Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Co přinese implementace směrnice o službách?. Co to je implementace? • směrnice – jeden z typů evropských aktů • rámcový nástroj – směrnice stanoví jen.
Formáty pro zaručené elektronické podpisy Libor Dostálek.
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
4. železniční balíček 1.
Elektronický podpis.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Facility management ČSN EN
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Registrace podle EMAS III
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Historické milníky evropského práva
Elektronický podpis  Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Energetický regulační úřad CZ / Sekce kontroly / Odbor REMIT
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Akreditační systém v ČR a v EU
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Struktura a principy Evropského práva
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
EPodpis v souvislostech. Certifikáty veřejného klíče kvalifikovaný certifikát (QC) -> zaručený elektronický podpis kvalifikovaný systémový certifikát.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Evropský platební rozkaz
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Identita Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Technické řešení PostSignum QCA
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku Odbor koncepce a koordinace ISVS Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku.
17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ 17. června 2014 Praha Ing. Alena Šimková AKTUÁLNÍ STAV IMPLEMENTACE.
Síťová neutralita od revize regulačního rámce do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Marie Dorušková, Lenka Kmeťová
Evropská dimenze legislativy
Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Webové portály LDS/MDS
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Elektronický (digitální) podpis
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Transkript prezentace:

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie Šestáková 3/4/2014

Návrh nařízení eIDAS schválen EK dne 4/6/12 jeden z 12 legislativních předpisů, který má přispět k „dotvoření“ vnitřního trhu původní termín přijetí návrhu – konec roku 2012 očekávané přijetí finálního kompromisu – duben/květen 2014

Návrh nařízení eIDAS komplexní návrh cíl: zvýšit důvěryhodnost elektronických transakcí v rámci vnitřního trhu nahradit současnou legislativu pro elektronické podpisy vytvořit jednotný rámec pro elektronickou identifikaci

Návrh nařízení eIDAS elektronická identifikace důvěryhodné služby (služby pro vytváření a ověřování a služby pro udržování) elektronický podpis elektronická značka elektronické časové razítko elektronické dokumenty – ve finálním textu nejsou mezi důvěryhodnými službami elektronické doručování – ve finálním textu elektronické registrované doručování ověřování webových stránek – ve finálním textu značně upraveno

Elektronická identifikace původní návrh – vzájemné uznávání a přijímání prostředků elektronické identifikace, a to bez ohledu na úroveň zabezpečení – povinnost uznávat a přijímat oznámené elektronické identifikace u služeb, kde se elektronická identifikace vyžaduje na národní úrovni – možnost notifikovat „národní“ systémy elektronické identifikace, splní-li stanovené požadavky

Elektronická identifikace konečný text – vzájemné uznávání prostředků elektronické identifikace, kdy úroveň zabezpečení EI musí být stejná nebo vyšší, než je požadováno ve ČS přijetí – nižší úroveň zabezpečení pouze na dobrovolné bázi – více času na případnou notifikaci „národních“ prostředků elektronické identifikace – byl omezen rozsah služeb, na které se bude předpis vztahovat

Důvěryhodné služby původní návrh – náhrada škody týkající se odpovědnosti nekvalifikovaných i kvalifikovaných poskytovatelů důvěryhodných služeb – posílení koordinace vnitrostátních dohledů nad kvalifikovanými i nekvalifikovanými poskytovateli důvěryhodných služeb – zásady ochrany údajů a minimalizace množství údajů

Důvěryhodné služby konečný text – náhrada škody – v případě nekvalifikovaného poskytovatele důvěryhodných služeb leží důkazní břemeno na příjemci služby – dohled bude prováděn pouze nad kvalifikovanými poskytovateli důvěryhodných služeb, případě nekvalifikovaných bude prováděn jen monitoring – na žádost EP zavedení tzv. důvěryhodné značky EU

Elektronický podpis tato část je z velké části založena na směrnici 1999/93/ES o zásadách pro elektronické podpisy kvalifikovaný elektronický podpis má stejný právní účinek jako vlastnoruční podpis zajištění přeshraničního uznávání kvalifikovaných elektronických podpisů v souvislosti s poskytováním veřejných služeb požadavky na kvalifikované prostředky pro vytváření elektronického podpisu, včetně jejich certifikace

Elektronická značka Finální znění: – požadavek, aby elektronickým značkám nebyly odpírány právní účinky a nemohly být odmítnuty jako důkaz v soudním řízení na základě toho, že mají elektronickou podobu nebo že nesplňují požadavky na kvalifikovanou elektronickou značku – u kvalifikované elektronické značky platí domněnka integrity dat a spolehlivosti původu dat, s nimiž je spojena. – kvalifikovaná elektronická značka je uznávána ve všech členských státech – „zavádí“ elektronickou značku ve veřejných službách -

Elektronické časové razítko Finální znění: – požadavek, aby elektronickým časovým razítkům nebyly odpírány právní účinky a nemohly být odmítnuty jako důkaz v soudním řízení na základě toho, že mají elektronickou podobu nebo že nesplňují požadavky na kvalifikované elektronické časové razítko – u kvalifikovaného časového razítka platí domněnka spolehlivosti data a času, který udává a integrity dat, s nimiž je toto datum a čas spojen – kvalifikované elektronické časové razítko je uznáváno ve všech členských státech

Elektronické registrované doručování Finální znění: – požadavek, aby datům odeslaným nebo obdrženým prostřednictvím elektronického registrovaného doručování nebyly odpírány právní účinky a nemohly být odmítnuty jako důkaz v soudním řízení na základě toho, že mají elektronickou podobu nebo že nesplňují požadavky na kvalifikované elektronické registrované doručování – u dat odeslaných nebo obdržených prostřednictvím kvalifikované služby elektronického registrovaného doručování platí domněnka integrity dat a spolehlivosti data a času odeslání a obdržení těchto dat udaného kvalifikovanou službou elektronického registrovaného doručování

Elektronické dokumenty Finální znění: – neřadí elektronické dokumenty mezi důvěryhodné služby – obsahuje pouze požadavek, aby elektronickým dokumentům nebyly odpírány právní účinky a nemohly být odmítnuty jako důkaz v soudním řízení na základě toho, že mají elektronickou podobu

Ověřování webových stránek Finální znění: – obsahuje stanovení požadavků na kvalifikované certifikáty pro ověřování webových stránek – neobsahuje požadavek, aby kvalifikované certifikáty byly uznávány a přijímány ve všech ČS

Nařízení eIDAS Nařízení by mělo být účinné od 1/1/2016 Nicméně ne v celém rozsahu – výjimky – Implementační a delegované akty – Elektronická identifikace – platnost až tři roky po přijetí relevantních implementačních aktů

Děkuji za pozornost