republiky Marseillaisa.
Velká francouzská revoluce
Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: Ročník: 8. ročník
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE Mgr. Jitka Moskvová
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Georges DANTON (26. října 1759 – 5. dubna 1794)
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Začátek velké francouzské revoluce
Francie před revolucí Francie se již delší dobu potácela na pokraji státního bankrotu od zač. 80. let 18. stol. začaly být uskutečňovány reformy pro povzbuzení.
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_D_II Ročník: II. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Francouzská revoluce Dějepis 2. stupeň
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_444.
Vyvrcholení revoluce - Jakobínská diktatura
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo.
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Lia Roubínková Adéla Schneeweissová
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_109 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Velká Francouzská revoluce
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Napoleon I..
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Volnost – rovnost - bratrství
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Jakobínský převrat II-02-07
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Revoluce
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
obchodní střediska - obchodní střediska : New York, Filadelfie, Boston – zavedení kolkové daně ze strany britského impéria – vítězové nad Francií.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_17_Japonsko.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
REPUBLIKA, DIREKTORIUM
- Národní shromáždění se mění na Národní konvent:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Revoluce
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Vláda direktoria ( ) po odstranění jakobínské diktarury nová ústava opět zaveden volební cenzus parlament = rada pětiset + rada.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Revoluce
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_08_Velká francouzská revoluce Sada: Dějepis pro 8. ročník Téma: Velká francouzská revoluce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace pro interaktivní tabuli PomůckyUčebnice, nástěnné mapy a obrazy Cíl (inovace)Motivace, aktivita, zapojení žáků Metodické pokynyŽáci si podle prezentace dělají výpisky, na konci hodiny procvičení (snímek 18)

Velká francouzská revoluce

Předehra k revoluci V 2. pol. 18. století ve Francii velká finanční krize Její příčiny: a)rozhazovačnost královského dvora b)téměř neexistující hospodářská politika c) neuvážená zahraniční politika (podpora amerických osad v boji proti Anglii)

Francouzská společnost Rozdělena na 3 stavy 1. a 2. stav – šlechta a duchovenstvo – vlastní obrovské majetky, ale neplatí daně 3. stav – rolníci, měšťané, obchodníci …. – cca 97% obyvatelstva – platí daně

1. etapa – Přechod ke konstituční monarchii V květnu 1789 svolává král Ludvík XVI generální stavy – snaha o vyřešení krize – 3. stav se prohlašuje za Národní shromáždění – 1. a 2. stav jsou nuceny se přidat Cílem NS je ukončit absolutismus

Král povolává vojsko – Pařížané proto zaútočili na věznici Bastilu (symbol absolutismu) a dobyli ji – začátek revoluce NS zrušilo absolutismus (zrušena robota, uzákoněna daňová povinnost pro všechny a rovnost před zákonem) přijata Všeobecná deklarace lidských práv (vliv osvícenství + ústavy USA)

Červen 1791 – král se pokusil o útěk do ciziny – zadržen před hranicemi – přijata ústava –Francie se stala konstituční monarchií Vzniká nové Národní shromáždění

Nejsilnější politické kluby NS: 1. Jakobíni – reprezentují radikální inteligenci V jejich čele Maxmilián Robespierre 2. Kordeliéři - blízcí jakobínům V jejich čele Georges Danton a Jean-Paul Marat 3. Girondisté – liberární buržoazie

2. etapa – Válka a vláda Girondistů Francouzská šlechta v emigraci připravovala válku Cíl: porážka revoluce a návrat původních poměrů Měli podporu krále V NS se nejsilnější stranou stali Girondisté – také chtěli válku (naopak porážka šlechty a rozšíření fr. území)

Jaro 1792 – Francie vyhlásila válku Rakousku Na straně Rakouska i Anglie a Španělsko Francouzská armáda slabá, nedostatek zbraní – zpočátku tedy vítězí koalice Srpen 1792 – povstání (Danton) – král zatčen a uvězněn – vítězství Francie v bitvě u Valmy – obrat ve válce – vyhlášena Francouzská republika

Zaveden nový kalendář (1792 = rok 1) Vzniká nový zákonodárný sbor - konvent Hledán viník problémů = král Byl odsouzen a veřejně popraven Vláda Girondistů ale neúspěšná (hospodářské problémy) – propukají vzpoury Problémy se začínají řešit revolučním terorem

3. etapa – Jakobínská diktatura Červen 1793 – vláda Girondistů svržena – moci se ujímají Jakobíni (Robespierre) Zřízena silná vláda, vznikají výbory pro řešení problémů (Výbor pro veřejné blaho, Výbor veřejné bezpečnosti …) Zavádějí nejnutnější reformy (pozemková, cenová..)

Stále pokračuje válka, včetně bojů se svrženými Girondisty Robespierre řešil problémy stupňováním teroru (tzv. rudý teror) – masové veřejné popravy tzv. nepřátel revoluce V říjnu 1793 popravena královna Marie Antoinetta Jakobíni svrženi, Robespierre zatčen a další den popraven

4. etapa – období direktoria Po pádu Jakobínů se ujímá vlády 5ti-členné direktorium Zrušeny revoluční úřady a zahájen teror proti Jakobínům (tzv. bílý teror) –včetně poprav Poté již uklidnění situace, postupný návrat k běžnému životu (včetně společenského života)

Hospodářské problémy přetrvávají – 1795 několik povstání – vojensky potlačena Postupné posilování moci direktoria 1797 – spiknutí rovných (řemeslníci, střední buržoazie) – v čele Gracchus Babeuf – požadují pokračování revoluce, společné vlastnictví výrobních prostředků Prozrazeno, Babeuf popraven

Stále pokračuje válka, ale Francie postupně získává převahu V čele armády Napoleon Bonaparte 1798 rozhodl o invazi do Egypta (cíl – oslabení Anglie) - sice byla neúspěšná, ale zároveň přispěla k rozvoji vědy (Jean-René Champollion – rozluštění hieroglyfů) Napoleon provedl státní převrat a získal úplnou moc ve Francii – konec revoluce

Otázky k procvičení: 1.Která akce je považována za začátek francouzské revoluce? 2.Které 3 politické kluby byly nejsilnější v Národním shromáždění? 3.Která bitva znamenala obrat v revoluční válce? 4.Jak se jmenoval představitel Jakobínů, který ve Francii zavedl revoluční teror? 5.Jak se jmenoval pětičlenný vládní orgán, který ve Francii vládl po skončení jakobínské diktatury?