1 Asociace knihoven vysokých škol ČR Zpráva Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Iva Horová, Jarmila Krkošková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
Iva Horová: Netextové práce : první zkušenosti Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Netextové práce první zkušenosti.
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP na AMU Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP Zpřístupňování eVŠKP na AMU specifika a problémy.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
Asociace knihoven vysokých škol ČR Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Stručná zpráva o vzniku a aktivitách.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
AKVŠ – silná asociace s jasnou vizí do roku 2020 Iva Prochásková Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Příklady současných provozovaných systémů v ČR a jejich evidence L. Budínský, J.Krkošková, S. Sklenářová; Květen 2006, Špindlerův Mlýn Konference EUNIS.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Citace, citování Plagiátorství
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
16. října 2007 Národní úložiště šedé literatury v roce 2007 Mgr. Petr Novák Státní technická knihovna Praha.
SLDK Zvolen, 12. září 2007 Boj s plagiáty Milan Šorm
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
2005 Šablona eVŠKP - titulní list ÚVOD  Definice doporučené šablony  Soubor s přednastavenými styly, strukturou, designem  NEREÁLNÉ problémy.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Realizační tým ICZ duben 2005
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Praktické zkušenosti s naplňováním směrnice rektora o závěrečných pracích na Ostravské univerzitě v Ostravě Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká Univerzitní.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Informační kulturní portál
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
ESTUP – Elektronické studentské práce na VŠE, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven eSTUP elektronické studentské práce.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Nástroje podpory uživatelů
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Transkript prezentace:

1 Asociace knihoven vysokých škol ČR Zpráva Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Iva Horová, Jarmila Krkošková CPVŠK, Praha

2 Osnova 1. Poslání a dlouhodobé cíle Komise 2. Členové komise, pracovní týmy 3. Stav řešení dílčích úkolů 4. Co bude dál 5. Závěrem

3 Poslání a řízení Komise podnět k založení: CPVŠK 2003 oficiální založení: výroční konference AKVŠ v dubnu 2004 základní poslání: platforma pro koordinaci a systematickou spolupráci v oblasti VŠKP v ČR (jako součásti systému „šedé literatury“)

4 Členové komise a pracovní týmy členové: 24 registrovaných členů (19 v r.2004) instituce: 13 VŠ v ČR (10 v r. 2004), dále 1 člen z STK, 1 člen z ÚISK FF UK Praha pracovní týmy pro:  popisná metadata  formální strukturu a úpravu  workflow  legislativní záležitosti (AutZ, Zákon o VŠ)  interní předpisy pro eVŠKP  webové stránky, e-konference

5 Dlouhodobé cíle Komise eVŠKP monitorovat IS eVŠKP v zahraničí + napomáhat zavádění těchto zkušeností do praxe v ČR iniciovat a podporovat vznik dalších lokálních otevřených e-archivů VŠKP a jejich integraci na národní i mezinárodní úrovni podporovat přípravu národních standardů eVŠKP přispívat k informování a vzdělávání profesionálů pro eVŠKP

6 Cíle Komise eVŠKP – pokrač. iniciovat a rozvíjet spolupráci profesionálů VŠK s dalšími subjekty škol podporovat vyšší formy počítačové a informační gramotnosti autorů VŠKP podílet se na řešení otázek autorskoprávní ochrany zpřístupňování plných textů eVŠKP v ČR souladu s řešeními v evropském a světovém kontextu

7 Specifikace návrhu národního standardu pro popis metadat – dosavadní výsledky projednány 4 pracovní verze, verze 0 národního standardu připravena k široké diskusi v rámci knihovnické komunity návrh obsahuje:  soubor metadatových prvků (sémantická úroveň)  způsoby reprezentace metadat (syntax)  schémata kódování

8 Specifikace návrhu národního standardu pro popis metadat – rozpracované úkoly seznamy/číselníky (=přílohy):  jmenné autority a rejstříky  předmětový rejstřík  rejstřík institucí přidělujících hodnost  přehled studijních programů a oborů  typologie eVŠKP  formát práce  jazyk  práva k využívání apod.

9 Model toku eVŠKP (workflow) – dosavadní výsledky posouzeny zkušenosti s organizací procesu shromažďování, zpracování a zpřístupňování prací v elektronické podobě v lokálních systémech eVŠKP v ČR navržen obecný model toku eVŠKP pro prostředí českých VŠ (popis systému a jeho řízení, procesy a úlohy, účastníci workflow, el. dokumenty, metadata) navržen způsob budování „národního registru eVŠKP“ (prozatím export metadat z lokálních systémů do centrální databáze, výhledové i plných textů)

10 Model toku eVŠKP (workflow) – rozpracované úkoly vytipování kroků, které bude vhodné řešit:  centrálně ve spolupráci více institucí  v lokálním prostředí vypracování interního návrhu pro proces sběru dat (harvesting) z lokálních systémů do „národního registru eVŠKP“ vypracování vzorového doporučení obsahu vnitřních předpisů VŠ, upravujících proces shromažďování, uchovávání a zpřístupňování eVŠKP na lokální úrovni navržení vzoru licenční smlouvy pro zpřístupňování prací

