Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Význam, formy a členění.
Advertisements

Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_336.
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zahraniční obchod.
Mezinárodní obchod a obchodní politika
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Celnictví Celní režimy.
EK3 _06/07 URL: MAIL: Kapitola 3 Zahraniční obchod rb KH ÚT, ST 13:30 – 14:15.
O co se jedná? Státu trvá 3 – 6 měsíce než DPH vrátí Často vrácení předchází finanční kontroly atd. Exportérům a firmám nárokujícím si velké odpočty DPH.
Volný pohyb zboží.
P12 Mezinárodní marketing Celosvětová proces internacionalizace - významný faktor rozvoje mezinárodního marketingu. Využívání mezinárodního marketingu.
Agregátní poptávka a nabídka
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Ekonomická gramotnost
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
Cla a celní politika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
KONKURENCE, HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ
Celnictví Význam a druhy cel.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Ing. Hana Kročová EKONOMIKA Anotace Materiál seznamuje se základními pojmy nabídka, faktory ovlivňující nabídku, cena. Musí být doplněn.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Zahraniční obchod I. Obchodování s jinými zeměmi
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 1 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Účtování DPH účet 343.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Obecná ekonomie 16. Zahraniční obchod.
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
Fáze ekonomické integrace
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
TRH (tržní mechanismus)
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Zahraniční obchod I. Obchodování s jinými zeměmi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Zásobování prodejny Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1.Požadavky na zásobování prodejen 2.Dodavatele 3.Dodavatelsko-odběratelské vztahy 4.Rozdělení.
Obhajoba bakalářské práce
Ekonomika– národní hospodářství
MIKROEKONOMIKA Formování trhu Základní elementy trhu.
Společná obchodní politika
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Fáze ekonomické integrace
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Účtování DPH účet 343.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Daň z přidané hodnoty 12. prosince 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Transkript prezentace:

Zahraniční obchod Význam, formy a členění

Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a úkoly

Význam zahraničního obchodu Ekonomický – znamená úsporu výrobních faktorů (práce, půdy, kapitálu), díky které dojde k úspoře nákladů. Politický – vzájemných obchodem dojde k navázání přátelských vztahů mezi jednotlivými zeměmi. Kulturní – vzájemné poznání kultury jednotlivých zemí.

Význam obchodování s ostatními zeměmi je pro ekonomiku státu tím větší, čím je stát menší a ekonomicky vyspělejší.

Formy zahraničního obchodu EXPORT (vývoz) – prodej výrobků a služeb do ostatních zemí. IMPORT (dovoz) – nákup výrobků a služeb z ostatních zemí. REEXPORT (vývoz dovozu) – nákup výrobku v určité zemi a jeho prodej v nezměněné podobě do jiné země.

Důvody využití reexportu: Obchodně politické překážky – státy, které spolu obchodují mohou mít mezi sebou např. vysoká cla, množstevní omezení, zákazy dovozů a vývozů. Ekonomické – např. nákupy ve velkém nebo nákup levnějšího zboží umožňuje reexportérovi dosáhnout nižších cen a prodávat do dalších zemí za vyšší ceny. Doplnění vývozů reexportéra –podnik může kompletovat sortiment svých výrobků s výrobky které dovezl z jiného státu a tím rozšířit svou nabídku.

Členění zahraničního obchodu VNITROUNIJNÍ obchod mezi jednotlivými členskými státy EU, obchod probíhá bez celního řízení, bez cel a poplatků, mezi plátci DPH je zboží dodáváno bez DPH, jinak s DPH i spotřební daní,

povinnost podávat hlášení celním orgánům vzniká podnikatelům při pořízení zboží z členských států EU nad 2 miliony Kč nebo při dodání zboží do členských států EU nad 4 miliony Kč v následujícím měsíci po dosažení uvedených hodnot.

MIMOUNIJNÍ OBCHOD obchod členských zemí EU se třetími zeměmi (nečleny EU), např. obchod ČR s Mongolskem, EU vystupuje při mimounijním obchodu jako celek a pro všechny členské státy platí jednotné právní normy EU, tento obchod podléhá celnímu dohledu, při dovozu se vybírá clo, poplatky, DPH i spotřební daně,

vývoz je od DPH i spotřebních daní osvobozen, ale může na něj být uvaleno vývozní clo a poplatky.

ČR a aktuální problémy ZO Závislost české ekonomiky na exportu je vůbec jedna z nejvyšších na světě, vývoz tvoří přibližně 80 % HDP. V případě globální krize tedy Česko citelně pocítí její dopady.

ČR a aktuální problémy ZO Dalším problémem českého průmyslu je závislost na zemích EU, kam směřuje celých 85 % vývozu. Většina evropských zemí momentálně prochází dluhovou krizí a nelze čekat větší růst, jestli vůbec nějaký - některé země jako Řecko, Portugalsko, Irsko a Belgie už spadly do recese. Český export je navíc závislý na jednom průmyslu - automobilovém. Ten je zas náchylný na ekonomický cyklus, tedy v době krize klesají prodeje. Navíc velká část českých výrobků nemíří do cílových destinací přímo, ale přes německé zprostředkovatele a firmy. Ty pak mají nejvyšší marži.

Otázky a úkoly V čem spočívá význam zahraničního obchodu? Jaké znáte formy zahraničního obchodu? Jak zahraniční obchod členíme? Charakterizuj vnitrounijní obchod Charakterizuj mimounijní obchod