Je předcházení vzniku odpadů slučitelné s kapitalistickým ekonomickým systémem? RNDr. Oldřich Syrovátka, CSc. Katedra společenských věd Fakulty managementu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Vlivy na spotřebitele.
MARKETING A MANAGEMENT
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
a víceúrovňové vládnutí
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Složky krajiny a životní prostředí
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
1 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 2 Lidské ŽP je potřeba chránit: a)protože má globální charakter a jsme za něj zodpovědní b)staráme se většinou až o poškozené ŽP.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
Trvale udržitelný rozvoj  Rozvoj uspokojující potřeby současnosti bez ohrožení možnosti budoucích generací uspokojovat své vlastní potřeby (OSN)  Strategie.
Životní prostředí Petr Machala. 1.Jaké jsou nevýhody ekonomické globalizace? 2.Napiš aspoň 4 problémy třetího světa. 3.Vysvětlete schéma bludného kruhu.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
MARKETINGOVÝ MIX.
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Globální problémy.
Model transkulturní péče
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
Ekologická etika Reflexe příčin ekologické krize a cest, jak z ní ven Jan Činčera.
Magické slovo Sustainability  Udržitelnost je jako „megatrend“ hlavním strategickým tématem kterékoliv stavební firmy, pojmy udržitelná strategie, finance,
1 Proč potřebujeme systém managementu ? Cesta k dosažení harmonického a úspěšného života. Modul 1 Ing. Miroslav Weber.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Od moderní k nové společnosti
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Regionální politika EU v období
Ekonomika – základní pojmy.
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Stát Definice, funkce, typy.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Ekonomika životního prostředí
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Úvod, základní principy a cíle
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Transkript prezentace:

Je předcházení vzniku odpadů slučitelné s kapitalistickým ekonomickým systémem? RNDr. Oldřich Syrovátka, CSc. Katedra společenských věd Fakulty managementu v Jindřichově Hradci, Vysoká škola ekonomická v Praze Konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ (6. – , Praha, Kongresové centrum ČVUT Masarykova kolej)

Složitá otázka, pro jejíž zodpovězení by zřejmě bylo nutné provést solidní výzkum. Na tomto místě snad lze jen vyslovit několik úvah a hypotéz… Co to je odpad?

Živá planeta Země jako hyperorganizmus… Sir James Lovelock (nar ): Teorie GAIA

Živý organizmus: Seberegulující se systém Sebeutváření Homeostáze Nerovnováha a nelinearita Síť Živé struktury jako otevřené systémy Poznávání – životní proces EVOLUCE KULTURNÍ EVOLUCE (?)

Globální ekosystém, jehož součástí dosud jsou i přírodní kultury, nezná pojem „odpad“. Vše, co je vyprodukováno, je v rámci toku látek a energie dříve či později využito. ODPAD je vedlejší produkt civilizace, který je v rámci ekosystému nevyužitelný. ŽIVOT SMRT = přirozenost ODPAD – ENTROPIE hmotný x nehmotný

Na základě biblických zpráv o stvoření světa uvádí, že lidská bytost je založená na třech základních vztazích, jež jsou mezi sebou úzce propojeny: vztah s Bohem, s bližním a se zemí. Tyto vztahy jsou poničeny a to poničení je hříchem. Zdůrazňuje také, že jestli si má člověk podle Bible „podmanit zemi“, neznamená to absolutní vládu nad stvořením, ale má „OBDĚLÁVAT A STŘEŽIT“. Podle papeže Františka chybí světu adekvátní kultura a ochota změnit životní styl, produkci a konzum.

Člověk předvěký – cromagnonec, přímý předek jeho současné biologické formy – let Člověk….

Mezolit (8000 – 5000 let př.n.l.) – období (krize?) lovců a sběračů; Neolit – v našem prostoru asi 5000 – 3000 let př.n.l. – období adaptace, nová potravní strategie - vznik zemědělství, start civilizace, začátek psaných dějin. Vznik SOUKROMÉHO VLASTNICTVÍ (jiného než osobního či společného vlastnictví); změna uspořádání společnosti, její rozvrstvení… zhroucení starobylých společenských vztahů. … výroba pro tvorbu zisku … ekonomika … obchod … inovace … marketing … konkurenceschopnost … atd. Po statisících let předchozího rovnoměrného vývoje se druh Homo sapiens náhle nachází ve zvláštní fázi vývoje, jež byla spuštěna po konci doby ledové (neolit) a dosud trvá. NEOLITICKÉ PARADIGMA: HLAVNÍ JE EKONOMIKA (SOCIÁLNÍ A EKOLOGICKÁ HLEDISKA JSOU VEDLEJŠÍ)

Vyhnání z ráje… Michelangelo - Vyhnání z ráje, Sixtinská kaple, 1510

Pojem byl vymezen Valným shromážděním OSN v roce 1987 na základě definice G. H. Brundtlandové: vývojový proces, který "zajistí naplnění lidských potřeb, aniž by snížil potenciál naplnění potřeb příštích generací, potřeb jiných společností a snížil bohatství přírody". Jiná verze: Udržitelný rozvoj je "takový rozvoj, který uspokojuje potřeby současnosti bez ohrožování možností budoucích generací uspokojovat své potřeby". Hlavní prvky programu:  Důraz na pokrok v zajišťování nejvyšší udržitelné kvality života  Spravedlivost v uspokojování potřeb současných i příštích generací;  Podpora harmonie mezi lidstvem a přírodou;  Zachování schopností seberegenerace biosféry. Trvale udržitelný rozvoj

Josef Vavroušek: „Trvale udržitelný způsob života je takový způsob života, který se přibližuje ideálům humanizmu a harmonie vztahů mezi člověkem a přírodou, a to v časově neomezeném horizontu; je založen na vědomí odpovědnosti vůči dnešním i budoucím generacím a na úctě k živé i neživé přírodě.“

Základní problém současnosti: Nevyváženost důrazu na jednotlivé oblasti udržitelnosti (pilíře ekonomický, sociální a ekologický) - neochota měnit chování, pokud by důsledkem bylo omezení ekonomického růstu. Jednostranný důraz na ekonomický růst je příčinou narůstající neudržitelnosti, jež je v rozporu s touhou po vysoké kvalitě života. VIZ NEOLITICKÉ PARADIGMA….

?

Je předcházení vzniku odpadů slučitelné s kapitalistickým ekonomickým systémem? ANO Odpady se stávají nebezpečnou přítěží; poznávání komplexu negativních vlivů – ekologické a sociální hledisko. Mění se hodnotová měřítka a životní styl, rodí se odpor vůči zbytečným obalům a odpadům obecně – sociální hledisko. Odpady lze recyklovat – ekonomické hledisko. Společenská odpovědnost výrobců; marketingová komunikace – ekonomické hledisko. Postoje veřejnosti, např. „prolomení limitů“… sociální aspekt. Role státu a EU – různé nástroje… ALE bude to dlouhý proces, neolitické paradigma trvá – častá jsou kontraproduktivní rozhodnutí (dotace, investice aj.), ekonomický zájem stále převažuje…

Je pravděpodobné, že od vzniku civilizace se Homo sapiens teprve učí svůj mozek používat. Nelze vyloučit kvalitativní změnu myšlení, jež může vést i k zásadní změně ekonomického a politického systému, k vyvážení hledisek ekonomických, sociálních a ekologických. To pak už ovšem nebude kapitalizmus

Děkuji za pozornost