28.9.2016 Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit a jejich bezprostředním okolí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Norway Grants pplk. JUDr. Mgr. Václav VLČEK Policejní prezidium České republiky, Ředitelství služby pořádkové policie Lt. Col. Václav Vlček, D.C.L., Police.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ROZVOJ SPOLEČNÉ PARTNERSKÉ SPOLUPRÁCE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČESKO SASKÉM/BAVORSKÉM REGIONU / ENTWICKLUNG DER GEMEINSAMEN PARTNERSCHAFTLICHEN ZUSAMMENARBEIT.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Mezinárodní kontrolní operace 24-BLUE/RED GOLD na železnici
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Východiska pro administraci ROP Střední Morava Semináře: Olomouc Zlín
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
PROCES Udržitelný rozvoj měst a jeho financování v transformující se společnosti při nárůstu socioekonomických rizik ► Ing. Lubor Hruška, Ph.D. – prostorová.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Činnost služby dopravní policie v roce 2011 v dohledu nad silničním provozem plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 12. ledna 2012.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_20.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Činnost služby dopravní policie za I. až III. čtvrtletí roku 2010 plk
Úřad práce České republiky
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Schůze Spolku pro obnovu venkova ČR Praha 1. dubna 2014
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Zákon o sociálním podnikání
Základní informace o poskytovateli
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
26. června 2014 Problematika informační kriminality z pohledu Policie ČR zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Činnost pracovní skupiny styčného důstojníka pro národnostní menšiny
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Sociální situace romských komunit v kontextu genderových rolí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Koordinovaný přístup a ESIF 2014+
Návykové látky Alkohol
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Republikový výbor pro prevenci kriminality
Transkript prezentace:

Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit a jejich bezprostředním okolí

Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER 2 Cíl prezentace Seznámit s pohledem Policie ČR Námět k diskuzi Seznámit se směry v dalším postupu

Výchozí situace Definice sociálně vyloučených lokalit pro potřeby policie: oblast s koncentrací sociálně vyloučených osob, které samy sebe takto označují, nebo jsou označeny okolím, jenž je prostorově, sociálně, kulturně, ekonomicky nebo symbolicky na základě vnějších znaků izolovaná od okolí, charakterizovaná: vysokou mírou chudoby a nezaměstnanosti, nekvalitním a zchátralým bytovým fondem, špatným životním prostředím, chybějící nebo nekvalitní infrastrukturou chybějícími či nekvalitními veřejnými službami, se současným selháváním základních sociálních institucí a vyšším výskytem rizikových forem chování Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Pár dat a údajů… Počet lokalit - za významné z hlediska Policie lze považovat okolo 100 takových hlavních míst: Moravskoslezský kraj Ústecký kraj Karlovarský kraj Olomoucký kraj Jedná se o místa, kde jsou zjišťovány vyšší prvky rizikovosti (etnické konflikty, kriminality) Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Pár dat a údajů… Jedná se o lokality obvykle spíše etnicky homogenní (romské etnikum, vietnamské etnikum – Praha 4) Z hlediska struktury kriminality se jedná především: drobné krádeže, násilí, vloupání do objektů, lichvu, úvěrové podvody atd. Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Pár dat… Hlavní kriminogenní faktory: nezaměstnanost, nízká úroveň vzdělání, alkoholismus a toxikomanie, gamblerství, prostituce, špatné životní prostředí (často vlastní nezájem o zlepšení) každodenní interakce mezi minoritou a majoritou Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit plk. Mgr. Bc Tomáš Tuhý

Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Pár dat… Charakteristický aspekt kriminality v lokalitách: přímo v SVL je kriminalita nízká a trestná činnost se tak odehrává mimo ně. Za hlavní příčinu kriminality je možné považovat samo sociální vyloučení a s ním spojenou škálu problémů provázených zvýšeným výskytem rizikových forem chování a nejrůznějších druhů závislostí. Lze tedy říci, že bezpečnostní situace není špatná v lokalitách, ale v jejich okolí. O to intenzivněji to majorita vnímá. Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Rád bych pomohl, ale ještě jsem nedodělal administrativu. Případ „nejlepší praxe“… Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Zneužívání ze strany PEX hnutí PEX využívají problémů v lokalitách zejména ke svému zviditelnění „uchopí“ mediálně známý incident snaží se strhnout na svou stranu veřejnost a především místní obyvatele (Nový Bor, Varnsdorf, Duchcov…) Nejaktivnější jsou zejména v krajích Karlovarský, Ústecký, Moravskoslezský Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Problematika AT Drogové scény v jednotlivých lokalitách se od sebe výrazně liší. Rozdíly jsou viditelné i na krajské úrovni. V lokalitách převládají kuřáci marihuany a problémoví uživatelé pervitinu. Distribuce drog již i Romové i Vietnamci (marihuana – též produkce) V Ústeckém kraji se ve zvýšené míře objevuje i heroin (stejně jako v Praze a Jihomoravském kraji) a Subutex. Romští uživatelé obecně preferují spíše opiáty. Specifikem Romů je pak čichání toluenu, které je finančně méně náročné. Převládají spíše mladší uživatelé drog. Vliv toxikomanie je patrný i na postupném rozkladu romských komunit a nerespektování tradic a autorit uvnitř komunity. Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Bezpečnostní opatření a 22.6 v Duchcově, účast cca 1000 příznivců DSSS a PEX, bylo nasazeno cca 450 policistů, 5 osob zraněno, 22 zadrženo. V minulosti BO Brno, Břeclav, Přerov, Šluknovský výběžek. Zvláštností BO: ve valné většině bývají opatřením chráněni problémoví obyvatelé lokalit proti tzv. normálním lidem, často však strženým příznivci PEX. Policie se pak ocitá v poněkud složitém postavení. BO považuje P ČR za doposud úspěšná a splnila účel (obvykle zejména oddělení konfliktních skupin a udržení veřejného pořádku) Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Zřízení SPJ Ústeckého kraje Zřízení SPJ ULk zatím nepřineslo očekávaný užitek. SPJ je personálně poddimenzováno na cca 50% stavu, takže nedokáže plnohodnotně fungovat bez „cizí“ pomoci došlo k odčerpání policistů z OOP a OHS, SPJ svou činností tyto síly v běžné službě nenahradí souběžně je držen stav KPJ ULk (v Ostravě, Brně a Praze ne) pro hlavní zaměření činnosti a využití SPJ nejsou v ULk příležitosti, na rozdíl od dalších tří SPJ Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

A toto je naše jednotka rychlého zpracování odpovědí, pane! Nejedeme v tom sami… Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Výhled do budoucna od dubna 2013 převzalo do gesce problematiku menšin ŘSPP (styčný důstojník pro menšiny PP ČR) v krajích působí styční důstojníci pro menšiny a jejich pracovní skupiny, složené z policistů působících v problémových lokalitách připravuje se nový řídící akt k činnosti na úseku menšin zavádí se významný projekt financovaný z Norských finančních mechanizmů „Zavedení policejního specialisty pro práci s romskou komunitou v sociálně vyloučených lokalitách“ po vzoru Slovenska Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Kritické faktory úspěchu vzdělávání policistů spolupráce se všemi zainteresovanými na komunální úrovni (st. správa, samospráva, neziskové organizace, městské policie, probační a mediační služba….) včasná reakce na negativní jevy, informovanost veřejnosti, rychlé objasnění medializovaných kauz policie nepracuje na základě jakýchkoliv etnických principů, či jiné předpojatosti policie intenzivně pracuje uvnitř komunity a SV lokality s cílem předcházet negativním jevům a rychle na ně reagovat. Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Nejedeme v tom sami… Nezastavujte ho, bude s tím moc papírování! Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER

Děkuji za pozornost. pplk. Ing. Jindřich MAYER Kancelář náměstka policejního prezidenta pro vnější službu Policejní prezidium ČR Strojnická Praha 7  (+974) Bezpečnostní problémy v rámci sociálně vyloučených lokalit pplk. Ing. Jindřich MAYER