Rozpočtování z hlediska rovnosti žen a mužů Ing. Lucie Sedmihradská, Ph.D. Katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Projektové řízení Modul č.1.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Genderové rozpočtování měst a obcí-praktické příklady Gender responsive budgeting (GRB) ((rozpočtování podle genderu)) –GRB je o tom, jak zajistit, aby.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Činnost veřejné správy
Proces řízení projektu
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Genderové rozpočtování měst a obcí
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Sociální práce s rodinou 3
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
ROZPOČTY REŽIJNÍCH NÁKLADŮ
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
GENDEROVÉ ROZPOČTOVÁNÍ OBCÍ JAK ZAČÍT? Jana Žehrová, ČZU Praha.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec.
MARKETINGOVÝ MIX.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
Genderový mainstreaming a genderový audit
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi Kurz právního minima Jihlava 26. – Ing. Libuše Nivnická.
Financování kapitol státního rozpočtu II
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
„Váš kraj, Váš rozpočet“. Projekt „Váš kraj, Váš rozpočet“  Běžná praxe: občané mají možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je návrh rozpočtu.
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Gender mainstreaming Proč a jak na to? Monika McGarrell Klimentová Praha,
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti maloobchodu s potravinářských zbožím Autor: Veronika Janáková Vedoucí práce: Ing.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
DOTACE A TRANSFERY Z ÚČETNÍHO HLEDISKA A JEJICH VLIV NA HOSPODAŘENÍ
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
„Váš kraj, Váš rozpočet“
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Obhajoba diplomové práce
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Účetní závěrka ve vybraném podniku
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Rozpočtová a fiskální politika
Klíčové aktivity projektu
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

Rozpočtování z hlediska rovnosti žen a mužů Ing. Lucie Sedmihradská, Ph.D. Katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze

Základní pojmy a jejich vztahy Gender mainstreaming: zahrnutí hlediska genderu do veškerého rozhodování způsob provádění veřejné politiky Genderové rozpočtování: zahrnutí hlediska genderu do rozpočtového procesu (tj.rozhodování o rozpočtových příjmech a výdajích dané obce) přístup k rozpočtování Genderová analýza: zkoumání dopadu rozhodnutí na muže a na ženy nástroj GM a GR

Genderové rozpočtování Znamená zahrnutí genderové analýzy do všech fází rozpočtového procesu. Není kdo dostal více nebo pro koho je fotbalový stadion? Je to nástroj pro překonávání (snižování) nerovností ve společnosti –identifikace nerovností –způsoby jejich snižování

Rozpočtový proces Rozpočtový proces je souborem rozhodnutí různých subjektů, jehož výsledkem je konkrétní rozpočet, který obsahuje cíle a aspirace daného subjektu, vyjádřené prostřednictvím jeho příjmů a výdajů. Fáze rozpočtového procesu obce: 1.příprava a sestavování rozpočtu 2.projednávání a schvalování rozpočtu 3.hospodaření podle rozpočtu 4.Následná kontroly, závěrečný účet

Genderové rozpočtování Je třeba hodnotit, zda určité rozpočtové rozhodnutí genderovou nerovnost zvýší nebo sníží a to –ex ante, tj. před přijetím rozhodnutí –ex post, tj. po jejich realizaci Nástroj pro hodnocení – genderová analýza

Genderová analýza Genderová analýza zkoumá dopad různých politik, programů a opatření zvlášť na ženy a na muže. Tato analýza zahrnuje: 1. shromažďování údajů a tvorbu statistik členěných podle pohlaví 2. samotné hodnocení Genderová analýza obsažená v návrhu rozpočtu může ovlivnit průběh i výsledky diskuse a rozhodování o návrhu rozpočtu, především v rámci jeho projednávání a zapracování připomínek.

Metody genderové analýzy použitelné v městech a v obcích 1.Hodnocení nových programů nebo projektů z hlediska jejich dopadu na rovnost ve společnosti Dává odpověď na tuto otázku: Povede tento program nebo projekt ke zvyšování nebo snižování nerovností ve společnosti? Jedná se o jednu z nejpoužívanějších metod, protože pracuje na poměrně agregované úrovni a nemusí tak řešit problémy spojené s obtížností určení dopadů na konkrétní jednotlivce.

