Hudební výchova Rozbor tematické písně k zimnímu období - Grónská zem Bc. Kateřina Cuperová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ 3.planeta od Slunce s výrazně odlišnými vlastnostmi oproti ostatním palnetám: ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení.
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školy
Proč se střídají roční období?
PODSTATNÁ JMÉNA ( Český jazyk - 8. ročník )
PODSTATNÁ JMÉNA ( Český jazyk - 8. ročník )
Referát na téma lesotundra - tundra - polární pustiny
Medvědi.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Život v polárních mořích
ARKTIDA v Severním ledovém oceánu
Příroda a podnebí Kanady
P ů l n o č n í s l u n c e a p o l á r n í s v ě t l o Ostrovy Lofoty Norsko.
Tulák sob a jiné zajímavosti
POHYBY ZEMĚ.
Číslo v digitálním archivu školy
Registrační číslo projektu
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Tundry a polární oblasti
Země MODRÁ PLANETA.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Polární oblasti.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
POLÁRNÍ PÁS.
Elektronická učebnice - I
KANADA Lenka Lebdušková.
JAK SE JMENUJE OCEÁN NA OBRÁZKU? 1. TICHÝ 2. ATLANTSKÝ 3. SEVERNÍ LEDOVÝ.
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
Šířkové pásy studený pás.
Gronsko.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
1. Jaká nádherná zář to letí oblohou, jak se to světlo třpytí na zemi, na vodách, až rozezpívá svět. A byl večer, byla noc a byl den, Bůh viděl, že dobře.
Registrační číslo projektu
Savci.
POHYBY ZEMĚ.
Teď uvidíš neobvyklý snímek ! To není špatné, co?! Jestli ne, tak čti... Víš, co je to?
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární.
Vypracoval: Jan Žaroský Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Podnebí Severní Ameriky
Království ledu test k filmu. Antarktida svou velikostí odpovídá rozloze a) Austrálie. b) USA. c) Saudské Arábie. 1.
Kanada Hlavní město: Ottawa Hlavní městoOttawa Rozloha: km² (2. na světě) z toho 8,92 % vodní plochy Rozloha2. na světě Nejvyšší bod: Mount.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_10_Píseň Grónská písnička,
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Antarktida Polární oblasti tajga.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Trvání dne a noci na Zemi TÉMATICKÝ CELEK:
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Pohyby Země.
Saturn Planeta s prstenci.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_12
STŘÍDÁNÍ ROČNÍCH OBDOBÍ
Prezentace – výklad učiva
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
Polární pustiny a jejich živočichové Polární pustiny zaledněné území či mrazová poušť trvale kryty ledem a sněhem.
TRVÁNÍ DNE A NOCI Jak to vlastně funguje ?.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_ČTENÍ S POROZUMĚNÍM
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Otáčení Země kolem své osy
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
19. TUNDRA LESOTUNDRA VY_32_INOVACE_11_Z4
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

Hudební výchova Rozbor tematické písně k zimnímu období - Grónská zem Bc. Kateřina Cuperová

Grónská zem V5lYw V5lYw

Text písně Grónská zem Daleko na severu je grónská zem, žije tam Eskymačka s Eskymákem, my bychom umrzli jim není zima, snídají nanuky a eskyma. Mají se bezvadně vyspí se moc, půl roku trvá tam polární noc, na jaře vzbudí se a vyběhnou ven, půl roku trvá tam polární den. Když sněhu nenapadne nad kotníky, hrávají s medvědy na četníky, medvědi těžko jsou k poražení, neboť medvědy ve sněhu vidět není.

Pokaždé ve středu přesně ve dvě, zaklepe na iglú hlavní medvěd, Dobrý den mohu dál na vteřinu? Nesu vám trochu ryb na svačinu. V kotlíku bublá čaj kamna hřejí, psi venku hlídají před zloději, smíchem se otřásá celé iglú, medvěd jim předvádí spoustu fíglů. Tak žijou vesele na severu, srandu si dělají z teploměrů, my bychom umrzli jim není zima, neboť jsou doma a mezi svýma.

1. a 2. sloka Daleko na severu je Grónská zem, žije tam Eskymačka s Eskymákem, my bychom umrzli jim není zima, snídají nanuky a eskyma. Mají se bezvadně vyspí se moc, půl roku trvá tam polární noc, na jaře vzbudí se a vyběhnou ven, půl roku trvá tam polární den.

Grónsko je ostrov ležící na rozhraní Atlantiku a Severního ledového oceánu. Je největším ostrovem na světě, led dosahuje místy mocnosti až 3 km. Po jeho roztátí by hladina světového oceánu stoupla o 7 m.

Polární noc a polární den Polární noc je jev, který nastává za hranicí polárního kruhu, kdy po dobu nejméně jednoho dne nevystoupí Slunce nad horizont a tedy zde není přirozené sluneční světlo. Opakem polární noci je polární den, kdy naopak Slunce nezapadá pod horizont. Období, kdy nastává polární noc, a období výskytu polárního dne se symetricky střídají s periodou půl roku.

Nejznámější zástupce grónské fauny je lední medvěd. Měří 1,5 m, délka těla je 2,5 m. Lední medvědi žijí většinou samotářsky. Po většinu dne hledají potravu, za kterou jsou schopni putovat i několik desítek kilometrů denně. Živí se převážně lovem a jejich nejčastější kořistí bývají tuleni.tuleni

Otázky Co víš o zemi plné ledu? Jak vypadá polární noc a polární den? Chtěl by jsi žít v Grónsku?

Použitý materiál