Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Finanční právo Taťána Špírková, 2013.
Struktura daní v ČR.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 7. října 2013.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_FINANČNÍ.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
PRÁVO FINANČNÍ PRÁVO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Rozpočty územních samosprávných celků
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Finanční a rozpočtové právo
Ekonomické aspekty veřejné správy
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Finanční a rozpočtové právo
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Základní prvky daňové techniky
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E20.17 Ročník2. ročník.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. října 2015.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Obecná část rozpočtového práva II
Obecná část daňového práva procesního I
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obsah veřejných rozpočtů III
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obecná část daňového práva procesního I
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Finanční a rozpočtové právo
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Název projektu: Moderní škola
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Daňová soustava České republiky
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Ekonomické aspekty veřejné správy
Obecná část rozpočtového práva III
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Obecná část rozpočtového práva III
Daně.
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A

Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování, rozdělování a upotřebení peněžních prostředků samostatné právní odvětví, patřící do veřejného práva obsahují především úpravu státního rozpočtu, rozpočtu územně samosprávních celků, daně a poplatky, měnu.. finanční vztahy jsou takové právní vztahy, které vznikají při soustřeďování a užívání peněžních prostředků (fondů) a emisi peněz finanční úřady zřizuje ministerstvo financí vyhláškou

Prameny daňové zákony zákony o soudních, správních a místních poplatcích celní zákon zákon o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti (získávání peněžních prostředků) zákon o státním rozpočtu právní normy upravující rozpočty nižších stupňů včetně rozpočtových pravidel (upotřebení finančních prostředků)

Dělení finančního práva obecné a zvláštní obecná část- obecné poznatky o oboru, vymezení předmětu a systému, problematika realizace norem, problematika finančních orgánů jako subjektů finančněprávních vztahů, státního dozoru, finanční kontroly zvláštní část- tvořena desítkami zákonů a stovkami právních předpisů nižší právní síly (rozpočtové právo, daňové právo, poplatkové právo, měnové právo, devizové právo)

Státní rozpočet dokument schválený Poslaneckou sněmovnou, stanovící předpokládané příjmy a výdaje státu na jednoroční období právní úprava rozpočtu vychází z rámcových ustanovení Ústavy ČR nynější podobě je znám v našich zemích v podstatě až od 19. století podnět k sestavování dala Marie Terezie (potřebovala zvýšit státní finanční zdroje) v roce 1860 byl rozpočet schválen jako ostatní zákony zastupitelským sborem zákon o rozpočtových pravidlech-upravuje obsah státního rozpočtu a principy sestavování rozpočtu, jeho schvalování, hospodaření s rozpočtového hospodaření

Státní rozpočet hlavním zdrojem rozpočtových příjmů jsou daně, poplatky, dávky a cla z těchto příjmů je financováno hospodářství, společenská spotřeba, správa státu, výdaje na sociální a kulturní účely a dotace rozpočtům územních samospráv ve středověku byly předchůdcem daní a poplatků tzv. regály

Dělení daní přímé daně- odčerpávají část příjmů poplatníka na základě zjištění jeho důchodových nebo majetkových poměrů nepřímé daně (daně spotřební) se vybírají v ceně zboží (přirážka k ceně zboží) při jeho prodeji spotřebiteli (neví se v jakých majetkových poměrech se poplatník nachází) povinnost platit nepřímé daně je poplatníkům vyměřována, zatímco povinnost platit nepřímé daně vyplývá přímo ze zákona povinnost platit daň má poplatník (osoba fyzická nebo právnická) plátcem daně- obstarává technické úkony potřebné k odvedení příslušné daně státu (např. zaměstnavatel u daně vybírané srážkou ze mzdy.). poplatník však může být zároveň i plátcem daně

Pojmy Definice daní a poplatků: = peněžitá zákonem stanovená veřejná dávka ve prospěch veřejného fondu Daň: = zákonem stanovená a pravidelně se opakující platba FO a PO do státního rozpočtu Poplatek: = dávka víceméně nepravidelná- úhradou za něco Daňová záloha: = část daně, která musí být placená dříve než bude ukončeno daňové období, za které se daň

Daňová soustava daň z přidané hodnoty (nepřímá daň)- zdaňován veškerý prodej zboží a služeb spotřební daň u vybraných skupin daň z příjmů fyzických osob daň z příjmů právnických osob daň z nemovitosti, která je placena z veškerých budov, staveb a pozemků silniční daň -poplatníkem je pouze osoba provádějící podnikatelskou činnost spojenou s užíváním silnic k dopravě daň dědická daň darovací daň z převodu nemovitostí

Zdroje VYBÍRAL, Roman. Finanční právo: praktikum. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, ISBN ŠEDOVÁ, Marie. Finanční a daňové právo [CD-ROM]. Kunovice: Evropský polytechnický institut, ISBN Finanční právo. [online]. [cit ]. Dostupné z: