Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
NÁVŠTĚVA JIŽNÍ MORAVY 7. BŘEZNA 2012 ÚVOD Návštěvu JIŽNÍ MORAVY- obcí kde se pěstuje a vyrábí víno jsme provedli Navštívili jsme obce Vrbice.
MAS Krajina srdce …a péče o krajinu.  Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: -
Vinařství Kašík L.P Víno s tradicí. Úrodná půda, vinná réva, slunce, vinařovo srdce. To jsou již po staletí hodnoty,které tvoří jeden celek.
Střední škola zemědělská Olomouc Tento projekt je spolufinancován z prostředků ESF EU a státního rozpočtu ČR. Analytická fáze projektu.
Připravil: Jan Polehňa
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
45.1 Jihomoravský kraj – poznáš jeho dominanty?
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
1 Divize Project Development ZELENÁ FILOZOFIE SKANSKA.
VOC ZNOJMO vína originální certifikace
Složitá a slavnostní menu
Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic °, °
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Představení projektu Rozvoj strojnické výroby - KOVO UNI s.r.o.
Nadacepartnerstvi.cz cyklistevitani.cz Cyklisté vítáni Konference Společně správným směrem - spolupráce s partnery i médii Ostrava, 10. prosince 2009 Certifikace.
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
v centrum celoživotního vzdělávání
Bike konference 2012 Jihomoravský kraj. Rozvoj spolupráce Jihomoravského kraje a Trnavského samosprávného kraje v oblasti cyklistiky.
Umět charakterizovat víno a jeho význam
„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Investuje do venkovských oblastí"
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Základní fakta o vinařství TARAPACA Založeno v roce 1874, cílem bylo vždy vyrábět vína špičkové a konzistentní kvality. Patří mezi největší a nejdůležitější.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
malebný kraj na jihovýchodě Moravy
Zkušenosti s pracovním uplatněním uživatelů Domova Horizont Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont.
Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.
Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednice Vína originální certifikace Bakalářská práce Vedoucí práce bakalářské páce: Vypracoval: Doc.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
Vinařský marketing Znovínu Znojmo, a. s. Eva Gargelová.
Regionální značení v České republice Tomáš Kažmierski Asociace regionálních značek, o.s.
Spolupráce moravských krajů v oblasti cestovního ruchu Holešov 2011
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Vlajka Jihomoravského kraje Čtvrcený list. Horní žerďové pole modré s moravskou orlicí. Dolní žerďové pole červené se žlutým vinným hroznem s listem.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Poznejte regiony České republiky Středočeský kraj.. přirozené centrum České republiky Střední Čechy jsou místem, kam se dá přijet na návštěvu,
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.
Agroturistika a venkovská turistika
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Perspektivy Labské stezky
turistická oblast v srdci Čech
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Značka „Českosaské Švýcarsko
Aktuální informace o činnosti CCRJM
Můj táta je vinař.
Transkript prezentace:

Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj“ „Gemeinsam mehr erreichen. Společně dosáhneme více“.

Vinařství Karel Válka Hroznové želé a čokoláda Nosislav 2012 Sekundární produkty révy vinné – nové turistické lákadlo vinařských regionů.

Vinařství Karel Válka - rodinné vinařství z Jižní Moravy

Historie Vinařství Karel Válka Nacházíte se v malém vinařství rodinného typu Vinařství Karel Válka. Po vzoru předků jsme začali také my začátkem 80 let vinařit. Postupným rozšiřováním ploch, od nákupu pozemků, přes rekultivaci půdy až k výsadbě vinic, jsme se dostali na 6 ha. Začali jsme budovat vinařství od několika soudků a 25 arů v roce 1991, kdy jsme založili firmu, v roce 2000 jsme začali vína lahvovat, a následovala léta, Kdy jsme pro rozvoj vinařství opustili svá zaměstnání a věnujeme se vinařství naplno.

 Jak začít s turistikou ve vinařství  Hledání inspirace  Marketingový nástroj propagace vinařství Prostory, které jsme se rozhodli věnovat vinařství, nám nedovolují ani v budoucnu velké rozšíření kapacity, a tak jsme při tvorbě strategie a směřování využili našich zálib a zkušeností, a směřovali jsme náš rozvoj také do oblasti turistiky, specifických služeb a regionálních výrobků, s vínem a přírodou vždy související. U posezení ve sklepě se selskými specialitami, tím jsme začínali. V roce 2003 se nám spolu se svazem zahrádkářů podařilo v Nosislavi obnovit a rozšířit tradici zarážení hory, formou dvoudenního vesnického festivalu Vinobraní pod hradbami, letos již bude 9. Ročník.

