Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_19_Maďarsko Téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAĎARSKO.
Advertisements

Maďarsko Prezentace.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Aleš Jůn.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Rakouská republika- alpská země Vlastivěda – 5. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Střední Evropa.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Maďarsko AnotacePrezentace, kter á se zabýv á charakteristikou Maďarska AutorMgr. Kamila Bočková JazykČe š tina Oček.
Evropské regiony – Střední Evropa - Maďarsko
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
MAĎARSKO.
Maďarsko Maďarsko.
M A Ď A R S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 11
MAĎARSKO.
SLOVINSKO.
MAĎARSKÁ REPUBLIKA.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Maďarsko Natálka.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_20_Rakousko Téma:
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_18_Jihovýchodní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_14_Nizozemsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_20_Rumunsko Téma:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_12_Belgie Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_11_Finsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_03_Slovensko Téma:
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_04_Itálie Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_10_Švédsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_VLASTIVĚDA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_19_Maďarsko Téma: Zeměpis 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

 Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování již probraného učiva pro žáky 7. tříd s pomocí interaktivní tabule.

 Hlavní město: Budapešť  Rozloha: km²  Počet obyvatel:  Jazyk: maďarština  Prezident: János Áder  Měna: forint

 Maďarsko sousedí se Slovenskem, Rakouskem, Chorvatskem, Srbskem, Rumunskem, Ukrajinou a Slovinskem

Slovensko Ukrajina Rumunsko SrbskoChorvatsko Rakousko SLO Pracuj s mapou, zjisti sousední státy. Pro ověření klikni na tabuli. Počkej, až zmizí text.

 Maďarsko je průmyslově zemědělská země.  Velká část rozlohy je využívána pro pěstování ovoce a zeleniny, obilovin a vinné révy.  Chov skotu, prasat a drůbeže.  Průmysl je zaměřen na hutnictví, strojírenství,  výrobu dopravních prostředků, významná je farmacie.  Nerostné suroviny – ropa, zemní plyn, černé uhlí, rozsáhlá ložiska bauxitu

 Maďarsko je převážně rovinatá zem. Na severu se rozprostírá pohoří Mátra s nejvyšším vrcholem Kékes. Na jihu se rozkládá Velká uherská nížina.  Na jihozápadě se nachází Bakoňský les a Malá uherská nížina. Kékes 1015 n n m

 Největší jezero je Balaton. Nejdůležitější řeka Maďarska je Dunaj, na které leží i město Budapešť. Další důležité řeky jsou: Tisa, Dráva, Bodrog, Körös Balaton Dunaj Budapešť Tisa Balaton

Hlavní město Maďarska se rozkládá na obou březích Dunaje. Hlavním přírodním bohatstvím města jsou termální prameny. Díky nim je Budapešť jedním největších lázeňských měst na světě. Budapešť Termální lázně Gellért Budapešť Sídlo parlamentu

Z Maďarska pochází i u nás velmi oblíbená čabajka a z města Debrecen debrecínka. Nejtypičtější maďarský pokrm je gulyas. Na rozdíl od našeho guláše jde v podstatě o vydatnou polévku z hovězího masa, brambor a cibule, to vše okořeněné sladkou nebo pálivou paprikou. Pastevci v pusztě si ji vařili v kotlíku zvaném gulyas a právě odtud pochází název jídla. Maďarsko je známé svou kuchyní. Ta byla ovlivněna stravou pastevců z Velké uherské nížiny, kuchyní slovanských zemí a kuchyní Rakouska i Turecka. Nejčastější kořením používaným v Maďarsku je paprika, která se v restauracích dává na stůl spolu s pepřem a solí. Velmi oblíbené je zelí. Koložvárské zelí Maďarský guláš

SKUA RO SRB HR SLO A Urči sousední státy Maďarska. Opakování Maďarska Správné odpovědi ověř kliknutím pera na tabuli. Hlavní město………………………… Leží na řece…………………………. Další řeka…………………………….. Jezero………………………………….. Měna……………………………………. Budapešť Dunaj Tisa Balaton forint Povrch Maďarska tvoří pohoří…………………..,……………………..les. Nížiny………………………….a ………………………………. …………………… MátraBakoňský MaláVelkáuherská Víš, co je na obrázku? Znáš recept ?

 LAZAR, Ondřej. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  SKKOPP. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Flag_of_Hungary.svg.png Flag_of_Hungary.svg.png  THOMMY. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Coat_of_Arms_of_Hungary.svg.png Coat_of_Arms_of_Hungary.svg.png  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  NTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [onlin e]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: content/gallery/budapest_1/budapest_stred.jpghttp://cestuj-levne.cz/wp- content/gallery/budapest_1/budapest_stred.jpg  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: