Sladařství  Cílem je řízeným procesem máčení, klíčení a hvozdění vyrobit z ječmene slad bohatý na enzymy, které jsou důležité pro výrobu sladiny a aromatické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba piva SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Advertisements

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Richard Paulů, Roman Novotný: Richard Paulů, Roman Novotný: České pivo, český slad – předsudky a skutečnost 20. Pivovarsko sladařské dny 9. – 10. října.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Tradiční biotechnologie
Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)
Ječmen setý (Hordeum vulgare)
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
JEČMEN SETÝ (Hordeum vulgare).
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA
UGO.
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Výroba piva.
Autor: Ing.Holenda Jiří
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_508 Ročník: 2.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_543 Spotřeba potravin a výroba mouky - Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Slad Základní surovinou při výrobě sladu je kvalitní sladovnický ječmen Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím.
Těstoviny Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
TÉMA: Rostliny okrasné a užitkové
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Přirozené a umělé ekosystémy.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II.
VÝROBA PIVA LILI LUU.
Pivo a jeho výroba.
Výroba piva Sophie Dittlová III.B.
Technika obsluhy – Výroba kávy
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 07 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Středa 25. dubna zase po týdnu v pondělí započaly práce na úpravě naší ulice. Přivezly obrubníky obrubníky.
Transkript prezentace:

Sladařství  Cílem je řízeným procesem máčení, klíčení a hvozdění vyrobit z ječmene slad bohatý na enzymy, které jsou důležité pro výrobu sladiny a aromatické i barevné látky důležité pro výrobu piva daného druhu.

Suroviny  Základní surovinou pro výrobu sladu v ČR je ječmen dvouřadý, jarní, nicí (Hordeum distichum, var. nutans).

Výroba sladu  příjem, čištění, třídění a uskladnění ječmene (nejméně po dobu 6 týdnů)  máčení ječmene (v náduvnících, 2 dny)  klíčení ječmene (na posuvných hromadách, 5-7 dní, 2x denně obraceny, aby nesrůstaly obilky)  hvozdění zeleného sladu (sušení)  odkličování, chlazení, leštění, odležení (6 týdnů) (6 týdnů)  balení a expedice hotového sladu

Uskladnění ječmene  Sladovnický ječmen, zbavený nežádoucích příměsí a roztříděný podle velikosti zrna je uskladněn na ječmenové půdě po dobu nejméně šesti týdnů.

Máčírna Takto odleželý ječmen se dva dny máčí v namáčecích náduvnících, kdy dochází ke klíčení. Takto odleželý ječmen se dva dny máčí v namáčecích náduvnících, kdy dochází ke klíčení.

Posuvná hromada  Klíčení probíhá na hromadách po dobu 5 – 7 dní. Ty jsou dvakrát denně obraceny, čímž se zabrání srůstání klíčících obilek. Výsledným produktem klíčení je tzv. zelený slad, který se musí sušit na tzv. hvozdu, poté je slad zbaven kořínků. Dále se odklíčený slad chladí a je dopravován na sladovou půdu, kde se nechává šest týdnů odležet před vlastním zpracováním.

Pražič sladu