Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2862 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Český stát za vlády lucemburků
LUCEMBURKOVÉ 1310 – 1437.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Jan Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vyřaď a objasni, co nepatří do řady:
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
DUM (digitální učební materiál)
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 2. část)
Název: Jan Lucemburský Autor: Mgr. Eva Vondrková
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Český stát za vlády Lucemburků
Nástup Lucemburků v Čechách
Český stát za Lucemburků
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lucemburkové na českém trůně
Jan Lucemburský.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Lucemburkové Lucemburkové na českém trůně Dějepis 7. ročník Marek Kryška.
Lucemburkové v Čechách I Autor: Mgr. Václav PražákDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
vypracovala Markéta Jurečková
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
MANŽELKY KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Život karla IV..
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV: Jan Lucemburský
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
ŽIVOT KARLA IV. Bára Ondráčková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Český stát za Lucemburků
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Karel IV. OTEC VLASTI
74.1 Čeští králové z rodu Lucemburků
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_VI_3_12_Lucemburkové v českém království, prezentace Šablona číslo: VI Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr. Radmila Smolíková

Anotace: doba vlády Lucemburků za českém trůně Očekávaný výstup: žáci se seznámí s vládou Jana Lucemburského, Karla IV. A Václava IV. Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 12– 13let Klíčová slova: Jan Lucemburský, Karel IV., Václav IV. Pomůcky a materiál: interaktivní tabule, sešit, psací potřeby Potřebný čas pro výuku DUM: 35 – 40 minut Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Učitel žákům prezentuje látku na interaktivní tabuli a žáci potom ústně rekapitulují získané vědomosti. Následně se snaží zodpovědět otázky, které jsou v závěru prezentace. Učiní krátký zápis do sešitu.

zdroje Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny středověku a počátků novověku. 2. vydání. Liberec: Dialog, 2010.

Lucemburkové v českém království

České království po vymření Přemyslovců ( ) Po zavraždění Václava III. panoval v zemi chaos. Nejprve vládl v neklidné zemi Jindřich Korutanský (manžel Václavovy sestry Anny). Nárok na trůn si dělali i sousední Habsburkové, kteří na něj dosadili prince Rudolfa. Ten však do roka zemřel. Nakonec byl na český trůn vybrán Jan Lucemburský, jediný syn římského krále Jindřicha Lucemburského. Jeho svatba s Eliškou Přemyslovnou se konala v roce V tomto roce tedy nastoupili Lucemburkové na český trůn.

Jan Lucemburský (vládl 1310 – 1346) České šlechtě slíbil řadu ústupků, které omezovaly jeho moc – neměl od ní vybírat daně, neměl je žádat o tažení do ciziny, neměl obsazovat úřady cizinci. Zasahovat do dění v Českém království se mu příliš nedařilo, proto raději pobýval v cizině („král cizinec“). V cizině získal pověst rytířského bojovníka a úspěšného diplomata. Zahynul v roce 1346 v bitvě u Kresčaku (stoletá válka).

Karel IV. (vládl 1346 – 1378) Syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. Dokázal si vybrat vynikající spolupracovníky – obklopovali ho vynikající právníci, umělci, architekti a úředníci. Z Čech se za jeho vlády stalo významné evropské kulturní centrum. Úspěšně uplatňoval „sňatkovou politiku“. Bývá nazýván „otcem vlasti“.

Země Koruny české za vlády Karla IV. Výstavba – Pražský hrad, katedrála, Karlův most, Nové Město pražské, Karlštejn, Kašperk a další hrady. Vzdělanost a umění – univerzita (r. 1348), malířství (mistr Theodorik), sochařství, literatura. Upevnění státu – nové zákony, smlouvy, sňatky Karla IV. a jeho dětí, obřady a korunovační klenoty.

Václav IV. (vládl 1378 – 1419) Nastoupil na trůn v době, kdy v Evropě i v Čechách docházelo k mnoha rozporům: papežské „dvojvládí“, spory Václava IV. s arcibiskupem (smrt Johánka z Pomuku), rozdělení království mezi Václava IV. a jeho bratry, nesváry a války mezi nimi, spory mezi šlechtickými rody a boj o vládu, neklid, loupení na královských i šlechtických statcích, zajetí krále šlechtou, neklid ve městech, nespokojenost lidu, chudoba.

Je to pravda? 1.Lucemburkové nastoupili na český trůn v roce Jan Lucemburský pobýval převážně v cizině. 3.Karel IV. bývá nazýván „otec vlasti“. 4.Za vlády Karla IV. poklesla kulturní úroveň Čech. 5.Karel IV. byl celkem 4x ženatý. 6.Za vlády Václava IV. panovala v Čechách spokojenost.

Odpověděl/odpověděla jsi správně? 1.Ne. Lucemburkové nastoupili na český trůn v roce Ano. Bývá proto nazýván „král cizinec“. 3.Ano. Významně se zasloužil o rozvoj Českého království. 4.Ne. Za vlády Karla IV. byly Čechy jedním z kulturních center Evropy. 5.Ano. Jeho manželkami byly Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická, Eliška Pomořanská. 6.Ne. Za jeho vlády narůstala nespokojenost ve společnosti. Vše vyvrcholilo husitskou revoluci.