Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

Hospodářské cykly a ekonomický růst
Mikroekonomie I Domácí produkt
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Finanční statistika v národním účetnictví (makroekonomická analýza, 5HP501) Václav Rybáček kontakt: katedra institucionální ekonomie konzultace:
Makroekonomické agregáty
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Důležité ekonomické ukazatele
Světové hospodářství.
Dělení zemí světa podle vyspělosti
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Základní makroekonomické ukazatele
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomie.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Co se má vyrábět, v jakém množství a kdy?
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Určení rovnovážné produkce
HDP= hrubý domácí produkt
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
1. HDP.
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
VNĚJŠÍ VZTAHY 1. OTEVŘENOST 2. PLATEBNÍ BILANCE 3. MĚNOVÉ KURZY.
Slide 0 1. Makroekonomická data. slide 1 Předmětem přednášky jsou… … tří nejvýznamnější makroekonomické indikátory:  Hrubý domácí produkt (HDP)  Index.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Soudobý svět Ekonomický pohled
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ekonomika – základní pojmy.
Hospodářství (ekonomika)
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Makroekonomické agregáty
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
Ekonomický vývoj ve vyspělých zemích
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Základy ekonomie Seminář 11..
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY

…je to výkon ekonomiky …je měřen a porovnáván …ho zjišťujeme …nám ani přesná čísla neřeknou všechno

 srovnání s předchozími obdobími (kvantifikace růstu či poklesu)  srovnání ekonomik mezi sebou  Hrubý domácí produkt (Gross Domestic Product) jako hlavní používaný indikátor, zachycuje tok zboží a služeb vyrobených na území určitého státu v určitém období (obvykle za 1 rok

Celková produkce – mezispotřeba + daně z produkce – dotace na produkci  statky použité při další výrobě nesmí být počítány vícekrát  klíčová je přidaná hodnota každé produkce

Spotřeba domácností Investice podniků Vládní výdaje Export v daném období Import v daném období

Jsou při produkci výrobků a služeb využity práce, kapitál nebo materiálové vstupy? ANO Jsou směňovány za peníze nebo formou barterového obchodu? ANO Zahrnuto do HDP ANO NE Jedná se o zboží? ANO Jedná se o netržní služby poskytované vládou nebo o imputované služby bydlení? NE Nezahrnuto do HDP Např. vaření, praní, péče o děti, domácí opravy Např. ropná ložiska, ryby v moři, přírodní prales NE

 v % oproti předchozímu období  nominální růst  nezohledňuje nárůst cen  při vysoké inflaci málo spolehlivý údaj  reálný růst  očištěn o inflaci

 jaký je podíl čistého domácího produktu  jaká je skutečná kvalita života v dané zemi  jaké je rozložení příjmů v zemi  co se děje v „šedé“ části ekonomiky v dané zemi  jaký je podíl dobrovolné neplacené práce

HDP HNP  zahrnuje veškerou produkci na území zkoumaného státu  nezohledňuje majetkovou strukturu producentů  ve státech se silnou přítomností zahraničních investorů je HDP vyšší než HNP  zahrnuje produkci vytvářenou prací nebo kapitálem daného státu – ať už k ní dojde doma nebo v zahraničí  ve státech, které investují svůj kapitál v zahraničí je HNP vyšší než HDP

 Celkový HDP  ukáže absolutní hospodářskou sílu státu  neukáže bohatství obyvatel státu  HDP na obyvatele (GDP per capita)  ukáže vyspělost ekonomiky daného státu  nejvyšší v zemích, jejichž produkce má vysokou přidanou hodnotu (zejm. sektor služeb, výzkum a vývoj)

 HDP podle směnných kurzů  zvýrazňuje náskok států Euroatlantické oblasti  důležité při spotřebě zahraničního zboží  HDP podle parity kupní síly  zohledňuje rozdílnou cenovou úroveň v jednotlivých zemích  důležitý při porovnávání spotřeby tuzemského zboží

 HDP zahrnuje veškerou výrobu, bez ohledu na to, zda zvýšila celkový objem statků v ekonomice nebo pouze nahradila produkty kterým skončila životnost  Čistý domácí produkt počítá pouze tu výrobu, která znamená přírůstek produkce.  poskytuje relevantnější údaj o množství produkce v ekonomice…  …ale velmi těžko se měří – je třeba zohledňovat i kvalitativní posun nových výrobků vůči starým

 vysoká výroba může být dosahována za cenu devastace přírody  HDP nevypovídá nic o úrovni kriminality, dětské úmrtnost, kvalitě veřejných služeb a dalších důležitých ukazatelích  pro měření kvality života jsou konstruovány jiné indexy, které se ji snaží postihnout, např.:  Human Development Index  zahrnuje průměrnou délku života a úroveň vzdělání  Happy Planet Index  zkoumá zdraví populace a udržitelnost hospodářského rozvoje

 důchody mohou být koncentrovány v rukou úzké menšiny obyvatel  vysoké HDP nevylučuje chudobu většiny společnosti, např.:  rozvojové země s těžbou a vývozem diamantů  země s několika vysoce ziskovými podniky, ale vysokou nezaměstnaností  země s vysokou mírou zahraničních investic, jejichž výnosy jsou odčerpávány mimo její území

 co se děje v „šedé“ části ekonomiky v dané zemi  směnný obchod bez užití peněz - protislužby  „melouchaření“: poskytování služeb bez odvedení daně (oficiálně práce neproběhla)  obchodování bez odvedení daně (např. prodej vlastních výrobků)  obvykle vyšší podíl v ekonomikách s vysokým zdaněním práce a v zemích, kde ekonomiku řídí stát (centrálně plánované systémy)

 neplacená práce není zahrnuta do statistik  dobrovolnictví (sociální pracovníci, aktivisté, streetworkeři)  práce v rámci domácnosti  osoba v domácnosti nenabízí svou práci na trhu a tato práce není oceněna v penězích  nekvantifikovaná práce není bezcenná  matka, která kupuje dítěti sunar pomáhá zvyšovat HDP  matka, která dítě kojí k růstu HDP nijak nepřispívá který z přístupů je lepší?

Použité zdroje a literatura Holman, Robert: Ekonomie, C. H. Beck, Praha 2005 Sojka, Milan: Malá encyklopedie moderní ekonomie, Libri, Praha rozvoj09.ppt

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY Autor:Aleš Balcar Předmět:Ekonomie Datum:31. března 2010