Z Á Ř Í Mgr. Michal Oblouk. ZÁŘÍ - PRANOSTIKY Co srpen nedovařil, září nedosmaží. Začátek tohoto měsíce přináší lidem i hovadu zlé páry a mlhy. V září.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

Rok a jeho měsíce DUM 11/1 Čas.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_322_Pranostiky AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
VY_32_INOVACE_ 03_ Lidé a čas Roční období (SADA ČÍSLO 2)
projekt v rámci Operačního programu Hlavní události českých dějin I.
Ovocný strom ve všech čtyřech ročních období
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Z Á Ř Í Mgr. Michal Oblouk.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Čtvero ročních období.
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
TRVÁNÍ DNE A NOCI.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Ovocné stromy v různých ročních obdobích
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Podzim.
Cyklus přírody Petr Machala.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Pet Shop Pranostiky☺.
Kalendář - září Petr Machala.
Kalendář – červenec a srpen Petr Machala. Co červenec neupeče, to již září nedopeče Sv. Markyta vede žence dožita – Sv. Anna – chladna.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_401_PODZIM Téma: PODZIMNÍ MĚSÍCE, ZAČÁTEK.
Roční období Název školy:
HISTORIE ČR 6. ročník.
ČESKÝ STÁT - územní rozsah.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Roční období.
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
České země v době Přemyslovců 4. ročník
Prvouka ROČNÍ OBDOBÍ 1. ročník
Výukový prográmek pro děti 2.třídy ZŠ Roční období
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
LÉTO. Č ERVEN je šestý měsíc v roce, má 30 dní. 21. června začíná na severní polokouli léto. Jméno červen je odvozová- no rozmanitě, např. z červenání.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
ROČNÍ OBDOBÍ VY_32_INOVACE_1C_11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Podzim Prvouka , 2. třída.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Autor: Mgr. Radana Marelová
Měsíc po měsíci VY_32_INOVACE_11_03
KALENDÁŘ.
Jaro. Jaro JARO jarní rovnodennost měsíce: březen duben květen.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_12_PODZIM TÉMA: PODZIM
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
DUM I. / 15. roční období Bc. Zdeněk Klíma.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Přemyslovci - opakování
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Přemysl Otakar I. Jiří Škeřík 2.A.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát za Přemyslovců - opakování.
Transkript prezentace:

Z Á Ř Í Mgr. Michal Oblouk

ZÁŘÍ - PRANOSTIKY Co srpen nedovařil, září nedosmaží. Začátek tohoto měsíce přináší lidem i hovadu zlé páry a mlhy. V září mnoho požárů bývá, proto se obloha rdívá. Teplé září - dobře se ovoci i vínu daří. Na dešti v září rolníkům moc záleží. Zářijový déšť polím potrava, zářijové spršky pro víno otrava. Zářijová slota - hrstka deště, fůra bláta. Po hojných deštích v září osení zimní se podaří. Bouřky v druhé polovině září přinášejí mnoho větrů. Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom. Bouřka v září - sníh v prosinci. Bouřky v září - na jaře mnoho sněhu. Teplé září - říjen se mračí. Září víno vaří a co nedovaří, říjen dopeče. Touží-li září po rose, bude v říjnu bláta po ose. Jaké počasí v září, tak se i březnu vydaří. Babí léto - léto na odchodě. Divoké husy na odletu - konec i babímu létu. Divoké husy svačinu odnášejí a zimu přinášejí. Když čečetek nevídati, hotov se na tuhou zimu. Pěkné růže v zahrádkách věští pěkný podzimek a pozdní zimu. Září jezdí na strakaté kobyle. Podzim na strakaté kobyle jezdí. Podzim bohatý na mlhu věští v zimě mnoho sněhu. Září, na léto jde stáří. -devátý měsíc gregoriánského kalendáře -má 30 dní -kolem 23. září začíná na severní polokouli podzim (podzimní rovnodennost) -začíná období podzimní sklizně a školní rok -kromě ovoce a brambor dozrává také vinná réva a chmel -28. září je den sv. Václava - státní svátek, do nedávné minulosti den, kdy se v hornatých krajích sváděl dobytek z letních pastvin do vsí k přezimování, v některých oblastech také končila roční služba čeledi a zároveň se uzavíraly smlouvy s hospodáři na příští rok

