Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Maďarsko Prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Maďarsko Prezentace."— Transkript prezentace:

1 Maďarsko Prezentace

2 Maďarsko Historie Hlavní město Budapešť
Leží ve střední Evropě, hranice s Rakouskem a Slovinskem, Chorvatskem, Srbskem, Rumunskem a se Slovenskem Země lázní, vína a ostrých jídel Bývalá část Uher Po rozpadu Rakouska- Uherska(1918) samostatná republika Od roku 2004 členem EU Prezident:János Áder Měna forint(10 forintů=1 Kč)

3 Hymna Státní znaky Vlajka Znak

4 Maďarsko Geografie Převážně rovinatá země, mírně zvlněná
Hory pouze na severu (Karpaty) Nejvyšší hora: Kékes:1015 m.n.m Velký tzv. tektonický zlom, vyplnil ho Balaton To je zároveň největší jezero ve střední Evropě Hlavním tokem je Dunaj Rozloha:93 030 km²  Počet obyvatel:

5 Maďarská krajina

6 Budapešť Hlavní město Maďarska 8. největší město Evropské unie
Rozkládá se na březích Dunaje Rozloha:525 km2 Počet obyvatel: 1,74 miliónu, v celé aglomeraci pak 2,45 miliónu obyvatel Dunaj zde vytvořil několik ostrovů Nejvýznamnější je Markétin Jedno z největších lázeňských měst na světě Četné pozůstatky středověku V roce 1526 napadeno Turky Část měst poničena

7 Budapešť Oba břehy Budapeště

8 Maďarsko Gastronomie

9 Maďarsko Gastronomie Neopomenutelná součást Maďarské kultury Základním prvkem je paprika Jídla jsou často masitá a velká, proto se po nich dává většinou jen dezert Nejznámější jídla: Gulášová polévka, perkelty, paprikáš, tokáň, rybářská polévka "halászlé", nebo čabajka (uherák). Nejznámější dezerty jsou: Štrůdl s vanilkovou náplní, koláče, langoše a hlavně palačinky Z nápojů je nejznámější Tokajské víno

10 Uherský salám Guláš Tokajské víno

11 TEST 1. Jaký je Maďarský povrch? 1. Rovinatý, mírně zvlněný 2. Nejznámější nápoj Maďarů? 2. Tokajské Víno 3. Základní surovina Maďarských jídel? 3. Paprika 4.Uher 4.Část jakého království bylo Maďarsko? 5. Kdy vstoupilo Maďarsko do EU?

12 KONEC Doufám, že se vám prezentace líbila.
Můžete si ji stáhnout na (tentokrát už doopravdy:-D)


Stáhnout ppt "Maďarsko Prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google