Invazní druhy vzdělávací materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Advertisements

Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o procesech v krajině Autor:Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovná působení vnitřních.
Chráněná území ČR Vypracoval Mgr. Pavel Daněk. Chráněná území Chráněná území jsou místa, kde jsou přírodní složky uchovávány v co nejpřirozenějším stavu.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Centrum ekologické výchovy „Aquila“ v Bartošovicích na Moravě.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Pojem přeměna obchodní společnosti
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_19- Kočka domácí Přírodověda - 4. ročník
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Základní společenstva - lesy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Pracovnělékařské služby
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
19 NATURA 2000 Ochrana přírody a EU.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Věcné učení Ochrana přírody
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi
Základní společenstva – skály a hory
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Správa sociálního zabezpečení
Přehled nejdůležitějších novinek
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Invazní druhy z pohledu AOPK ČR
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Rozšíření zvířat Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
Novelizace legislativy ve vztahu k RM ovocných rodů a druhů, podmínky pro UŘ v roce 2018 Lísek,
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Invazní druhy vzdělávací materiál

Co je invazivní druh? Invazní druh (nebo též invazivní) je na určitém území nepůvodním druhem, který se zde zároveň nekontrolovaně šíří, přičemž vytlačuje druhy původní Mezi invazní druhy je možno počítat i mikroorganismy způsobující choroby, např. virus EBOLY, …. Často důsledek antropogenního působení

Invazní druh… se šíří natolik nekontrolovaně, že ničí celé ekosystémy, což vede k rozsáhlým ekologickým a ekonomickým škodám, případně ohrožuje zdraví člověka představuje závažné riziko z hlediska zachování biologické rozmanitosti a zachování ekologických procesů Synonyma: nepůvodní, exotický, cizí, introdukovaný

Stádia vzniku invazního druhu Invazní (Pyšek et al. 2012)

Williamsonovo pravidlo 10% Pouze 10% zavlečených druhů v nových podmínkách obstojí, z těchto druhů pouze 10% zdomácní a z těchto zdomácnělých druhů pouze 10% splňuje definici invazního druhu s nežádoucími účinky na prostředí, pro člověka etc… Mezi vítěze patří například asijský kapr, králíci vypuštěni v Austrálii, veverka popelavá v Británii, nebo slávička mnohotvárná, která se šíří na trupu lodí po celém světě

Nepůvodní, ale žádoucí Zemědělské plodiny, druhy využitelné v lesnictví, okrasné druhy …

Původ invaze Úmyslné zavlečení: např. králíci v Austrálii, nebo např. vysazování okrasných rostlin (křídlatka japonská, netýkavka žláznatá či bolševník velkolepý) Neúmyslné (nevědomé) zavlečení spolu s jiným druhem do nové lokality: např. slávička mnohotvárná, semena plevelů, krysy, hmyz spolu se zemědělskými plodinami Samovolná invaze: např. křižák pruhovaný, který se k nám rozšířil ze středomoří

V čem tví úspěch invazních druhů? Enemy release hypothesis, spill-over, spill-back, dilution effect Lepší využití prázdných nik, lepší konkurenceschopnost Rychlá reprodukce, růst apod… Únik ze zamrzlé plasticity (viz J. Flégr a kniha zamrzlá evoluce)

Škodí vždy invazní druhy příbuzným původním populacím? Hypotéza zooprofylaxie = u lidí můžeme snížit počet parazitů tím, že parazitovi nabídneme alternativního hostitele (nějaké zvíře), a tím dojde k efektu „zředění“ (dilution effect) Příklad motolice Microphallus v populaci písečníka Potamopyrgus antipodarum

Invazní druhy v ČR Z celkového počtu 1454 nepůvodních druhů rostlin a 595 druhů nepůvodních druhů živočichů vyskytujících se na území České republiky je za invazní považováno 61 druhů rostlin a 113 druhů živočichů.

Invazní druhy v ČR Celkem je v Black listu zahrnuto 78 rostlin a 39 živočichů

Rostlinná invaze v ČR 1) bolševník velkolepý: na jeho potlačení byla v určitých místech povolána armáda ohrožuje lidské zdraví 2) křídlatka japonská 3) trnovník akát 4) netýkavka žláznatá Náklady na zásahy proti výše zmíněným druhům v CHKO Český ráj činily v roce 2003 přes půl milionu korun

Živočišná invaze v ČR Karas stříbřitý Mýval severní Norek americký Ondatra pižmová Psík mývalovitý Střevlička východní Želva nádherná

Management invazivních druhů aneb co člověk zasel, ať si zase sklidí 1. Prevence zavlékání problémových druhů 2. Monitoring šíření 3. Údržba „čistých“ území 4. Lokální eradikace 5. Ochrana jedinců 6. Redukce celých populací

Management invazivních druhů aneb co člověk zasel, ať si zase sklidí 7. Biokontrola – dovoz přirozeného původního nepřítele invazivního druhu, pokud je úspěšná, pak jde o levnou, dlouhodobou a účinnou metodu (např. křídlatku ve VB likvidují vysazením mery) Často špatně aplikována: vysazení koček v Austrálii na likvidaci králíků, namísto toho se však začaly živit místními ptáky a drobnými vačnatci (bandikuti, klokánek králíkovitý) vysazení promyk na ostrovy v Karibiku, aby tam vyhubily jedovaté hady křovináře. I v tomto případě na vysazení doplatily spíše endemické druhy savců (např. štětinatec haitský, hutia konga) a ptáků než obávaní hadi

Co můžete udělat vy? Při nálezu jakéhokoliv invazního druhu je vhodné: 1)daný nález zdokumentovat (poloha, fotografie, popis druhu, rozsah výskytu) 2)nahlásit na místně příslušný orgán ochrany přírody (obecní úřad, správa národního parku či chráněné krajinné oblasti). 3)v případě zaznamenání výskytu mývala severního, psíka mývalovitého, norka amerického či nutrie říční kontaktujte místní myslivecký spolek či myslivecké sdružení 4)cennou informaci poskytne též záznam do nálezové databáze AOPK ČR, který je možné dodat např. pomocí mobilní aplikace BioLog

Wanted!

Zdroje Webinář o invazních druzích s Janem Perglem: Osel např. druhy-pribuznym-puvodnim-populacim.html

Legislativa EU Jedním z nejvýznamnějších právních aktů v rámci EU, který sjednocuje přístup EU v boji proti invazním druhům je od ledna 2015 účinné Nařízení EU č. 1143/2014 o prevenci a regulaci zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů Dalším významným dokumentem je také Nařízení Rady č. 708/2007 o používání cizích a místně se nevyskytujících druhů v akvakultuře Dle nového unijního seznamu k nařízení EK č. 1143/2014 z se EU plánuje vypořádat s 37 invazivními druhy roční náklady na boj s invazními druhy pohybují kolem 12 mld. EUR

Legislativa ČR V současné době nejsou invazní druhy rostlin a živočichů jednoznačně zahrnuty v žádné platné právní úpravě ČR. Oporu při regulaci a kontrole invazních druhů lze nalézt v několika právních předpisech, z nichž stěžejní jsou: Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny v platném znění Zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči v platném znění a navazující Vyhláška č. 215/2008 Sb., o opatřeních proti zavlékání a rozšiřování škodlivých organismů rostlin a rostlinných produktů