Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_13.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spole č n ě dosáhneme více Sdružení obcí Vyso č iny, z.s.p.o. Matky Boží 1182/9, Jihlava , Jihlava Řízené.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníduben 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 30) Rozmanitost.
Hudební písňová forma Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_04_HUDEBNÍ PÍSŇOVÁ FORMA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Prezentace TSMPr s.r.o. Jak v Přerově třídíme odpad?
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kalendář Mgr. Lenka Stará. AutorMgr. Lenka Stará Vytvořeno dne Odpilotováno dne Ve třídě1.C Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_18.
Energetická hodnota potravin (EH)
Provozovny společného stravování
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČISTOTA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Recyklace Vypracoval: Michal Brzobohatý Třída: 2L
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
CZ.1.07/1.5.00/ SOUSTRUŽENÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Algoritmizace - opakování
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_19_3. ročník_Nebezpečný odpad
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Násobení čísly 10 a 100 VY_32_Inovace_14TK-1 Mgr
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Věcné učení Ochrana přírody
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Infokanál obce Vigantice
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
POH Středočeského kraje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ29 Excel – funkce Počet období.
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková TEMA: VY_32_INOVACE_18_Třídění odpadu_2
Práce na novelizaci odpadové legislativy v oblasti elektroodpadu
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_35
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vztah k životnímu prostředí
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_13

Vzdělávací oblast: Environmentální výchova Předmět: Zábavná ekologie, Přírodověda Stupeň vzdělávání: 1. stupeň ZŠ Ročník: 4. a 5. Datum vytvoření: Anotace: Prezentace je určena pro starší žáky. Podává informace o tom, kam se odpad odkládá – popelnice, kontejnery, pytle, sběrné dvory, místo zpětného odběru a charakterizuje příslušná místa. Dále informuje o různých typech svozových vozů- Klíčová slova: Popelnice, Kontejnery, Pytle, Sběrné dvory, Místo zpětného odběru, Svozové vozy Autor: Ivana Geislerova

PŘESNÉ POSTUPY PRO NAKLÁDÁNÍ S ODPADY STANOVUJE ZÁKON O ODPADECH předcházení vzniku odpadů – snažíme se, aby odpady vůbec (př. na nákup si vezmeme vlastní tašku) minimalizace odpadů

ODKLÁDÁNÍ ODPADŮ NA PŘÍSLUŠNÁ MÍSTA  Popelnice  Kontejnery  Pytle  Sběrné dvory  Přístřešky a klece k odkládání odpadů určené  Místo zpětného odběru

 většina nádob je označená – nejčastěji samolepkami = lepší orientace  pokyny na samolepkách je třeba dodržovat  tvar a materiál popelnic a kontejnerů odpovídá druhu odpadů

 plechová popelnice – sběr popela  velkokapacitní kontejner – objemný odpad  nárazuvzdorné kontejnery – nebezpečný odpad  tříděný sběr využitelných odpadů – několik desítek typů nádoba kontejnerů

 místa, která slouží k odkládání více druhů odpadů  mají pravidelnou provozní dobu  je tam obsluha, která dohlíží na správné nakládání s odpady  provozovatel – obec nebo svozová firma

 zde můžete zdarma odevzdat výrobek s ukončenou životností (elektrospotřebiče, baterie, pneumatiky, minerální oleje)  musí být označené (sběrné dvory, prodejny, opravny)

SBĚR ODPADŮ je podobná činnost jako shromažďování provádí jej podnikatel nebo firma SVOZ ODPADŮ naložení odpadů na místě sběru a jejich odvoz (vysypání popelnic do popelářského auta, naložení pytlů nebo celých kontejnerů na nákladní auto a jejich odvoz …)

existuje několik typů - mají různé barvy,tvary i velikosti všechna auta (odvážející odpad) mají vpředu i vzadu bílou tabulku s černým tiskacím písmenem A jsou přizpůsobeny odpadu, který odvážejí zařízení na autě, do kterého se odpady sypou = nástavba svozové vozy vlastní a provozuje svozová firma

 pro svoz směsného komunálního odpadu  pro svoz tříděných odpadů  nástavba s lisem (stlačování odpadu 1:6)  papír, plasty, bioodpad, směsný odpad, nápojové kartony – každý odpad se sváží zvlášť  obsluha = řidič dělníci

 svoz objemných nákladů  auto převáží prázdné nebo plné velkokapacitní kontejnery  obsluha = samotný řidič

 objemné odpady, stavební odpady, kovy  tříděný odpad (papír, sklo..) je-li sbírán do kontejnerů, které vypadají jako zvony  obsluha = řidič (někdy pomocník)

 pro nebezpečné odpady  mohou vypadat různě např. velká dodávka  označení = oranžové nebo bílé tabulky  obsluha = samotný řidič (někdy pomocník)

 nemusí mít označení písmenem A  jsou různá

Zdroje: vlastní obrázky a fotografie (I. Geislerová)