4. setkání interních auditorů z finanční oblasti 20. června 2013 Věra Mazánková ČNB, odbor regulace finančního trhu Mezinárodní doporučení (BCBS) k zajišťování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.
Pokus o nový pohled na možnosti regulace a dohledu nad trhy s investičními nástroji. doc.Ing.Antonín Kubíček, CSc. VŠFS.
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Řízení rizik ve veřejné správě legislativní rámec
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Management kontinuity činností organizace
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Audit seminář CGI duben 2014.
Audit systému jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Vývoj regulatorního prostředí v ČR jako součásti EU Sylva Floríková, Head of Compliance, Komerční banka 23. května 2012.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
KONTROLOVÁNÍ MANAGEMENT CVIČENÍ Navrátilová, Pavlíčková.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Transfer Pricing Aktuální informace z pohledu České daňové správy
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Lamfalussyho proces.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Integrace.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Moderní personalistika I. BLOK
Prezentace projektu doktorského studia
Firemní bankovnictví Corporate Banking
Kontrola projektu na místě, průběžné posouzení projektu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Ekonomika a řízení bank
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Interní audit a Compliance v České pojišťovně | Praha| Peter Štefánik| 1.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Vodohospodářské aktuality
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Basel II a nové normy v oblasti kapitálové přiměřenosti Brno,
Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 2
Obecná část finančního práva III
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
Paragrafované znění II
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Systém kontroly ÚSC Šumperk
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Paragrafované znění II
Hodnocení řídícího a kontrolního systému interním auditem
Mezinárodní souvislosti regulace auditu
Akční plán GISTR na jaře 2016 OS GeoInfoStrategie.
Dozorové postupy a následky porušení finančního práva
Transkript prezentace:

4. setkání interních auditorů z finanční oblasti 20. června 2013 Věra Mazánková ČNB, odbor regulace finančního trhu Mezinárodní doporučení (BCBS) k zajišťování interního auditu v bankách

2 Agenda 1.Úvodní představení Doporučení Basilejského výboru pro bankovní dohled (BCBS) „ The internal audit function in banks“ v r – širší kontext publikace 2.Klíčová doporučení (principy) BCBS pro oblast IA v úvěrových institucích a jeho supervizi a jejich případná „využitelnost“ jinými regulovanými poskytovateli finančních služeb 3.Evropský anebo národní kontext vybraných doporučení 4.Diskuse, dotazy …

3 Úvodní představení Doporučení BCBS k IA v úvěrových institucích Na úvod něco málo k historii aktuálních doporučení … základy položeny publikací BCBS „Framework for Internal Control Systems in Banking Organisations“, 1998 publikace „The internal audit function in banks“ z r nahrazuje materiál BCBS „Internal audit in banks and the supervisor’s relationship with auditors“ z r přímá vazba doporučení pro IA a publikace BCBS „Principles for Enhancing Corporate Governance“ z října 2010 (rovněž aktualizace).. překvapení se nekoná, aneb „za vším hledej krizi“…

4 Klíčová doporučení pro IA v úvěrových institucích Aktuální doporučení BCBS k IA se týkají tří oblastí: zajišťování funkce interního auditu v bankách (15 zásad) vazby „orgán dohledu – funkce vnitřního auditu“ (1 zásada) posuzování funkce vnitřního auditu orgánem dohledu (4 zásady)

5 Klíčová doporučení pro IA v úvěrových institucích I. Zajišťování funkce interního auditu (1) poskytování nezávislého ujištění o kvalitě a funkčnosti interní kontroly, řízení rizik a governance („ internal control, risk management and governance systems and processes created by the business units and support functions“) nezávislost interního auditora „fit“ – jednotlivec, i funkce jako celek integrita auditora

6 Klíčová doporučení pro IA v úvěrových institucích I.Zajišťování funkce interního auditu (2) organizační uspořádání – jasné vymezení a zabezpečení výkonu funkce IA rozsah působnosti výkonu IA vč. činností outsourcovaných adekvátní pokrytí regulatorních požadavků / priorit plánem IA permanentnost IA

7 Klíčová doporučení pro IA v úvěrových institucích I.Zajišťování funkce interního auditu (3) odpovědnost orgánů za kontrolní systém, IA interní dozor výborem pro audit nebo jiný ekvivalentní odpovědnost osoby ve vedení funkce za zajištění souladu výkonu funkce s relevantními standardy (audit, etické kodexy) odpovědnost vůči orgánu a výboru pro audit

8 Klíčová doporučení pro IA v úvěrových institucích I.Zajišťování funkce interního auditu (4) nezávislé vyhodnocování a poskytování ujištění o funkčnosti a efektivnosti interní kontroly, řízení rizik a governance interní audit v rámci skupiny, holdingu zajištění IA v rámci instituce zajištění IA v rámci skupiny, holdingu nedelegovatelnost odpovědnosti při využívání outsourcingu výkonu funkce IA.

9 Klíčová doporučení pro IA v úvěrových institucích II. Vazby „orgán dohledu – funkce vnitřního auditu“ „ Supervisors should have regular communication with the bank’s internal auditors to 1.discuss the risk areas identified by both parties, 2.understand the risk mitigation measures taken by the bank, and 3.understand weaknesses identified and monitor the bank’s responses to these weaknesses.“

10 Klíčová doporučení pro IA v úvěrových institucích III.Posuzování funkce vnitřního auditu orgánem dohledu (1) pravidelné posuzování orgánem dohledu organizačního zabezpečení řádnosti výkonu funkce vnitřního auditu informování orgánů instituce o případně zjištěných nedostatcích v oblasti interního auditu

11 III.Posuzování funkce vnitřního auditu orgánem dohledu (2) zohlednění výsledků posouzení interního auditu orgánem dohledu při hodnocení celkového rizikového profilu instituce v rámci výkonu dohledu instituce. Klíčová doporučení pro IA v úvěrových institucích

12 „Využitelnost“ doporučení BCBS jinými regulovanými poskytovateli finančních služeb Obecné zásady a požadavky BCBS k IA lze účelně využít i v dalších sektorech fin. trhu postupné prohlubování a „mezisektorová konvergence“ mezinárodních obecných zásad a také regulatorních požadavků na IA, zpravidla v širším rámci rozšiřování obezřetnostní regulace „internal governance“, v národní terminologii nejčastěji „řídicí a kontrolní systém“ nebo „správa a řízení“ ale také

„Využitelnost“ doporučení BCBS jinými regulovanými poskytovateli finančních služeb dílčí (potenciální, přechodné nebo reálné) „divergence“, např. zaměření a priorita IA vazby a (ne)slučitelnost IA s jinou kontrolní funkcí rotace interních auditorů využívání outsourcingu pro zajišťování IA IA v rámci skupin. 13

14 Evropský anebo národní kontext vybraných doporučení „Pokrizová“ evropská regulatorní opatření a záměry pro jednotný evropský trh finančních služeb se dotýkají i interního auditu, průnik (nebo přinejmenším konzistentnost ) s doporučeními BCBS je značný, např.: -další posilování orientace kontrolních, přezkumných a ujišťovacích činností (dozorčí orgány, interní audit,…) zejména na: -rizika a jejich včasné rozpoznávání a řízení -vysoké standardy a integritu finančního reportingu, účetnictví -spolehlivost, dostatečnost, aktuálnost, …. vnitřních kontrolních mechanismů -informační mechanismy, transparentnost

15 Evropský anebo národní kontext vybraných doporučení „Speciální pozornosti“ i z hlediska IA se „těší“ také např. -interní modely (vlastní nebo nakupované) uplatňované při řízení rizik, oceňování atp. -odměňování osob v kontrolních funkcích -požadavky na „fit and proper“ osob v kontrolních funkcích -střety zájmů, nezávislosti.

Evropský anebo národní kontext vybraných doporučení … k zaznamenání do diáře interního auditora: 1.leden 2014 účinnost tzv. CRD IV – přímo účinného nařízení (CRR) a transpozice směrnice (CRD IV) pro výkon činnosti a dohled úvěrových institucí a investičních podniků (OCP) do právního řádu ČR (ZoB, obezřetnostní vyhláška atd.) start vydávání „závazných technických standardů“ a „obecných pokynů“ k CRD IV 16

Evropský anebo národní kontext vybraných doporučení ale také účinnost zákona o obchodních korporacích umožnění monistického vnitřního uspořádání banky a souvislosti s plněním obezřetnostních požadavků v legislativním procesu je také novela zákona o auditorech a v ní připravované dílčí změny pravidel pro výbory pro audit … 17

18 Závěrečné poznámky Základem jsou samozřejmě požadavky stanovené právními předpisy, které jsou v bankovním sektoru ČR již relativně stabilizované. Formálním vodítkem pro oblast interního auditu z kategorie tzv. měkké regulace ( „comply or explain“ ) jsou pro všechny členské státy EU doporučení („obecné pokyny“) Evropského orgánu dohledu v bankovnictví (EBA) pro internal governance ze září 2011.

Závěrečné poznámky ČNB ve své roli orgánu dohledu dlouhodobě navazuje na doporučení Basilejského výboru pro bankovní dohled i v oblasti IA přikládá značný význam funkci vnitřního/interního auditu v bankách a dalších jí dohlížených institucích. 19

Dotazy? 20

21 Děkuji za pozornost Věra Mazánková Česká národní banka odbor regulace finančního trhu