Tuhé těleso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Těžnice a těžiště trojúhelníku
Advertisements

Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Mechanika tuhého tělesa
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Dynamika rotačního pohybu
Soustava částic a tuhé těleso
Pohybová energie tuhého tělesa
Určení polohy těžiště Laboratorní práce č. 2.
Mechanika tuhého tělesa
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety.
Laboratorní cvičení 2 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební,
VY_32_INOVACE_11-16 Mechanika II. Tuhé těleso – test.
6. Přednáška – BOFYZ soustavy částic a Tuhá tělesa
Analogie otáčení a posuvu vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo posunutíotočení rychlost v = dx / dt úhlová rychlost.
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
Poznámky pro výuku Předmět: FYZIKA Autor: Jaroslava Šmerdová
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením rychlosti Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Mechanika tuhého tělesa
Tuhé těleso, moment síly
Tření smykové tření směr pohybu ms – koeficient statického tření
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Pavel Jež, Ctirad Martinec, Jaroslav Nejdl
Optika – lom světla VY_32_INOVACE_ března 2014
Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_ března 2013
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Moment síly, momentová věta
Soustava SI VY_32_INOVACE_ ledna 2013
Vodorovný vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
Zvuk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zákon zachování energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Zpracování výsledků měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Mechanika tuhého tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Účinnost přeměny energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Úvod do fyzikálního měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB, ZRYCHLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Šikmý vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Fyzika I Test VI Tři stejné tyče délky L, hmotnosti M se svaří do tvaru rovnoramenného trojúhelníku, který rotuje okolo osy procházející.
Kinetická energie tuhého tělesa
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_10 Síla a její měření-test
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
Rotační kinetická energie
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Třída 3.B Laboratorní práce č. 2.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Třída 3.A Laboratorní práce č. 2.
Valení po nakloněné rovině
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_20 Síly.
Transkript prezentace:

Tuhé těleso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ dubna 2013

2 Hlavička protokolu: Laboratorní práce z fyziky PROTOKOL Č. Téma: Tuhé těleso Jméno a příjmení : Třída: Datum:Skupina: Spolupracovali: 2

3 Struktura zápisu do protokolu: Hlavička protokolu Úkol č. 1: Pomůcky: Teorie: Obrázek: Závěr: Úkol č. 2: Pomůcky: Tabulka: Závěr: Úkol č. 3: Výpočet: Odpověď: 3

4 Teorie: Těžiště tuhého tělesa je působištěm tíhové síly. Těžiště tuhého tělesa je průsečíkem těžnic. Těžiště tuhého tělesa je bod, v němž platí momentová věta. Těžiště tuhého tělesa nemusí být vůbec uvnitř tuhého tělesa. Doplňte alespoň tři další věty, které platí pro těžiště tuhého tělesa: …………………………………………………………………………………………… 4

5 Pomůcky: karton, silná nit (asi 1m dlouhá), závaží, pravítko, špendlík, digitální fotoaparát (může být i mobilní telefon) Postup: 1) Z kartonu vystřihněte těleso nepravidelného tvaru (např. stopa, skvrna, atp…). 2) Toto těleso zavěste na provázek a na jeho druhý konec zavěste závaží. 3) Nit se ustálí ve směru tíhové síly – zakreslete v tomto směru na karton čáru. 4) Opakujte body 2) a 3) ve 4 různých místech na okraji tělesa. 5) Najděte průsečík těžnic, označte jej T. 6) V bodě T podepřete těleso špendlíkem a ověřte, že bod T je těžištěm. 7) Vyfotografujte kartonové těleso s těžištěm. 8) Vyfotografujte podepřené těleso (a sebe) a vložte fotografii do protokolu LP. Úkol č. 1: Najděte těžiště tuhého tělesa nepravidelného tvaru 5

6 Teorie: Při otáčivém pohybu tělesa je kinetická energie tělesa rovna. Pomůcky: digitální váha, silná nit, závaží, stopky Postup: 1)Upravte vztah pro kinetickou energii a vyjádřete závislost kinetické energie na počtu otáček N, času t, za který se těleso otočí N-krát, délce závěsu tělesa l a hmotnosti tělesa m. 2)Zvažte závaží na digitální váze. 3)Na nit zavěste závaží a na její druhý konec vyrobte očko. 4)Změřte délku l závěsu mezi těžištěm závaží a středem očka. 5)Otáčejte závažím na niti a v určité chvíli začněte měřit čas a zároveň počítat otáčky. Zaznamenejte čas 10, 20, 30, 40 a 50 otáček. 6)Doplňte do tabulky změřené časy, periody otáčení, frekvenci a kinetickou energii. 7)Vyhodnoťte směrodatnou a relativní odchylku při měření kinetické energie. Úkol č. 2: Určete kinetickou energii otáčivého pohybu tělesa 6

7 Zadání: Setrvačník tvaru homogenního válce má hmotnost a moment setrvačnosti vzhledem k rotační ose. Setrvačník se otáčí úhlovou rychlostí. Určete: a) kinetickou energii setrvačníku E k b) rychlost v 1, kterou by se musel pohybovat posuvným pohybem, aby měl stejnou kinetickou energii jako v případě a) c) rychlost v 2, kterou by se musel pohybovat valivým pohybem, aby měl stejnou kinetickou energii jako v případě a) Úkol č. 3: Vyřešte příklad „Setrvačník“ 7

8 Mnoho úspěchů při měření! Do práce! 8