LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Advertisements

Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
biomembrány a membránový transport
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
LIPIDY.
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
TIENS PUPALKOVÝ OLEJ.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Výživa a hygiena potravin
Lipidy.
TUKY Autor: Eva Hrušková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_06C_15_Metabolismus.
Název projektu: Moderní škola
Lipidy obecný popis.
Diabetes mellitus.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Izoprenoidy.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Lipidy Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují vodu ) Výskyt  v buněčných membránách, nervových tkáních, na listech a plodech některých rostlin, podkožní tuk, obalový materiál orgánů

BIOLOGICKÉ FUNKCE LIPIDŮ 1) Zdroj a rezerva energie - nejbohatší zdroj energie (38kJ/g) - energetická rezerva 2) Strukturní funkce – součást biomembrán 3) Ochranná funkce - obaluje některé orgány, ochrana před mechanickým poškozením 4) Rozpouštědlo - některých biologicky významných nepol. látek (vitamíny, hormony) 5) Zdroj esenciálních ( nepostradatelných ) mastných kyselin

DŮSLEDKY ZVÝŠENÉHO PŘÍSUNU TUKŮ Kromě estetického hlediska, kdy vzrůstá množstvívzrůstá množství podkožního tukupodkožního tuku, se zhoršuje také pohybová funkčnost těla, jsou namáhány klouby a nosné struktury těla, které se rychleji opotřebovávají. Navíc dochází ke zvýšenému nebezpečí propuknutí civilizačních chorob, a to zejména oběhových nemocí, rakoviny a cukrovky. Je také častý zvýšený výskyt vysokého špatného cholesterolu a vysokého tlaku, což jsou příznaky zvýšeného nebezpečí infarktu.

VÝHODY A PŘÍNOS ZDRAVÝCH TUKŮ Přispívají ke snížení špatného cholesterolu. Snižují výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Omega-3 mastné kyseliny působí protizánětlivě a pomáhají při redukci podkožního tuku, pochopitelně za předpokladu, že energetický výdej je vyšší, než jeho příjem. Neznamená to tedy, že je to zázračná látka v tom smyslu, že vás zbaví nadbytečné hmotnosti bez námahy, ale pomůže při uvolňovaní mastných kyselin při pohybu a posléze i ve spánku přispánku splnění zásad zdravého životního stylu,zdravého životního stylu

ZDROJE ZDRAVÝCH TUKŮ - čerstvé potraviny známého původu - zejména mořské ryby, olivový, lněný, brutnákový a pupalkový olej, ořechy nebo semena - lze využít doplňky stravy obsahující CLA, rybí tuk, omega-3 nenasycené mastné kyseliny nebo kyselinu linolovou a gama-linolenovou

CHEMICKÉ SLOŽENÍ LIPIDŮ  Základní složky Mastné kyseliny - alifatické monokarboxylové kyseliny - mají hydrofobní charakter Př. nasycené kys. palmitová CH 3 (CH 2 ) 14 COOH kys. stearová CH 3 (CH 2 ) 16 COOH kys. arachidová CH 3 (CH 2 ) 18 COOH nenasycené kys. olejováCH 3 (CH 2 ) 7 -CH=CH-(CH 2 ) 7 COOH kys. linolová CH 3 (CH 2 ) 4 -CH=CH- CH 2 -CH=CH-(CH 2 ) 7 COOH kys. linolenová, kys. arachidonová

Alkohol Př. glycerolsfingosin CH 2 – OH NH 2 | | CH – OHCH 3 (CH 2 ) 12 -CH=CH-CH-CH-CH 2 OH | | CH 2 – OH OH - inositol, cholesterol  Vedlejší složky - H 3 PO 4, dusíkaté látky, cukry,…

Dělení lipidů (podle struktury) 1. Jednoduché Acylglyceroly (tuky a oleje) Vosky 2. Složené (obsahují další složku ) Fosfolipidy ( H 3 PO 4 ) Glykolipidy ( sacharidová složka - glukosa, galaktosa )

TUKY (triacylglyceroly) Obsahují trojsytný alkohol glycerol Dělení 1. Podle počtu esterifikovaných –OH skupin monoacylglyceroly diacylgylceroly triacylglyceroly 2. Podle zastoupení mastných kyselin pevné (tuhé) – tuky kapalné (tekuté) – oleje