Elektronická tržiště - nový systém zadávání veřejných zakázek ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Marek Grill Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní elektronický nástroj (NEN)
Advertisements

Elektronická tržiště veřejné správy dle Usnesení Vlády ČR 343/2010
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
TENDERMARKET Elektronické tržiště jako součást komplexního řešení pro administraci veškerých veřejných zakázek. © Tender systems s.r.o
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Nový systém elektronických nákupů z pohledu provozovatele E-tržiště
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
„Zkušenosti s eProcurementem ve státní správě ČR“ Ing. Dalibor Wijas, MBA B2B Centrum a.s. Government electronic Marketplace Elektronické tržiště veřejné.
Konference INMED a 11. listopad Pardubice CEJIZA, s.r.o. – CEntrální JIhomoravský ZAdavatel.
Pravidla výběru dodavatelů při pořizování zboží a služeb z prostředků finanční podpory OP VK Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Elektronizace postupů při zadávání veřejných zakázek v ČR Úvodní slovo ředitele Odboru veřejného investování RNDr. Jiří.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Závěry expertní skupiny MMR k některým ustanovením ZVZ
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Ing. Pavel Brož ředitel divize rozvojových projektů CS-PROJECT Aktuální projekty vlády ČR: Resortní systémy centralizovaného zadávaní.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Sdružené nákupy – cesta k úsporám rozpočtových prostředků krajů, měst a obcí Setkání se starosty měst a obcí MSK.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR E-tržiště České pošty.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP a OP LZZ zvláštní část Závazná postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Elektronický nástroj vortalGOV © All rights are reserved Ing. Lukáš Zazvonil.
Administrace veřejných zakázek elektronicky.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Plzeň
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ (zvláštní část) Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Projekt „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Zadávání veřejných zakázek Ing. Jana Nedrdová Ústí nad Labem,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Pavel Brož ředitel divize rozvojových projektů CS-PROJECT Minimální požadavky na vytvoření a.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Kategorizace a standardizace komodit – ČÍSELNÍK NIPEZ Mgr. Martin Grill Konference „e-government 20:10“, Mikulov, 5.
Centralizované zadávání - národní strategie ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Jan Novotný Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Národní infrastruktura pro elektronické zadávání veřejných zakázek NIPEZ ISSS Hradec Králové 2012 RNDr. Jiří Svoboda MMR ČR Odbor veřejného investování.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Novelizace vyhlášky č. 133/2012 Sb. – vyhláškou č. 171/2015 Sb.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Konference Praha 2014.
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Elektronická tržiště - nový systém zadávání veřejných zakázek ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Marek Grill Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování

Vznik nového systému e-tržišť Realizace vládní strategie boje proti korupci vznik nového systému e-tržišť (usnesení Vlády ČR č. 343/2010) E-tržiště jako jeden ze základních modulů soustavy NIPEZ, jejímž cílem je >zjednodušit, >zvýšit efektivitu >standardizovat >zprůhlednit zadávání veřejných zakázek >dosažení úspor z cen nakupovaných komodit a snížení transakčních nákladů 2

Co je e-tržiště Elektronické tržiště je: >elektronický nástroj ve smyslu § 149 odst. 2 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů >webová aplikace pro elektronické zadávání veřejných zakázek >plně elektronický systém na němž jsou úkony zadávacího řízení prováděny elektronicky (ve většině případů nahrazuje dosavadní listinný způsob zadávání VZ) >určeno pro rychlé operativní nákupy snadno standardizovaných komodit v určených zadávacích řízeních dle Pravidel 3

Pro jaké druhy zakázek je e-tržiště vhodné? Elektronické tržiště podporuje zadávání: > veřejných zakázek malého rozsahu > podlimitních veřejných zakázek zadávaných ve zjednodušeném podlimitním řízení > veřejných zakázek zadávaných na základě rámcové smlouvy s více uchazeči dle § 92 odst. 3 ZVZ Elektronická tržiště > nejsou určena pro komplexní veřejné zakázky, stavební práce > provádění plánování veřejných zakázek > nejsou vhodná pro centralizované nákupy Tyto služby bude poskytovat Národní elektronický nástroj – NEN. 4

Provozovatelé e-tržišť Pro následující období 5 let vybralo MMR ČR v koncesním řízení na vytvoření a provoz e-tržišť pět provozovatelů: Česká pošta Český trh Sdružení eTenders Syntaxit Vortal 5

Režim PPP Nová e-tržiště fungují na principu PPP >provozovatel investuje do vytvoření softwaru e-tržiště a dále jej provozuje na své náklady Platby >provozovatelům bude vyplácena výkonová platba za jednotlivá zadávací řízení/ úkony, které zadavatelé provedou prostřednictvím příslušného tržiště >jednotliví zadavatelé a dodavatelé budou využívat eTržiště bezplatně Výhody: >komerční provozovatelé přebírají obchodní riziko >existence více provozovatelů vytváří konkurenční prostředí a motivuje je k rozvoji a správné volbě obchodní strategie >státní prostředky nejsou na vytvoření systému e-tržišť čerpány 6