Pro výrobu hroznového želé jsem já osobně našla inspiraci v rodinných vinařstvích v Kanadě, kde každé vinařství mělo osobitý ráz, který ukazoval odkud pocházejí zakladatelé podniku (Německo, Maďarsko, Indiáni). Mimo vína prodávali také rodinné nebo národní speciality. Naše moravská specialita je sice burčák, který už také několik let prodáváme v období sklizně, ale chtěli jsme zkusit změnu. A navíc zkouška vyšla, o odrůdové hroznové želé byl zájem. Stalo se to jednak turistickým lákadlem a zajímavostí, kterou si koupili u nás, a podle toho si nás zapamatovali. Jednoduchý produkt s originálním původem. Vinařka sama vaří „marmeládu“ z hroznové šťávy. Zájem byl větší než byla nabídka a tak nebylo potřeba propagovat. Ochutnávka produktu je vítaným zpestřením jakékoliv vinařské akce. I když už nejsme jediné moravské vinařství, které tento produkt nabízí, je to stále dobrý prostředek pro propagaci celého vinařství.

Na veletrh Víno a Delikatesy jsme jeli propagovat naše vinařství, ale odnesli jsme si inspiraci a kontakt na další náš originální výrobek, který jsme uvedli letos na předvánoční trh. Jsou to ručně dělané čokoládové pralinky, které jsme nechali naplnit naším hroznovým želé. Je to opět pouze doplněk naší produkce, takové malé zpestření. Rakousko má samostatný veletrh přímého faremního prodeje ve Wieselburgu (Ab Hof). Najdeme tam mnoho příkladů pro nás, ale tato oblast není v ČR moc podporována. Má malou oporu i v našem právním řádu na rozdíl od Rakouska. Proto chci poděkovat panu Gondášovi za tento projekt jako přínos regionu, inspirace pro vinařské podniky k jejich širšímu spektru produktů.  Čokoládové pralinky s hroznovým želé  Hroznové odrůdové želé  Víno  Turistika

Filozofie firmy je být v souladu s přírodou. Vinohrady rostou v přírodním parku Výhon ve vynikajících vinařských lokalitách. Navíc se snažíme o maximální soulad s přírodou při pěstování našich vinic. Přesto, že jsme nyní teprve v přechodném období do BIO, tak díky opatřením přírodního charakteru, nejsou naše vinice ošetřovány vůbec proti žravému a savému hmyzu již přes 20 let. Ve vinicích je taková rovnováha a biodiverzita, že není třeba. Pro hmyz a plazy jsou v našich vinicích útočištěm kamenné meze, které vytváříme z místního přebytečného kamene na místě stávajících mezí. A protože podloží je zde vápencové, půdy jílovité, místy spraše, tak to vše dává našim vínům specifický charakter. Podpoříme-li originalitu také autochtonním kvašením odrůdových vín, přidáme-li několik specifických cuvée z našeho vinařství, pak stačí si jen pohlídat vše ostatní a máme tu vína z nevelkého, ale specifického terroir židlochovického Výhonu, vína z Nosislavi.  Výsadba vinic v dobrých lokalitách  Přírodní postupy  Terroir Výhonu

Přírodní akcent najdete i na propagačních materiálech, designu lahví i u dalších produktů, což je dílem nejstaršího syna. Na turisticky orientovaných akcích, které průběhu roku pořádáme, se podílí celá rodina. Období burčáku tradičně zahajujeme akcí Vinobraní ve vinařství, na jaře bude třetí ročník akce „Po Svratce do vinařství“, kdy využíváme blízkost Svratky, a její poslední zachovaný meandr Nosislavská zátočina pro romantickou zastávku. Pro radost jsme obnovili zapomenuté místo s křížem na poli nedaleko cyklostezky, které bylo zarostlé a nevyužité. Ve spolupráci s Nadací Partnerství a obcí se podařilo vybudovat příjemné místo na odpočinek pro cyklisty a kolemjdoucí s posezením, ohništěm a výsadbou starých ovocných druhů dřevin.  Přírodní postupy, přírodní materiály  Akce pro turisty  Turistika v Přírodním parku Výhon  Údržba krajiny

Vinařství produkuje cca lahví ročně, další část vína se prodává jako sudové a část jako burčák, který prodáváme jen ze dvora. Z odrůd které pěstujeme jsou to Chardonnay, Ryzlinky vlašský i rýnský, Aurelius a Moravský muškát, z červených odrůd pak Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké a Frankovka. Další odrůdy nově vysazené jsou Palava a Merzlink. Typické pro naše vinařství je výroba Cabernetu Moravia a dále nás prezentují bílé, růžové a červené cuvée.  Jedinečnost našeho rodinného vinařství dotváří hroznové želé a čokoládové pralinky.

Děkuji za pozornost Přednášku připravila Bc. Milada Válková Vinařství Karel Válka Kroužek Nosislav Česká Republika Tel.: Mob