LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika látky rostlinného i živočišného původu deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu hydrofobní charakter ( odpuzují vodu ) Výskyt v buněčných membránách, nervových tkáních, na listech a plodech některých rostlin, podkožní tuk, obalový materiál orgánů
BIOLOGICKÉ FUNKCE LIPIDŮ 1) Zdroj a rezerva energie - nejbohatší zdroj energie (38kJ/g) - energetická rezerva 2) Strukturní funkce – součást biomembrán 3) Ochranná funkce - obaluje některé orgány, ochrana před mechanickým poškozením 4) Rozpouštědlo - některých biologicky významných nepol. látek (vitamíny, hormony) 5) Zdroj esenciálních ( nepostradatelných ) mastných kyselin
DŮSLEDKY ZVÝŠENÉHO PŘÍSUNU TUKŮ Kromě estetického hlediska, kdy vzrůstá množstvívzrůstá množství podkožního tukupodkožního tuku, se zhoršuje také pohybová funkčnost těla, jsou namáhány klouby a nosné struktury těla, které se rychleji opotřebovávají. Navíc dochází ke zvýšenému nebezpečí propuknutí civilizačních chorob, a to zejména oběhových nemocí, rakoviny a cukrovky. Je také častý zvýšený výskyt vysokého špatného cholesterolu a vysokého tlaku, což jsou příznaky zvýšeného nebezpečí infarktu.
VÝHODY A PŘÍNOS ZDRAVÝCH TUKŮ Přispívají ke snížení špatného cholesterolu. Snižují výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Omega-3 mastné kyseliny působí protizánětlivě a pomáhají při redukci podkožního tuku, pochopitelně za předpokladu, že energetický výdej je vyšší, než jeho příjem. Neznamená to tedy, že je to zázračná látka v tom smyslu, že vás zbaví nadbytečné hmotnosti bez námahy, ale pomůže při uvolňovaní mastných kyselin při pohybu a posléze i ve spánku přispánku splnění zásad zdravého životního stylu,zdravého životního stylu
ZDROJE ZDRAVÝCH TUKŮ - čerstvé potraviny známého původu - zejména mořské ryby, olivový, lněný, brutnákový a pupalkový olej, ořechy nebo semena - lze využít doplňky stravy obsahující CLA, rybí tuk, omega-3 nenasycené mastné kyseliny nebo kyselinu linolovou a gama-linolenovou
CHEMICKÉ SLOŽENÍ LIPIDŮ Základní složky Mastné kyseliny - alifatické monokarboxylové kyseliny - mají hydrofobní charakter Př. nasycené kys. palmitová CH 3 (CH 2 ) 14 COOH kys. stearová CH 3 (CH 2 ) 16 COOH kys. arachidová CH 3 (CH 2 ) 18 COOH nenasycené kys. olejováCH 3 (CH 2 ) 7 -CH=CH-(CH 2 ) 7 COOH kys. linolová CH 3 (CH 2 ) 4 -CH=CH- CH 2 -CH=CH-(CH 2 ) 7 COOH kys. linolenová, kys. arachidonová
Alkohol Př. glycerolsfingosin CH 2 – OH NH 2 | | CH – OHCH 3 (CH 2 ) 12 -CH=CH-CH-CH-CH 2 OH | | CH 2 – OH OH - inositol, cholesterol Vedlejší složky - H 3 PO 4, dusíkaté látky, cukry,…
Dělení lipidů (podle struktury) 1. Jednoduché Acylglyceroly (tuky a oleje) Vosky 2. Složené (obsahují další složku ) Fosfolipidy ( H 3 PO 4 ) Glykolipidy ( sacharidová složka - glukosa, galaktosa )
TUKY (triacylglyceroly) Obsahují trojsytný alkohol glycerol Dělení 1. Podle počtu esterifikovaných –OH skupin monoacylglyceroly diacylgylceroly triacylglyceroly 2. Podle zastoupení mastných kyselin pevné (tuhé) – tuky kapalné (tekuté) – oleje