Internet Základní informace VY_32_INOVACE_INT_16.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Advertisements

Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_01_Druhy_počítačů TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 8 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Vkládání hypertextových odkazů Co se všechno naučíme??? Co je to hypertextový.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R12_ Měřítko TEMA: Matematika 7. ročník.
MATURITNÍ OTÁZKA Č.6 ORIENTACE V PRINCIPECH, MOŽNOSTECH A PRAKTICKÉM VYUŽITÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové sítě 14. IPv4 © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● IP protokol, IP adresa,
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
IP adresace (IPv4) Velikost a určení IP adresy I. Epocha (dělení na třídy) II. Epocha (zavedení masky) Speciální adresy Příklady a řešení IP adres Souhrn.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_031.ICT.34 Tvorba webových stránek – úvod do CSS.
HTML HyperText Markup Language Je to značkovací jazyk používaný na tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými odkazy. Je hlavním z.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
Připojení k internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_2_10_Připojení k internetu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_08_Úložiště_dat TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Tvorba WWW stránek. Obsah Princip fungování WWW Současné trendy Zásady tvorby WWW stránek Netiketa.
HTML (I) (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_14_Internet1 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE ČÍSLO.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Počítač zepředu a zezadu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet komunikace.
který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad Lužnicí v letech 2011 – 2012.
Internet – pojmy, služby
Možnosti připojení k internetu
HTML a CSS Rostislav Miarka.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Znáš kraj, ve kterém žiješ? VY_32_Inovace_15KR-7
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Internet.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Principy počítačové sítě
HTML.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Druhy sítí podle rozlehlosti
Základní pojmy při používání Internetu
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Tvorba WEBOVÝCH stránek – úvod do HTML
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Informatika – Test č.4 VY_32_INOVACE_18
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_13
INTERNET - TERMINOLOGIE
Inf Vývojový diagram.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Hypertext Markup Language
Informatika Počítačové sítě.
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Digitální učební materiál
EVROPSKÁ UNIE.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Tvorba webových stránek - úvod
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Internet (základní pojmy)
WWW (1) WWW (World Wide Web) je dnes zřejmě nejpoužívanější služba sítě Internet Reprezentuje síť odkazů na hypertextové do-kumenty označované též jako.
Žákovské práce ZŠ ŠVERMOVA.
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Počítačové sítě Úvodní přednáška
Kubické elementární buňky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Provádí se první počítačový výzkum.
Informatika Počítačové sítě.
Transkript prezentace:

Internet Základní informace VY_32_INOVACE_INT_16

Internet INTERconnected NETworks Celosvětově propojená počítačová síť Základy – síť ARPANET

Internet World Stats Zastoupení uživatelů a 10 nejpoužívanějších jazyků

Princip Internetu Data přenášená po paketech (drátově nebo bezdrátově) Protokol TCP/P – soubor pravidel pro přenos

Architektura Internetu Třívrstvá struktura: páteřní sítě národní a regionální sítě lokální sítě Páteřní sítě – jsou vysokorychlostní sítě, realizované většinou optickými kabely s přenosovou rychlostí až 2,488 Gb/s, propojené v bodech, které se označují jako Network Access Point (NAP).

Připojení k Internetu drátové bezdrátové mobilní Drátové připojení – vytáčená linka (zastaralé) nebo pevná linka. ADSL, ISDN, CATV Bezdrátové připojení – nejčastěji WiFi. bezlicenční pásma 2,4 nebo 5 GHz, buňková struktura, nutno vidět na přístupový bod (Access Point) Mobilní připojení – využívá sítě mobilních telefonů GSM. GPRS, UMTS, 4G - desítky Mbit/s

Adresování v Internetu IP adresa Každý počítač v Internetu je jednoznačně identifikován pomocí tzv. IP adresy. V dosud používané verzi 4 jsou IP adresy dlouhé 32 bitů. Čtyři byte jsou vyjádřeny dekadickými čísly oddělenými tečkami např IP adresa se skládá ze dvou částí: adresy sítě (net), což je vždy první oktet adresy uzlu (host), tj. konkrétního počítače v síti. Internet protocol verze 6 – IPv6. Rozšíření adresového prostoru z 32 na 128 bitů Zápis v hex soustavě, např. FEDC:BA98:7654:3210:FEDC:BA98:7654: 3210

Adresování v Internetu DNS adresa doménový systém - adresa se skládá ze jména počítače a několika domén, které konkretizují počítač zprava doleva. Např: ucitel.201.coptkm.cz Doména zcela vpravo je doména 1. úrovně (top level domain), která bývá dělena: geograficky – cz (Česká republika), de (Německo), sk (Slovensko),.. tématicky – com (komerční sféra), gov (vláda USA), mil (armáda), … komplexní adresau – kromě adresy obsahuje také typ informace a tedy přístup k ní (protokol). Např: (http je protokol pro přenos hypertextu) ftp:// (ftp je protokol pro přenos souborů)ftp:// URL adresa

World Wide Web 1989 – první definice hypertextového systému ( CERN Ženeva) Webová stránka je serveru představována skupinou souborů, které jsou stavebními bloky stránky a soubory typu HTML, které popisují sestavení této stránky. HTML (Hypertext Markup Language) je jazyk pro popis webové stránky

Objekty webové stránky hypertextový odkaz – podtržený text, tlačítko, orázek obrázek – úsporný formát GIF nebo JPEG animace – nejčastěji flashové upoutávky či vysvětlení principů reklamní proužky (bannery) – Internet žije z reklamy. formuláře – políčka pro zadávání údajů. Základní objekty na webových stránkách:

Zdroje: INQVAR. Arpanet. In: Wikimedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: Internet World Stats [online]. [cit ]. Dostupné z: HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2003, 719 s. ISBN Virtual Private Web. In: Flicker [online]. [cit ]. Dostupné z: Internet. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: etu Jak se připojit k internetu aneb Jaké typy připojení jsou na výběr?. In: DSL.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: jak-se-pripojit-k-internetu HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2003, 719 s. ISBN ROSMAN, Pavel. Informatika pro ekonomy. UTB Zlín, ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy: teoretická učebnice. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2010, 103 s. ISBN