charakteristika tepelného stavu hmoty vlastnost předmětů a okolí (člověk vnímá jako studené, teplé či horké) souvisí s kinetickou energií částic látky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Teplota a její měření.
Advertisements

Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik,matematik.
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Anders Celsius – – Byl to švédský astronom a fyzik. Byl to švédský astronom a fyzik. Je to autor Celsiovy stupnice.
Tato prezentace byla vytvořena
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Teplota Ing. Radek Pavela.
Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik.
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Materiál slouží žákům k seznámení s měřením teploty, s pomůckami, kterými teplotu měříme a s nejznámějšími teplotními stupnicemi.
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53 Jméno autora: Mgr. Roman.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Teplota a její měření.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-003 Předmět FYZIKA 6.ROČNÍK.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-002 Předmět FYZIKA.ROČNÍK.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_01 Název materiáluTeplota.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Blanka Krejsová Název : VY_52_INOVACE_35_Teplota.
William Thomson.
TEPELNÉ MOTORY.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PROJEKT TEPLOTA Vypracovaly : Vanesa Vrbovcová , Klára Kubová , Sofia Bryknerová, Klára Šuláková a Jana Leischnerová.
Teplota teplota je fyzikální veličina, kterou značíme t
1. Popiš co vidíš a odhadni teplotu na obrázku?
Základy rovnovážné termodynamiky
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
TEPLOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_29.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Teplota a měření Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Člověk a jeho svět 4. ročník
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Úvod do fyziky opakování
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Zeměpis pro 1. ročník Přírodovědného lycea Ročník 1. říjen 2013
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_15
Název vzdělávacího materiálu křížovka ve fyzice
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
METEOROLOGIE Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
Kalorimetrie měření tepla
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Název vzdělávacího materiálu Znáte je ?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Atmosférický tlak a jeho měření.
Fyzika 2.E 4. hodina.
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
Andres Celsius t = 1°C (stupeň celsia) Švéd
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Teplota, měření teploty
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

charakteristika tepelného stavu hmoty vlastnost předmětů a okolí (člověk vnímá jako studené, teplé či horké) souvisí s kinetickou energií částic látky základní veličina soustavy SI

1752 zahájeno pravidelné meteorologické měření v pražském Klementinu kratší historie než měření délky, hmotnosti nebo času dříve se určovala podle tělesných pocitů, při výrobě kovů a keramiky se řídili zejména barvou

vývoj teploměrů 17. století – teploměry s kapalinou 1631 Jean Rey – voda (nevýhoda – malá roztažnost vody) 1641 Ferdinand II. – lihový teploměr

zavedeno mnoho teplotních stupnic a teplot > snahy o sjednocení měření teploty koncem 19. stol.

podle funkčního principu: kapalinový bimetalový plynový odporový termoelektrický polovodičový radiační kontaktní maximo

Galileo Galilei: 1597 primitivní termoskop Santorio: další termoskop (vzduch vytlačený z trubice) Torricelli: vakuum, barometr -> vývoj teploměru Renaldini: 1964 stupnice vymezená t t a t v vody Gabriel Fahrenheit: 1724 vlastní stupnice, dodnes zejména v anglosaských zemích Anders Celsius: 1742 stupnice Celsia, bod varu byl značen 0 °C a mrznutí vody 100 °C Carl von Linné a M. Strömör: 1745 „obrátili“ Celsiovu stupnici René Réaumur: Réaumurova stupnice William Thomson: Kelvinova stupnice

24.května 1686, Gdaňsk září 1736, Haag, Nizozemsko dítě úspěšného kupce smrt rodičů na otravu houbami zájem o přírodní jevy, studium a později přednášení v Amsterdamu 1724 členem královské akademie věd v Londýně rtuťový teploměr a Fahrenheitovu stupnici

27. listopadu 1701 – 25. dubna 1744 Uppsala švédský astronom a fyzik jeho Laponská expedice dokázala Newtonovu hypotézu o zploštění Země na pólech 1741 otevřena Celsiova observatoř 1742 Celsiova stupnice na teploměru

26. června 1824 Belfast prosince 1907 Netherhall lord Kelvin of Largs, jeden z nejvýznamnějších fyziků studoval v Glasgow a na Cambridgi, později v Paříži po návratu jmenován profesorem fyziky kvadrantový elektroměr, přístroje pro měření elektřiny v atmosféře, nový typ buzoly.. jednotka Kelvin a Kelvinova stupnice

na světě: maximální teplota: Al Aziziyah, Libye ,8° minimální teplota: Vostok na Antarktidě ,2°C v České republice: maximální teplota: 40.2°C Praha - Uhříněves, minimální teplota: -42.2°C Litvínovice u Č. Budějovic,

Vostok na Antarktidě Lybie