Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno 20. 4. 2016 Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
ECVET v projektech KA1 odborné vzdělávání a příprava v programu Erasmus+ žádostí o grant.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Věcné autority v roce 2016
Analýza bankovních produktů bank působících v České republice
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku
Komplexní systém hodnocení
Komplexní systém hodnocení
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
Systém odměňování pracovníků
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
Plánování ve školní tělesné výchově
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Výklad jako jedna z metod výuky
Logistika a Supply Chain Management
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Pedagogická psychologie
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
3. Metody pedagogické diagnostiky
JEDNO SLOVO PRO VÍC VĚCÍ
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Obecné výklady o důkazech
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
za akademický rok 2016/2017 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Odhalení příčin studijních neúspěchů u studentů EF TUL a jejich řešení
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Poznávací schopnosti, zrakové vnímání
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_120_M6
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
UA104 – Didaktika informatiky I
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha

Implementace metodiky propojení výsledků učení a metod vyučování a hodnocení na úroveň dílčích témat předmětů Formulace předpokládaných výsledků učení vybraných předmětů. Formulace předpokládaných vyučovacích a hodnoticích metod. Rozpracování popisu ve stejné struktuře na úroveň témat. Detailní rozpracování sylabů předmětů. Ověřování ve výuce (od ZS 2012/2013) Revize výsledků a metod. Opakované ověřování.

Vývoj českého jazyka Studenti charakterizují vývoj jazykové situace na našem území od počátků do poloviny 20. století, vysvětlí vývojové proměny funkcí češtiny v závislosti na vývoji historického kontextu, vyjmenují a popíší nejdůležitější prameny poznání každé vývojové etapy. Studenti s porozuměním čtou transliterovaný text z kteréhokoliv období vývoje češtiny, hodnotí užité jazykové prostředky z hlediska jejich funkčnosti a z hlediska kontextu vývoje češtiny v daném období.

Vyučovací metody Přednáška: Interaktivní přednáška, výklad, prezentace. Problémové otázky - jejich řešení v přednášce. Seminář: Četba a rozbor textů. Řešení problémových otázek – samostatná a skupinová práce studentů. Diskuze. Samostudium.

Hodnoticí metody Formativní: Demonstrace řešení zadaného problému. Skupinová prezentace řešení zadaného problému. Hodnocení přípravy studentů (vyučující, studenti). Průběžné testy – rozbor chyb. Sumativní: testy.

Zpracování tématu TémaOdborné znalosti Vyučovací metody Hodnoticí metody Staroslověn- ské období v české jazykové situaci. Vztah staroslověn- štiny a češtiny Vysvětlí základní jazykové znaky starosl. Vysvětlí význam staroslověnštiny pro českou kulturu. Vysvětlí význam stsl. pro vývoj jazykové situace na našem území. Interaktivní přednáška. Řízená domácí příprava. Demonstrace na semináři. Diskuze. Formativní: autoevaluace. Sumativní: Otázky zařazené do zkušebního testu.

Zpracování tématu TémaOdborné znalosti Vyučovací metody Hodnoticí metody Staroslověn- ské období v české jazykové situaci. Vztah staroslověn- štiny a češtiny Předpoklad: Charakterizuje postavení staroslov. mezi slovanskými jazyky. Vysvětlí význam staroslověnštiny pro českou kulturu. Vysvětlí význam stsl. pro vývoj jazykové situace na našem území. Interaktivní přednáška. Řízená domácí příprava. Diskuze: rozbor textu Proglas – dedukce (ideový význam staroslověnské kultury pro jazykovou situaci Slovanů. Formativní: Hodnocení samostatné práce (domácí příprava studentů). Hodnocení práce výsledků práce v semináři. Sumativní: Otázky zařazené do zkušebního testu.

Zkušenosti - přínosy Důkladná reflexe vzdělávacího procesu ze strany vyučujícího. Verifikace reálnosti předpokládaných výstupů z učení na úrovni předmětu i celého oboru. Jasné a konkrétní informace pro studenty (požadavky). Přínos formativního hodnocení. Motivace studentů. Nástroj pro revizi studijní zátěže vyjádřené v kreditech (ECTS).

Hodnocení studenty Vážená studentko, vážený studente, prosíme Vás o vyplnění dotazníku, jehož cílem je zjistit, zda a v jaké míře bylo v předmětu KČJ/HIG dosaženo tzv. výsledků učení. Výsledky učení jsou předpokládané znalosti a dovednosti, které student absolvováním předmětu získá a které jsou ověřovány a zkoušeny. Děkujeme za pravdivé vyplnění. Informace budou využity pro zlepšení kvality výuky. A) Po absolvování předmětu KČJ/HIG jste schopen/schopna: Vysvětlit vývoj českého hláskosloví od pračeštiny do současnosti. NE SPÍŠE NE ČÁSTEČNĚ SPÍŠE ANO ANO NEROZUMÍM OTÁZCE Vysvětlit vývoj českého morfologického systému jmen a sloves. NE SPÍŠE NE ČÁSTEČNĚ SPÍŠE ANO ANO NEROZUMÍM OTÁZCE Charakterizovat slovní zásobu češtiny v pračeském a staročeském období. NE SPÍŠE NE ČÁSTEČNĚ SPÍŠE ANO ANO NEROZUMÍM OTÁZCE Napište své připomínky, náměty ke zlepšení:

Hodnocení studenty B) Po absolvování předmětu KČJ/HIG dovedete: Samostatně interpretovat vybrané jazykové prostředky ve staročeském textu. NE SPÍŠE NE ČÁSTEČNĚ SPÍŠE ANO ANO NEROZUMÍM OTÁZCE Hodnotit vývojové tendence jazykového systému češtiny. NE SPÍŠE NE ČÁSTEČNĚ SPÍŠE ANO ANO NEROZUMÍM OTÁZCE Napište své připomínky, náměty ke zlepšení: D) Ve výuce byly použity metody, které vedly k dosažení stanovených výsledků učení: NE SPÍŠE NE ČÁSTEČNĚ SPÍŠE ANO ANO NEROZUMÍM OTÁZCE Napište své připomínky, náměty ke zlepšení: E) Hodnocení prováděné v průběhu výuky přispělo k dosažení výsledků učení: NE SPÍŠE NE ČÁSTEČNĚ SPÍŠE ANO ANO NEROZUMÍM OTÁZCE Napište své připomínky, náměty ke zlepšení:

Hodnocení studenty Je pro úspěšné absolvování předmětu KČJ/HIG nezbytné, aby student na základě předchozího studia dokázal: Charakterizovat základní vývojové etapy češtiny. Popsat základní vývojové procesy češtiny v rovině hláskoslovné. Popsat základní rozdíly v morfologickém systému češtiny doby staré a střední a novočeštiny. Vysvětlit foneticko-fonologický a morfologický systém současné češtiny. Číst s porozuměním vybrané transkribované texty z historického období vývoje češtiny. Analyzovat jazykové prostředky všech jazykových rovin v textech současné češtiny.