1. ZÁŘÍ začátek 2. světové války -Německo napadlo Polsko Svatý Jiljí své počasí pevně drží. O svatém Jiljí jdou jeleni k říji. Jaké počasí o Jiljím panuje, takové celý měsíc se ukazuje. Pro ornici i osení výhoda, když na Jiljího slunná pohoda. Na svatého Jiljí jasný den – krásný podzim zvěstujem. Na svatého Jiljí jasno, je suchá jeseň; když prší, čtyřicet dnů střecha nevyschne. Na den Jiljí hromy a blesky – čtyři týdny mokré stezky. Když na svatého Jiljí prší, celý podzim voda crčí.

5. ZÁŘÍ 1638 * Ludvík XIV. - francouzský král („Král Slunce“) 1946 * Freddie Mercury - britský zpěvák, člen skupiny Queen 1972 – Mnichovský masakr : členové palestinské teroristické skupiny „Černé září“ zajali izraelské atlety na mnichovských olympijských hrách

8. ZÁŘÍ 1841 * Antonín Dvořák -hudební skladatel Jaké počasí na Narození Panny Marie, takové potrvá čtyři neděle. Jaké počasí o Panny Marie narození, takové bude osm neděl. Neprší-li o Marie narození, bude suchý podzim. Na Panny Marie narození, vlaštovek shromáždění. Panny Marie narození - vlaštoviček rozloučení. O Marie narození, vlaštovek tu více není.

11. ZÁŘÍ teroristické útoky v USA -nad územím USA byla unesena 4 dopravní letadla, z nichž dvě narazila do budov Světového obchodního centra v New Yorku, jedno letadlo do budovy Pentagonu a jedno se zřítilo v Pensylvánii, útoky si vyžádaly asi 3000 mrtvých

14. ZÁŘÍ zemřel T. G. Masaryk 1886 * Jan Masaryk - ministr zahraničí ČSR 1583 * Albrecht z Valdštejna -český vojevůdce a politik -velitel císařských vojsk ve třicetileté válce

16. ZÁŘÍ sv. Ludmila – babička knížete Václava, zavražděna Na Ludmily světice obouvej střevíce. Svatá Ludmila deštěm obmyla.

17. ZÁŘÍ 1910 * František Hrubín -český spisovatel 1832 * Miroslav Tyrš -zakladatel Sokola

19. ZÁŘÍ 1922 * Emil Zátopek -český atlet -čtyřnásobný vítěz ve vytrvalostním běhu 1922 * Dana Zátopková - atletka a olympijská vítězka v hodu oštěpem

21. ZÁŘÍ Jaké počasí dělá svatý Matouš, takové potrvá čtyři neděle. Matouše jasný den čtyři týdny potom jasné předpovídá. Krásné počasí na svatého Matouše má vydržet ještě čtyři neděle. Pohoda o svatém Matouši čtyři týdny se neruší. Je-li na svatého Matouše pěkný den, mají vinaři naději na dobrou sklizeň. Je-li na Matouše jasno, bývá to vínu spásno. Na svatého Matouše pohoda - vyschne v lese každá kláda. Po svatém Matouši čepici na uši. Svatý Matouš svačinu zakous. Svatého Matouše – každé jablko se ukouše * Stephen King -americký spisovatel hororů

23. ZÁŘÍ Podzimní rovnodennost -1. podzimní den 1901 * Jaroslav Seifert – český básník, nositel Nobelovy ceny za literaturu

25. ZÁŘÍ 1899 * Ondřej Sekora - český spisovatel a ilustrátor knih pro děti

26. ZÁŘÍ Přemysl Otakar I. dostal v Basileji Zlatou bulu sicilskou od Fridricha II. za podporu v boji o říšskou královskou korunu - českému panovníkovi byla královská hodnost přiznána poprvé dědičně Na svatého Cypriána chladno bývá často zrána.