Postupy hodnocení 1.Seznam otázek pro hodnocení projektů a jejich dopadů, 2.diskuse o jednotlivých prvcích programu, 3.hodnocení programu z hlediska stanovených cílů. Příklad: Zastupitelstvo obce uvažuje o omezení počtu autobusových spojů do sousedního města. Toto omezení by však dopadlo více na ženy, protože muži spíše jezdí autem a protože mezi seniory, kteří hromadnou dopravu využívají nejvíce, je podstatně více žen.

2.Hodnocení programů nebo projektů jejich uživateli nebo příjemci Dává odpověď na otázky: Jsou občané spokojeni s jednotlivými programy nebo projekty? Reagují projekty na skutečné potřeby občanů? Jedná se o metodu, která se snaží do rozhodování zapojit veřejnost. Komunitní plánování, participativní rozpočet.

Postupy hodnocení 1.dotazníky, 2.rozhovory, 3.diskusních skupiny, 4.pozorování apod. Příklad: Zastupitelstvo obce uvažuje zavedení rozvážky teplých obědů ze školní jídelny méně pohyblivým seniorům: Mají senioři o tuto službu zájem? Pomůže jim? Budou jí skutečně využívat? Kolik bude klientů (protože si třeba nechtějí nebo neumějí uvařit) a kolik bude klientek (protože je starších žen více než mužů)?

3.Hodnocení využití času (Time-Use Studies) U kazuje, jak ovlivní určité opatření nebo program využívání času během dne. Zpracování komplexních studií o využívání času je však značně náročné. Podstatné informace může naproti tomu přinést i jedna nebo několik případových studií.

Obecně tráví ženy více času neplacenou prací, tedy péčí o děti, nemocné nebo o domácnost. Určitá opatření nebo projekty jim tak mohou tuto práci ulehčit nebo naopak ztížit. Příklad: Zastupitelstvo obce uvažuje o zrušení mateřské školy. Rodiče dětí budou muset vozit děti do mateřské školy v některé sousední obci, což bude obnášet přibližně hodinu denně. Toto opatření tedy ovlivní využití času rodiče, který dítě do školky vozí. Naopak zřízení nové autobusové zastávky v blízkosti školy nebo autobusového spoje navazujícího na konec školní výuky může pozitivně ovlivnit využití času nutného k doprovodu dítěte do nebo ze školy.

4.Hodnocení dopadu jednotlivých programů (incidenční analýza) U možňuje porovnání dopadu konkrétních rozpočtových výdajů na ženy s dopadem na muže při současném porovnání dopadu přímého i zprostředkovaného. Nevýhodou incidenční analýzy je určitá nejednoznačnost přiřazení užitků plynoucích z jednotlivých projektů konkrétním jednotlivcům a obtížné vyčíslení těchto užitků sekundárních příjemců.

Postupy hodnocení Provedení incidenční analýzy vyžaduje dva druhy údajů: 1.informace o celkových výdajích souvisejících s daným projektem a zároveň o jednotkových nákladech ve vztahu k příjemci (např. celková částka na rozvoz obědů a částka na jeden oběd), 2.informace o všech uživatelích dané služby (např. klienti této služby)

Postup při použití této metody je uvažován ve dvou úrovních: 1.hodnocení výdajů při použití genderových statistik v rámci hodnocení primárních příjemců, 2.subjektivní hodnocení výdajů v rámci hodnocení všech příjemců. Příklad: Přímý dopad příspěvku mateřské škole je genderově neutrální, protože počet holčiček a chlapečků je téměř stejný. Zprostředkovaně má však tento příspěvek větší přínos pro ženy, protože se mohou vrátit do práce,. Granty pro sportovní oddíly: mužské – smíšené – ženské.

5.Vytvoření a sledování ukazatelů rovnosti žen a mužů Vytvoření ukazatelů, které umožní sledovat dopady určitých rozhodnutí na jednotlivá pohlaví nebo skupiny ve společnosti. Příklad: Jak se změnila ekonomická aktivita žen po omezení počtu autobusů do sousedního města nebo po uzavření mateřské školy?

Závěr Genderové rozpočtování znamená zahrnutí genderové analýzy do všech fází rozpočtového procesu. Cílem je zjistit, zda dopady rozpočtových rozhodnutí nedoléhají výrazněji jen na jedno pohlaví (skupinu). Jednotlivé metody genderové analýzy mají různé nároky na vstupní údaje i provedení vlastní analýzy. Zajímavé informace však mohou často poskytnout i případové studie nebo zapojení veřejnosti.