P LAGIARISMUS A CITACE Úvod do studia. D EFINICE PLAGIARISMU Zahrnuje: a) Objekt, kterým jsou slova, věty, myšlenky, části textu, popřípadě celý text,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj české ústavnosti
Advertisements

I.6. Horizontální a vertikální dělba moci
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Lidská práva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Úvod do studia- 8. seminář Citování a vše kolem něj Bronislava Wittnerová (insp. RZ)
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Česká republika Demokratický stát.
Osvícenství.
Historické milníky evropského práva
Vznik mezinárodní smlouvy
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Úvod do studia Citace.
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Chyby v psaní seminárních prací
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Struktura a principy Evropského práva
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Základní práva a svobody
Životní prostředí jako veřejný statek
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVA.
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Plagiarismus Úvod do studia. Definice Plagiarus- v latině únosce, plagiarii- piráti, co někdy unášeli děti Objekt: co se plagiarizuje, text, jeho části,
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
CODEXIS Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Když je 50 % víc než 100 %. Základní informace Cíl: Zhodnocení mediálního pokrytí a obrazu organizace Fórum 50 % v období Metoda:
Citace – parafráze – plagiát cvičení
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Bělohlávek, M. a kol.: Ahoj, Úmluvo, 1. vydání, Parta Praha 2001.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Státověda.
Robert Zbíral listopad 2016
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Listina základních lidských práv a svobod
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Filozofie osvícenství v Německu
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Stát Definice, funkce, typy.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Citační a bibliografické databáze:
Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Digitální učební materiál
Právní stát a vláda práva
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Paragrafované znění I 7. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

P LAGIARISMUS A CITACE Úvod do studia

D EFINICE PLAGIARISMU Zahrnuje: a) Objekt, kterým jsou slova, věty, myšlenky, části textu, popřípadě celý text, který je; b) použit, ukraden, zkopírován, špatně parafrázován ; c) z určitého zdroje, jako je knížka, článek, sborník, internetová stránka, nebo i nepsaného textu; d) plagiátorem (studentem, studenty, novinářem, uživatelem, umělcem…); e) bez uvedení patřičného odkazu; f) a to s úmyslem či bez úmyslu podvádět či jinak získat prospěch.

CO NENÍ POTŘEBA CITOVAT ? Váš vlastní text/myšlenky/závěry Obecně známé informace Kritéria rozpoznání: jednoduché vyhledání, snadné ověření, nespornost Př.: Rozhodněte, která informace je obecně známá 1. Hugo Grotius byl známý nizozemský filozof a právník žijící na přelomu 16. a 17. století, který významně přispěl k rozvoji mezinárodního práva. 2. Text jednotlivých ustanovení Všeobecné deklarace lidských práv byl často výsledkem bouřlivých diskuzí. Dlouze se například diskutovalo o tom, zda do něj zařadit zmínku o bohu nebo zda právo na svobodu, myšlení a svědomí v sobě zahrnuje i možnost volně měnit náboženství.

C O CITOVAT ? Vše ostatní: Myšlenky, koncepty, typologie, teorie jiného autora Specifické informace, příklady, popisy od jiných autorů či z primárních zdrojů Ustanovení právních předpisů (uvedení příslušných článků, paragrafů) Soudní rozhodnutí Dokumenty – např. důvodové zprávy, legislativní návrhy, rezoluce, nóty Tvrdá data = čísla, procenta, statistiky Svědectví, rozhovory, dopisy

P ŘÍMÁ CITACE Přímá citace = doslovné či téměř doslovné převzetí textu Nutné dát do uvozovek Max. 15 % celkového textu Funkce: představení názoru, postoje, dokreslení situace, přesné znění konkrétního ustanovení právního předpisu Př.: A. Maurer připomíná kritiku spolurozhodovací procedury jako příliš „komplexní, zdlouhavé a těžkopádné“ a dodává, že spolurozhodování za Maastrichtské smlouvy by mohlo být interpretováno jako „kompromis mezi efektivitou unijního rozhodování na jedné straně a parlamentním zapojením na straně druhé“ (zdroj).

N EPŘÍMÁ CITACE Základem je parafráze. Jde o přenos informace z původního textu do vašeho textu (ne o převod samotného textu!!!). Tuto informaci ocitujte do poznámky pod čarou. Na konci práce uveďte seznam zdrojů

N EPŘÍMÁ CITACE - PŘÍKLADY Př. 1 (vlastní text (modře)+ parafráze myšlenky jiného autora (červeně)): Politickou odpovědnost přímo volených orgánů je proto ve skutečnosti nutné chápat ještě šířeji: jako povinnost skládat veřejnosti účty ze své činnosti, a to s rizikem nezvolení v příštích volbách. Takové pojetí do určité míry vychází z neklasického pojetí demokracie K. Poppera, podle něhož síla demokracie spočívá v tom, že každou vládu lze „odvolat“ prostřednictvím pravidelně konaných voleb (zdroj). Př. 2 (vlastní text + specifické informace, které nejsou obecně známé): Příklad Švýcarska ukazuje, že v době konce 19. století a po první světové válce nešlo o jediné obecně přijímané řešení, i když republikánských příkladů a vzorů v té době mnoho nebylo. Švýcarská ústava platící ve stejné době jako výše uvedená francouzská stanovila, že mezinárodní smlouvy sjednává Spolková rada, což je název vlády. Definitivní souhlas se smlouvou následoval po vyjádření souhlasu ze strany parlamentu (s výjimkou vyjmenovaných méně důležitých smluv).(zdroj)