28. ZÁŘÍ - Den české státnosti 935 -ve Staré Boleslavi byl zavražděn kníže Václav svým bratrem Boleslavem I. 995 – Přemyslovci dobyli Libici nad Cidlinou a vyvraždili všechny Slavníkovce 1931 – otevřena Zoologická zahrada v Praze

28. ZÁŘÍ 1944 * Miloš Zeman -politik, prezident České republiky Svatováclavské časy přinesou pěkné počasí. Svatý Václav Čechům přeje, neprší-li na něj, dobře se za rok seje a ještě více ve stodole děje. Na svatého Václava pěkný den, přijde pohodlný podzimek. Svatý Václav v slunci září, sklizeň řípy se vydaří. Svatý Václav víno chrání, po něm bude vinobraní. Na svatého Václava bývá bláta záplava. Je-li na svatého Václava bouřka, bývá dlouho teplo. Přijde Václav - kamna připrav! Kolik mrazů do svatého Jiří, tolik do svatého Václava. Kolik mrazů před svatým Václavem, tolik na budoucí rok po Filipu a Jakubu býti má. Jaké mrazy před svatým Václavem, takové před svatodušními svátky. Na svatého Václava každá pláňka dozrává. Svatý Václav zavírá zem.

29. ZÁŘÍ 1829 – v Londýně založen Scotland Yard Když před Jiřím rosa, to před Michalem mráz. Padají-li před svatým Michalem žaludy, nastane tuhá zima. Jestli noc před Michalem jasná jest, tedy má veliká zima následovat. Je-li svatý Michal jasný a krásný, bude tak ještě po čtyři neděle. Jasný den na Michala - urodí se obilí a dobrý masopust. Na svatého Michal když severní a západní vítr věje, tuhá zima k nám pak spěje. Michal, v den-li jeho pršívá, teplo před vánoci věštívá. Hřmí-li na svatého Michala, bude mnoho žita, ale málo ovoce a silné větry. Svatý Michal všecko z polí spíchal podepsána Mnichovská dohoda, v níž bylo rozhodnuto o podstoupení československého pohraničí (Sudet) Německu

– Karel IV. korunován českým králem př. n. l. – bitva u Actia – velký požár Londýna konec druhé světové války v Asii Beslanský školní masakr – zánik západořímské říše před n. l. – 1. den židovského kalendáře – Larry Page a Sergey Brin založili internetový vyhledávač Google – byla zavražděna rakouská císařovna Alžběta Bavorská – začala vysílat televize Óčko – protrhla se přehrada Desná, 62 lidí zemřelo(největší katastrofa spojená s havárií na přehradě v historii Českých zemí) – Irák napadl Írán a začala irácko-íránská válka – Mohamed dokončil svoji hidžru (přesídlení z Mekky do Mediny) – otevřena první železnice na světě: parní vlak mezi městy Stockton a Darlington v Anglii – Československá vláda přijala Mnichovský diktát a postoupila Sudety Třetí říši – Taťána Kuchařová se stala první českou Miss World – byla vytištěna první kniha na světě (Johannes Gutenberg vytiskl latinskou Bibli) – Alexander Fleming objevil penicillium

ZÁŘÍ Vinobraní – slavnosti sklizně vinné révy Dočesná – slavnost sklizně chmele Dožínky – slavnost na ukončení žní, slavnost může zahrnovat odvážení posledního snopu z pole, předání dožínkového věnce a přání („vinšování“) hospodáři; potom následuje hostina s hudbou a tancem

ZDROJE                               