RUŠTINA – maturitní předmět na našem gymnáziu S ÚSMĚVEM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti I.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
ICT ve výuce jazyků Mgr. Jana Sochorová Základní škola a Mateřská škola Česká Bělá.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
Chcete se něco dozvědět o naší škole? Potom …VstupteVstupte.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název:VY_32_INOVACE_VVP_8A_17F Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Helena Židová Ročník:8.r. Tematický okruh,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Obchodní akademie Náchod
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
Německý jazyk Gymnázium Jírovcova 8 Prezentace německého jazyka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Bojíte se francouzštiny?
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Techniky práce s mentálně postiženými
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Znakový jazyk Znakovaná čeština
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Univerzitní město Olomouc
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
PŘÍRODNÍ ZDROJE ČR – NEROSTNÉ SUROVINY
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Gymnasium Jižní Město Praha
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
MŠ,ZŠ,SŠ pro sluchově postižené Valašské Meziříčí
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Dějepisné soutěže pro SŠ
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

RUŠTINA – maturitní předmět na našem gymnáziu S ÚSMĚVEM

Ruská federace je rozlohou největší zemí světa, má ve světě značný politický vliv. Ruský jazyk dnes patří mezi perspektivní světové jazyky. Používá ho přibližně 300 milionů lidí na celém světě, z toho 145 milionů žije v Rusku.

Ruská federace je zemí s rychle se rozvíjející ekonomikou, díky tomu poskytuje mnoho hospodářských a obchodních příležitostí. Kvůli svému politickému významu je ruština jedním ze šesti úředních jazyků OSN. Používá se i v dalších prestižních mezinárodních organizacích, např. UNESCO

Proč ruština? Osvojení ruštiny umožňuje poznat život a tradice největší země světa, její atraktivní přírodu i kulturní památky. Ruština je stejně jako čeština slovanský jazyk, proto je její studium snadnější v porovnání s jinými cizími jazyky. Má mnoho shodných či podobných rysů v mluvnici i slovní zásobě. Studenti tak snadněji porozumí rusky vedeným rozhovorům i čtenému textu.

Proč ruština? Psaní azbukou není tak obtížné, jak by se na první pohled mohlo zdát, naopak to mnohé studenty láká a baví. Studenti mohou využít také pomoci rodičů, protože většina z nich se ruštinu dříve učila. Studium ruštiny je proto vhodné pro žáky, kterým činí osvojování cizích jazyků problémy.

Proč ruština? Naši absolventi úspěšně pokračují ve studiu ruštiny na vysokých školách. S expanzí českých firem směrem na východ je znalost ruštiny stále žádanější, protože je potřebná při obchodování nejen na ruských trzích. Znalost ruského jazyka umožňuje získat kvalitní zaměstnání např. v oblasti právní a vzdělávací, v oblasti podnikání a služeb, v marketingu, v cestovním ruchu, v překladatelských agenturách, ve zdravotnictví.

Proč ruština? Ruština je jedním z nejčastěji volených cizích jazyků také v zahraničí, protože i zde se můžeme setkat se sílícím ruským vlivem jak v oblasti ekonomické, tak i v oblasti cestovního ruchu. U nás se ke studiu ruštiny vrací i střední generace, která si potřebuje znalost tohoto jazyka opět oživit, nejčastěji z profesních důvodů.

Ruština jako vyučovací předmět: Vzdělávání ruského jazyka směřuje k osvojení mluvené i psané podoby jazyka na úrovni odpovídající B1 podle Společného evropského rámce jazyků a osvojení poznatků potřebných pro získání mezinárodně uznávaných zkoušek. Na hodiny je třída dělena ve všech ročnících. Časová dotace: 3 hodiny týdně

Používané metody a formy práce Práce s pracovním sešitem, tvorba a zpracování dotazníků, dopsání nedokončených příběhů, řešení problémových situací, využívání internetu, cizojazyčného tisku, cizojazyčné literatury, cvičení sluchové vizuální paměti, odvozování neznámých výrazů z kontextu, nacvičování situačních dialogů,

Používané metody a formy práce vedení diskusí na různá témata, soutěže na procvičování slovní zásoby a gramatických jevů, vyjadřování stanovisek a názorů, srovnávání způsobu života, zvyků a obyčejů u nás a v rusky mluvících zemích, zaujímání stanoviska ke společenským, kulturním a geografickým i ekologickým odlišnostem Neformální setkávání s rodilými mluvčími

Co umí student/ka 4. ročníku Porozumění a poslech: rozumí hlavním myšlenkám poslechu pochopí hlavní smysl autentické konverzace rozumí pokynům a instrukcím adekvátně reaguje v běžných komunikačních situacích osvojí si základní zásady při práci s různými typy slovníků Čtení: čte srozumitelně a plynule vyhledá v textu hlavní myšlenky vyhledá v textu detailní informaci postihne strukturu jednoduchého textu orientuje se v textu z učebnice k detailnější analýze využívá různé slovníky

Co umí student/ka 4. ročníku Mluvení: stručně vyjádří svůj názor reprodukuje přečtený či vyslechnutý text sestaví souvislé sdělení související s probíranými texty adekvátně reaguje v běžných komunikačních situacích vyžádá si potřebnou informaci zapojí se do jednoduché konverzace, udržuje ji Psaní sestaví souvislý členěný text spojí řadu kratších úseků do lineárního sledu užívá složitější spojovací výrazy logicky strukturuje text podrobně popíše událost či zážitek popíše své pocity napíšeživotopis,jednoduc hý příběh, dopis

Učebnice a pracovní sešity Nakladatelství Fraus:

Další učebnice Například:

Děkuji za pozornost! PhDr. Helena Šuranská Učitelka ruského jazyka na Gymnáziu ve Starém Městě

Dodatek er_detailpage&v=DMGdIJ6dtF8.