11 Formální úprava různých typů eVŠKP – dosavadní výsledky provedena vstupní analýza konkrétních IS eVŠKP (provozovaných, popř. projektovaných v ČR) pro prostředí konkrétního lokálního systému vytvořena formální šablona s předdefinovanými parametry (formáty rtf, doc)

12 Formální úprava různých typů eVŠKP – rozpracované úkoly: soustavné sledování vývoje předpisů pro formální úpravu eVŠKP na VŠ v ČR vytvoření návrhu optimální formální úpravy úvodních stránek prací, popř. dalších preliminárií (s cílem sjednocení praxe v lokálních prostředích)

13 Webové stránky Komise pracovní (zabezpečená) a veřejná část členové a instituce akce bibliografie registr systémů v ČR nebo prostřednictvím stránek AKVŠ

14 Registr IS systémů eVŠKP v ČR - dosažené výsledky navržen jednotný WWW formulář pro evidenci provozovaných či projektovaných systémů formulář vystaven v průběhu r v zabezpečené části WWW stránek Komise připravuje se zveřejnění registru na volně přístupných stránkách Komise eVŠKP

15 Proces připomínkování novely tzv. autorského zákona soustavně sledována problematika AutZ s ohledem na zpřístupňování školních děl na VŠ v ČR podán návrh VV AKVŠ na formulaci změn, které by:  umožňovaly i zpřístupňování prací v elektronické podobě pro vnitřní potřebu školy – „pokud žák nebo student užití nezapoví písemnou výhradou“  zjednodušily nakládání s eVŠKP návrhy nebyly přijaty s ohledem na soulad s právem Evropských společenství (… „nelze s tímto dílem nakládat bez svolení autora“ výsledek: zůstává cesta zpřístupňování eVŠKP prostřednictvím licencí (zatím)

16 AZ – neřešené problémové okruhy způsoby zamezení přístupu k vybraným VŠKP (které jsou součástí obchodního tajemství apod.) AutZ se nevztahuje na práce vznikající a obhajované v rámci rigorózních nebo habilitačních řízení (jejich účastníci nemají statut studenta) AutZ versus schválená novela VŠ zákona (§47b) o nevýdělečném zveřejňování závěrečných prací včetně oponentských posudků

17 Spolupráce institucí pro ŠL v ČR udržovány kontakty s dalšími VŠ, které nemají zastoupení v Komisi, ale projektují nebo provozují systémy eVŠKP navázány kontakty se zástupci uvažovaného „národního centra šedé literatury v ČR“ (viz závěry schůzky k otázkám podchycení ŠL ze dne )

18 Co bude dál Priority a nejbližší cíle Dílčí a pokračující úkoly Dlouhodobé plány Závěrem

19 Metadata Předložit „Národní standard …“ jako doporučení AKVŠ pro VŠ, s obsahem:  popisu syntaxe  specifikací prvků  základních číselníků široká diskuze, sebrání připomínek a zapracování uspořádat pracovní seminář (leden 2006) zajistit vhodný způsob vystavení a stahování (doména?) vypracovat číselníky

20 Workflow Návrh modelu „životního cyklu“ VŠKP  využito zkušeností více škol  vytipování obecného  předložit opět formou doporučení AKVŠ

21 Formální úprava přetrvávající různorodost praxe vypracovat a předložit návrhy:  vzorová šablona pro titulní list  pro další preliminária eVŠKP  vzorová šablona pro text - výhledově  doporučené formáty otázka různých typů prací

22 Předpisy, směrnice využít zkušeností z UHK, OU apod. vypracovat a předložit návrhy vzorových interních předpisů pro tvorbu, ukládání, uchovávání a zpřístupňování eVŠKP  vzorová šablona licenční smlouvy ??

23 Pokračující úkoly Registr IS – průběžná aktualizace rozvíjet resp. se aktivně účastnit spolupráce s institucí pro ŠL provoz webových stránek Komise nadále sledovat vývoj v oblasti ZVŠ a AutZ a dále i ArchZ

24 Shrnutí vytvořit „Soubor opatření“ pro usnadnění budování lokáních systémů registrace a zpřístupňování eVŠKP na českých univerzitách (nyní již bude společenská objednávka) prezentovat jeho jádro na VK AKVŠ v dubnu 2006 prostřednictvím AKVŠ jej předkládat školám jako doporučující materiály

25 Nové úkoly - dlouhodobé cíle postupně rozšiřovat „SO“ o potřebné prvky (textové šablony apod.) vyřešit otázku zpřístupnění doporučujících materiálů navrhnout standard pro předávání metadat do centrálního serveru národního registru eVŠKP řešit otázku vhodného SW pro národní archiv prací

26 Závěrem podrobnosti k jednotlivým okruhům „SO“ následují v příspěvcích výzva k diskuzi poděkování členům Komise výzva k další spolupráci

27 Děkujeme za pozornost kontakty: PhDr. Iva Horová Mgr. Jarmila Krkošková Knihovna AMUÚK OU