Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0101_CO JE F.G. Téma: CO JE FINANČNÍ GRAMOTNOST Číslo projektu:
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Konflikt Bc. Balonová Soňa.  Co znamená pojem konflikt ???  Zkus toto slovo nahradit jinými.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
2 Marketingové koncepce
Zahájení a průběh správního řízení
DOPRAVNÍ VÝCHOVA STEZKY PRO CHODCE STEZKY PRO CHODCE A CYKLISTY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Základy automatického řízení 1
POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
EMPATIE - JAK SE MAMINKA CÍTÍ… CO BY SE STALO KDYBY…
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Vůdcovství – leadership část 2.
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní informace o poskytovateli
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
UČENÍ.
STANOVENÍ OSOBNÍCH CÍLŮ A KROKY K JEJICH DOSAŽENÍ
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Úvod do filozofie.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
VÝROBA ŚÍPKOVÉHO ČAJE sebeobsluha.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY_32_INOVACE_VVP_8A_7F Rozhodování - metody Název: Škola:
Úloha vůdců, úloha vůdcovství
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Životní cyklus.
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Psychologie test.
Odhalení příčin studijních neúspěchů u studentů EF TUL a jejich řešení
Výchova k občanství Vnitřní svět člověka
JAZYK A ŘEČ Poznávací schopnosti – ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ, UČENÍ
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Práva a povinnosti členů rodiny
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ADAPTACE NA ŽIVOT VE ŠKOLE
1. Rady pro udílení svátosti smíření
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Učení ducha v praktickém životě

Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city v každodenní praxi To znamená = Světit/Kontrolovat vlastní myšlenky Proč je nezbytné myšlenky kontrolovat? Myšlenky jsou energie, která všechno v nás určuje … a vede k pocitům Pocity štěstí, naplnění, lásky, radosti, uvolněnosti, míru, vědění, moudrosti a harmonie plynou z myšlenek Myšlenky a pocity vedou k jednání, činům, způsobům chování a zvládání života v každodenní praxi

Praxe myšlenek v každodenním životě Každá každodenní situace – skutečně každá každodenní situace! – skýtá příležitost myslet lépe, hodnotněji, efektivněji a prospěšněji pro sebe a v konečném důsledku i pro všechny spolubližní Motivem k této myšlenkové snaze je toto vědění a soucit k sobě samému a všem ostatním lidem Změna myšlenek do lepších a hodnotnějších směrů přináší konkrétní úspěchy v každodenním životě

Konkrétní příklady 1) Člověk pozoruje svého bližního – jak o něm přemýšlí? (Hodnota neutrality) 2) Člověk hovoří a jedná se svým bližním – jak s ním hovoří a jedná? (Hodnota altruismu) 3) Člověk vykonává nějakou činnost – jídlo, pití, úklid, práce, chůze, pohyb... – jakým způsobem ji vykonává (Hodnota koncentrace) 4) Člověk o něčem přemýšlí (Hodnota myšlenek)

Konkrétní úspěchy Ad1) Přiblížení se životu a lidem, odstranění vzájemných problémů a zábran, nalezení společné noty a hodnoty, přátelství, harmonie a lásky Ad2) Kultivace projevu, kontrola slov, objevení hodnoty soucitu, rozvoj vědomí Ad3) Vědomá činnost, koncentrace, nepřetržité učení se za všech okolností, klid a mír Ad4) Prospěšné sebepozorování, usměrnění myšlenkové energie do pozitivních drah

Úspěchy obecně Člověk odstraňuje své vlastní problémy, zábrany, starosti, nespokojenost, neštěstí, nenaplnění, sobectví a vše, co brání jeho úspěchu Člověk buduje hodnoty vědomí a života, soucit, lásku, vědění, moudrost, svobodu, mír a harmonii Člověk cítí naplnění ze svých pozitivních snah a dílčích úspěchů Člověk se uvádí do souladu se samou duchovní podstatou života

Hlubší kontext Správné myšlenky, city a činy se vztahují na největší ze všech hodnot: Tvořivě-přírodní zákony a přikázání existence Tvořivě-přírodní zákony působí ve všem a v každém a vycházejí z duchovní energie samého života Správné myšlenky, city a činy probíhají z poznání tohoto faktu a zušlechťují jej

Po čem člověk touží? Jaké je jeho největší naplnění? VIZ LIDÉ: (Z čeho plynou uvedené hodnoty a jak jich dosáhnout?)

Diskusní téma: Co vítězí, dobro, nebo zlo? DISKUSE S LIDMI

Diskusní téma: Co vítězí, dobro nebo zlo? Uskuteční-li v sobě člověk hodnoty samotného života, zůstane vždy vítězem nezávisle na všech vnějších okolnostech Zlo plyne z neznalosti skutečnosti, dominuje v určité evoluční fázi člověka či společnosti a opět mizí poznáním pravdy Člověk, který si osvojil zlo a podléhá mu, se okrádá o všechny skutečné hodnoty života, žije v rozkolu a trpí, zatímco člověk dobrý otevírá své vědomí skutečnosti

Hodnota existence Cílem všech slov a vysvětlení Učení ducha je probudit v člověku – pomocí skutečné logiky – síly poznání a pochopení existence Existence sama o sobě je stav BYTÍ a cílem Učení je otevřít materiální vědomí této existenci To probíhá poznáním a následováním tvořivě- přírodních zákonů a přikázání Tvoření a pravidel pořádku