Základní a aditivní služby Dva druhy služeb: Základní služby: >operace, které umožňují uživateli realizovat veškeré potřebné kroky a úkony v zadávacích řízeních >zahrnují např. také získání základních přehledů, statistik a monitorování průběhu zadávacích řízení >čerpání základních služeb hradí za zadavatele i dodavatele provozovatelům MMR ČR od minimální hodnoty Kč Aditivní služby: >operace, které nejsou přímo nezbytné pro řádné a účelné zadávání veřejných zakázek >jsou koncesní smlouvou definovány jako doplňková služba pro uživatele >čerpání aditivních služeb hradí každý uživatel provozovateli sám. 7

Režimy fungování Režim povinného užívání – dle usnesení vlády č. 343/2010 dva základní typy subjektů: >Ústřední orgány státní správy (dále jen „ÚOSS“)  100 % finančního objemu vynakládaných ze strany ÚOSS na vyjmenované standardizovatelné komodity >Podřízené organizace jednotlivých ÚOSS, které jsou zadavateli dle ustanovení § 2 odst. 2 písm. a) a b) ZVZ  alespoň 50 % kumulovaného finančního objemu vynakládaného podřízenými organizacemi ÚOSS na vyjmenované standardizovatelné komodity Režim dobrovolného užívání – pro zadavatele, na které se povinnost používat e-tržiště nevztahuje >územní samosprávné celky na úrovni krajů a statutárních měst, příp. obce a jiné právnické osoby dle ZVZ 8

Povinnost využívat e-tržiště Povinnost využívat e-tržiště se vztahuje na VZ zadávané >mimo režim ZVZ >v režimu ZVZ Mimo režim ZVZ > Veřejné zakázky malého rozsahu E-tržiště obsahují zadávací postupy, které bude zadavatel využívat v závislosti na výši předpokládané hodnoty VZ Pokud předpokládaná hodnota VZ nepřesáhne částku ,- Kč bez DPH, nejsou zadavatelé povinni e-tržiště používat 9

Povinnost využívat e-tržiště V režimu ZVZ > a to pouze u podlimitních VZ zadávaných ve zjednodušeném podlimitním řízení > VZ zadávaných na základě rámcové smlouvy s více uchazeči dle § 92 odst. 3 ZVZ. E-tržiště obsahují zadávací postup pro: > zjednodušené podlimitní řízení, > zadávání VZ na základě rámcové smlouvy v souladu s § 92 odst. 3 ZVZ > přímé zadání podlimitní veřejné zakázky na základě výjimky dle ZVZ. 10

Termíny Nový systém e-tržišť musejí zadavatelé využívat od > v období od do mohou být e-tržiště spuštěna ve zkušebním provozu > zadavatelé (i dodavatelé) je v této době mohou používat dobrovolně > MMR ČR bude již v této fázi za všechny uživatele hradit poplatky za používání základních služeb e-tržišť v plné výši > veškerá zadávací řízení zahájená v původním systému e-tržišť před datem budou moci být dokončena podle tohoto původního systému 11

Komodity Kategorie komodit >zadavatelé, na které se vztahuje povinnost zadávat VZ prostřednictvím e-tržiště, mají povinnost jeho prostřednictvím zadávat VZ, jejichž předmětem jsou vymezené komodity >tyto komodity jsou uvedeny v Seznamu komodit, který je uveden v příloze č. 1 Usnesení Vlády ČR č. 451/2011 >nákup komodit, které nejsou uvedeny v Seznamu komodit je prostřednictvím e-tržiště dobrovolný. 12

Výběr e-tržiště >Možnost využívat více e-tržišť (správce doporučuje 1 e-tržiště) Zadavatel využívá pouze základní služby může pro zadávání VZ používat jakékoli z e-tržišť Zadavatel využívá aditivní služby dle předpokládané výše výdajů za využívání aditivních služeb postupovat >v rámci vnitřních předpisů zadavatele (v případě, že předpokládaná hodnota nepřesáhne výši 1 mil. Kč) >nebo dle ZVZ 13

Výběr e-tržiště Resort v minulosti investoval prostředky na vytvoření vlastního systému elektronického zadávání VZ (resortní e-tržiště), může jej používat namísto e-tržišť vybraných provozovatelů pouze pokud >splní-li resortní e-tržiště základní podmínky formulované v technické specifikaci e-tržišť >bude mu udělena výjimka z povinnosti používání e-tržišť vybraných provozovatelů >za provoz resortních e-tržišť však MMR ČR nehradí žádné poplatky. 14

Klíčové milníky > spuštění e-tržišť do zkušebního provozu > spuštění e-tržišť do běžného provozu 15

Legislativa Související právní a další předpisy >UV ČR č. 683/2002 o opatřeních ke koordinovanému vynakládání finančních prostředků na informační a komunikační technologie >UV ČR č. 343/2010 k používání elektronických tržišť subjekty veřejné správy při vynakládání finančních prostředků >UV ČR č. 451/2011 o Seznamu komodit, které budou pořizovány a obměňovány prostřednictvím elektronického tržiště, o Vzorovém provozním řádu elektronických tržišť, o Metodickém pokynu k vybraným chybám v klasifikaci CPV a o změně usnesení vlády ze dne 10. května 2010 č. 343, k používání elektronických tržišť subjekty veřejné správy při vynakládání finančních prostředků >UV ČR č. 933/2011 o změně usnesení vlády ze dne 10. května 2010 č. 343, k používání elektronických tržišť subjekty veřejné správy při vynakládání finančních prostředků 16

Závěrem Děkuji za pozornost. Ing.. Marek Grill Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování Praha 1, Na Příkopě 3 Tel.: Mail: